Hoe lang leven roodborstjes? (Europese Robin Levensduur)

Europese roodborstjes zijn een bekend gezicht in tuinen in het Verenigd Koninkrijk, met hun vrolijke aanwezigheid en vrolijke, melodieuze zang. Het kan echter als een verrassing komen dat de brutale roodborstige bezoeker waarvan we denken dat hij elke winter terugkeert om zich op onze vogeltafel te voeden, waarschijnlijk toch niet één en dezelfde vogel is vanwege de hoge sterftecijfers en de lage levensverwachting van de soort. Maar hoe lang kan een Europese roodborstje naar verwachting nog leven?

Gemiddeld leven roodborstjes ongeveer twee jaar, hoewel sommige onderzoeken hun typische levensduur op slechts 13 maanden schatten. Het eerste levensjaar van een roodborstje brengt een hoog risico op sterfte met zich mee; als een juveniel roodborstje echter zijn eerste jaar overleeft, neemt de kans op een veel langere overleving dramatisch toe.

Naar schatting zal iets meer dan 70 procent van de jonge roodborstjes in het eerste jaar sterven. Een belangrijke factor is onervarenheid en niet in staat zijn om voldoende voor zichzelf te zorgen of zichzelf te beschermen tegen vangst door roofdieren.

Jonge roodborstjes die met succes het einde van hun eerste jaar halen, hebben een veel grotere kans om een aanzienlijk langer leven te leiden. De ervaring die tijdens dat eerste jaar is opgedaan, dient om hen uit te rusten met de overlevingsvaardigheden die nodig zijn om voedsel te vinden wanneer het schaars is en om te leren anticiperen en ontsnappen aan roofdieren.

Hieronder onderzoeken we verschillende factoren die kunnen bepalen of het leven van een jong roodborstje voortijdig wordt ingekort, of dat het na zijn eerste jaar zal overleven.

In het wild leven roodborstjes meestal ongeveer 2 jaar

In het wild leven roodborstjes meestal ongeveer 2 jaar

Wat is de typische levensduur van een roodborstje?

Juveniele roodborstjes hebben een hoog sterftecijfer, met iets meer dan een op de vier die na het einde van hun eerste jaar overleven. Zodra een roodborstje zijn eerste jaar is gepasseerd, neemt de levensverwachting aanzienlijk toe. De levensverwachting varieert afhankelijk van of een roodborstje in het wild leeft of in gevangenschap is.

Hoe lang leven roodborstjes in het wild?

Roodborstjes die hun eerste jaar hebben overleefd, kunnen verwachten gemiddeld tussen de twee en vijf jaar te leven, hoewel een langere levensduur niet ongebruikelijk is. Voorwaardelijke factoren zoals klimaat, beschikbaarheid van voedsel en veilige nestplaatsen zullen allemaal van invloed zijn op hoe lang het leven van een roodborstje zal duren.

Dankzij banderolleerprogramma’s weten we dat sommige wilde Europese roodborstjes hun voorspelde levensverwachting ruimschoots hebben overschreden, tot 17 en zelfs 19 jaar.

Hooggestreken roodborstje dat 's ochtends vanaf een baars zingt

Hooggestreken roodborstje dat ’s ochtends vanaf een baars zingt

Hoe lang leven roodborstjes in gevangenschap?

Het houden van een roodborstje in gevangenschap elimineert theoretisch de aanwezigheid van roofdieren en gevaren die anders belangrijke factoren kunnen zijn bij het beperken of verminderen van de levensverwachting in het wild. Nu dergelijke risico’s zijn verlicht, en met gecontroleerde temperaturen en regelmatige voedselvoorziening, zou het logisch zijn om te denken dat roodborstjes in gevangenschap een belangrijke impuls krijgen bij het overleven. Maar dit is niet altijd het geval.

Hoewel ze vriendelijk lijken te zijn en op hun gemak zijn met menselijk gezelschap, zijn Europese roodborstjes ongelooflijk nerveuze vogels en schrikken ze gemakkelijk. Ze kunnen niet goed omgaan met onbekende omgevingen en verstoringen, en de constante aanwezigheid van potentiële roofdieren (mensen) zou zeer stressvol blijken te zijn.

