Kunnen papegaaien honing eten? (Veilige versus onveilige typen)

zijn papegaaien toegestaan honing?

(Laatst bijgewerkt op: November 24, 2022)

Honing wordt algemeen beschouwd als medisch gunstig omdat het heerlijk is en een zoete smaak in evenwicht brengt met antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Helaas, terwijl papegaaien dol zijn op de smaak van honing, zijn de meeste variëteiten ongeschikt voor gezelschapsvogels.

Papegaaien mogen nooit wilde of rauwe honing krijgen, omdat het clostridium botulinumsporen bevat, wat leidt tot botulisme. Deze ziekte veroorzaakt verlamming bij vogels, culminerend in het onvermogen om te ademen.

Papegaaien kunnen gepasteuriseerde honing eten omdat het is verwarmd voordat het wordt verpakt, en de hitte doodt clostridium botulinum. Helaas doodt het ook de goedheid die in honing wordt gevonden.

Honing en papegaaien zijn geen veilige combinatie. In het beste geval zal je papegaai lege calorieën consumeren; in het slechtste geval zal zijn leven in gevaar zijn. Er zijn veiligere manieren om de zoetekauw van een papegaai tevreden te stellen.

Inhoudsopgave

tonen

Kan ik mijn papegaai honing geven?

Blader door de honingsectie van uw plaatselijke supermarkt en u zult talloze variëteiten vinden. Acacia, Manuka en Boekweit zijn misschien wel de drie meest voorkomende.

Niets van dit alles doet ertoe bij het kiezen van honing voor een papegaai. Als u honing wilt introduceren in het dieet van een gezelschapsvogel, overweeg dan of de honing in een van deze twee categorieën valt.

  • Rauwe honing (wilde honing.)
  • Gepasteuriseerde honing (gewone honing.)

Van deze soorten honing is alleen gepasteuriseerd veilig voor papegaaien – en zelfs dan zijn er kanttekeningen van toepassing. Rauwe of wilde honing mag nooit aan een papegaai worden aangeboden.

Laten we de verschillen tussen deze honingbronnen bekijken:

Wilde honing

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt wilde honing uit de natuur gehaald en onbehandeld gelaten.

Wilde honing wordt rechtstreeks uit bloemen of bijenkorven getrokken die op het platteland groeien. Veel mensen genieten van wilde honing vanwege de gezondheidsvoordelen, vooral degenen die conventionele geneeskunde afwijzen.

Wilde honing zal ook als zodanig op de markt worden gebracht, ontworpen om een beroep te doen op menselijke gevoeligheden. Dit maakt het gemakkelijk om te identificeren tijdens het winkelen. Het zal door de pot worden verkocht, terwijl de inhoud veelkleurig en waarschijnlijk gekristalliseerd zal zijn.

Helaas verschillen het lichaam en het immuunsysteem van een papegaai drastisch van die van een mens. Wilde honing bevat een reeks bacteriën. Dit betekent dat het risico op botulisme zeer hoog is en het voeren van dit product aan een papegaai mogelijk fataal is.

kunnen papegaaien rauwe honing hebben?

Wat is botulisme?

Botulisme is een verlamde bacteriële ziekte die wordt veroorzaakt door het innemen van Clostridium botulinum-sporen.

Deze sporen worden gevonden in wilde bloemen, waaronder die afkomstig uit de VS, volgens The Lancet, en dus kunnen ze hun weg vinden naar rauwe honing.

Een papegaai die besmet is met botulisme verliest de controle over zijn vleugels, benen en nek. Uiteindelijk zal de verlamming zich verspreiden. De spieren die nodig zijn om het ademhalingssysteem te reguleren, zullen niet meer functioneren en het zal niet in staat zijn om te ademen.

Er is geen remedie voor botulisme, dus een papegaai sterft meestal als hij veel sporen consumeert. Papegaaien kunnen een kleine consumptie overleven, maar hebben nog steeds medische hulp nodig en moeten enkele weken worden gespeend.

Gepasteuriseerde honing

Als honing wordt verkocht in een piepende plastic fles, is deze waarschijnlijk gepasteuriseerd (hoewel het etiket wordt gecontroleerd om 100% zeker te zijn.) Gepasteuriseerde honing zal veel helderder en consistenter van kleur zijn en een aanzienlijk langere houdbaarheid hebben dan een rauw alternatief.

Pasteurisatie is een proces waarbij levensmiddelen mild worden verhit, meestal bij een temperatuur van ongeveer 212OF. Veiligheid is de drijvende kracht achter pasteurisatie.

Door deze warmte toe te passen op honing, worden potentieel schadelijke gifstoffen – met name clostridium botulinum – gedood. Helaas worden veel potentiële gezondheidsvoordelen van honing ook opgeofferd in het proces.

Als je vastbesloten bent om honing in het dieet van een papegaai te brengen, zorg er dan voor dat het gepasteuriseerd is. Dat betekent dat je het etiket zorgvuldig moet lezen – laat je niet leiden door merktermen als ‘puur’ of ‘biologisch’.

U kunt ook kiezen uit verschillende soorten gepasteuriseerde honing:

Acacia Honing Genomen uit de acaciastroomer, geteeld in tropische en subtropische klimaten, acaciahoning is de meest voorkomende gepasteuriseerde honing ter wereld. Het wordt ook ongepasteuriseerd verkocht, dus lees het etiket goed.
Gemengde honing Gemengde honing betekent dat de nectar die werd gebruikt om de honing te maken afkomstig was van meerdere bloemen. Dit product kan rauw of gepasteuriseerd zijn, dus winkel zorgvuldig.
Boekweithoning Gevierd voor het oplossen van spijsverteringsklachten, wordt boekweithoning genomen van boekweitbloemen die in Rusland en China worden geteeld. Deze honing is minder zoet dan andere, dus het interesseert een papegaai misschien niet.
Manuka Honing Misschien wel de meest gevierde honing op basis van zijn medicinale eigenschappen, Manuka honing wordt geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland en zelden gepasteuriseerd. Deze honing wordt verkocht en geprijsd op basis van zijn zuiverheid.
Texas Honing De Lone Star State wordt beschouwd als de thuisbasis van grote honing in de VS, met veel bloemen die groeien in het gebied dat honing produceert. Texas honing is meestal ongefilterd en rauw, dus wees voorzichtig.
Yukatan Honing Net als Manuka-honing wordt Yukatan-honing – die afkomstig is uit de regio van Mexico die zijn naam deelt – beschouwd als een premiumproduct en is dit moeilijk te vinden in welke vorm dan ook, vooral gepasteuriseerd.

Papegaaien worden waarschijnlijk aangetrokken door de smaak van gepasteuriseerde honing. Je kunt deze honing op voedsel aanbrengen om een papegaai te verleiden tot eten of het gebruiken als een trainingstraktatie, maar je moet dit spaarzaam doen.

Is honing veilig voor papegaaien?

Gepasteuriseerde honing is veilig voor papegaaien in minimale doses. Het proces van pasteurisatie verwijdert bijna al het goede, waardoor alleen suiker en koolhydraten overblijven.

Alleen gelicentieerde fabrikanten kunnen het pasteurisatieproces uitvoeren, dus u zult alleen gepasteuriseerde honing vinden die te koop is in supermarkten. Als je honing koopt bij een groothandel of imker, is het rauw en onveilig voor papegaaien.

Een theelepel gepasteuriseerde honing bevat 16 g suiker, ervan uitgaande dat er niet meer zoetstoffen zijn toegevoegd. Je papegaai krijgt geen calcium, fosfor, ijzer, vitamines, magnesium, kalium of zink uit honing.

Gepasteuriseerde honing zal je papegaai tenminste niet doden. Het ergste dat kan gebeuren is dat je papegaai een smaak ontwikkelt voor gepasteuriseerde honing en smeekt om meer. Weersta dit pleiten en bied zoete alternatieven aan die meer voeding bieden.

is honing goed voor papegaaien?

Kunnen papegaaien honingwater drinken?

Sommige papegaaien kunnen terughoudend zijn om te hydrateren, wat een reden tot bezorgdheid is.

Volgens vergelijkende biochemie en fysiologie produceren gedehydrateerde papegaaien minder water in hun uitwerpselen, waardoor de uitscheiding van vaste stoffen moeilijk wordt.

Papegaaien zullen zich altijd aangetrokken voelen tot zoetheid, dus een druppel of twee gepasteuriseerde honing in water kan uw vogel verleiden om te drinken. Volg deze stappen om papegaaiveilig honingwater te maken.

  1. Filter wat kraanwater, of gebruik flessenwater, en breng het aan de kook.
  2. Laat het water afkoelen.
  3. Terwijl het water enigszins warm is, maar veilig voor een papegaai om in te nemen, laat je er een theelepel gepasteuriseerd water in vallen. Gebruik nooit rauwe honing – alle gebruikelijke risico’s zijn nog steeds van toepassing.
  4. Roer de honing in het water en proef het, eenmaal opgenomen. Het water moet een vleugje zoetheid bieden, maar de honing mag de vloeistof niet overweldigen.
  5. Voeg indien nodig een tweede halve theelepel toe en herhaal stap 3 en 4.
  6. Breng de honing over naar een ondiepe schaal en moedig je papegaai aan om te drinken.

Honingwater mag geen dagelijkse traktatie voor uw papegaai worden. Neem alleen je toevlucht tot deze aanpak als je papegaai koppig is over drinken. Overweeg dan zelfs in plaats daarvan een lichte fruitinfusie. Honingwater kan echter een manier zijn om uitdroging eenmalig te voorkomen.

Kan ik honing gebruiken om de wonden van een papegaai te genezen?

Manuka honing wordt al eeuwenlang gebruikt in wondverzorging dankzij de antimicrobiële eigenschappen. Volgens het Zwitserse archief voor diergeneeskunde gebruiken veel dierenartsen deze honing nu bij de behandeling van gewonde dieren.

Als uw papegaai zichzelf verwondt tijdens het sporten en begint te bloeden, kunt u zich zorgen maken over het risico op infectie van de open wond. Het blijft af te raden om Manuka-honing op het getroffen gebied aan te brengen, zelfs als het in verband is gewikkeld.

Een vastberaden papegaai zal altijd toegang kunnen krijgen tot de zoete, heerlijke honing die onder de verpakking te vinden is. Als het dit doet en de honing gaat eten, ontstaat het risico op botulisme opnieuw. Dit is veel zorgwekkender dan de langzamere genezing van een wond.

Je zou kunnen proberen gepasteuriseerde Manuka-honing toe te passen om dit risico te beheersen, maar dat is zinloos. Pasteurisatie doodt de meeste kwaliteiten die wondverzorging helpen.

Tijdens het voeren van gepasteuriseerde honing aan een papegaai heeft voordelen, rauwe of wilde honing moet ten koste van alles worden vermeden. Zelfs gepasteuriseerde honing moet met voorzichtigheid worden benaderd. Bevredig de zoetekauw van uw papegaai met vers fruit, omdat dit vergelijkbare voordelen biedt en geen van de risico’s die aan honing zijn verbonden.