Pogingen om roodborstjes in gevangenschap te fokken zijn grotendeels mislukt en in het wild gevangen vogels zijn niet goed overgegaan naar een leven weg van hun natuurlijke omgeving, met vroegtijdige dood en verkorte levensverwachting.

Hoe sterven de meeste roodborstjes?

De belangrijkste oorzaak, die tot 50 procent van alle roodborstjesdoden vertegenwoordigt, zijn aanvallen door huiskatten. In het Verenigd Koninkrijk worden naar schatting maar liefst 1,5 miljoen nietsvermoedende roodborstjes per jaar op deze manier gedood.

De mens en de door de mens gemaakte omgeving leveren ook een belangrijke bijdrage aan de roodborststerftecijfers, zowel direct als indirect. Vogels die per ongeluk tegen ramen vliegen of door voertuigen worden geraakt, zijn jaarlijks verantwoordelijk voor een aantal roodborstjessterfte. Andere dodelijke slachtoffers kunnen opzettelijker zijn, veroorzaakt door schieten, vergiftiging en nestvernietiging door landeigenaren.

Natuurlijke oorzaken, waaronder honger en stress, zijn ook verantwoordelijk voor een deel van de sterfgevallen van Europese roodborstjes per jaar, vooral bij onvolwassen vogels die niet de ervaring hebben om met succes te overleven.

Huiskatten zijn een grote bedreiging voor roodborstjes

Huiskatten zijn een grote bedreiging voor roodborstjes

Wat is de levenscyclus van een roodborstje?

Europese roodborstjes houden minstens twee broedsels per jaar, waarvan er drie vrij algemeen zijn en vier niet ongehoord. Dit hoge geboortecijfer is noodzakelijk om de populatie van de soort in stand te houden nombers, om het hoge jeugdsterftecijfer in evenwicht te brengen.

  • Incubatieperiode: 12-21 dagen (meestal 14 dagen)
  • Nestperiode: Tot 14 dagen
  • Vluchtperiode: Na 13-14 dagen
  • Jeugdperiode: 15 dagen tot 3 maanden
  • Geslachtsrijpheid: 1 jaar

Hoewel de levensduur van Europese roodborstjes relatief kort is, wordt door elk jaar meerdere broedsels groot te brengen, het aantal jonge vogels dat mogelijk de broedleeftijd bereikt, gemaximaliseerd, waardoor het voortbestaan van de soort wordt gewaarborgd. En met bijna 7 miljoen broedparen Europese roodborstjes alleen al in het Verenigd Koninkrijk, is het voortbestaan van de soort zeker veilig.

Wat zijn de roofdieren van Europese roodborstjes?

Huiskatten zijn veruit het meest voorkomende roofdier van Europese roodborstjes, waarbij tamme moggies verantwoordelijk zijn voor ongeveer 50 procent van de roodborstjessterfte. Sperwers en andere roofzuchtige tuinvogels zullen ook jagen op zowel volwassen roodborstjes als jonge vogels uit nesten halen, wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Europese roodborst (Erithacus rubecula) in de vlucht, foeragerend naar voedsel in het bos

Europese roodborst (Erithacus rubecula) in de vlucht, foeragerend naar voedsel in het bos

Hoe oud is de oudste Europese roodborst?

De oudste geringde roodborst die tot nu toe is gevonden, was inheems in Tsjechië en bereikte een recordbrekende 19 jaar en 4 maanden. Een andere individuele vogel, geregistreerd in Polen, bereikte de grote ouderdom van 17 jaar en 3 maanden.

Hoe lang kunnen roodborstjes leven zonder voedsel?

Europese roodborstjes hebben over het algemeen drie voederperiodes per dag – ’s ochtends,’ s middags en vroeg in de avond – om de energie te hebben die ze nodig hebben om te overleven.

Net als bij andere kleine vogels hebben Europese roodborstjes zeer beperkte vetreserves en in extreem koude omstandigheden kunnen ze in één nacht ongeveer 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Wanneer de grond bevroren is, waardoor het foerageren naar voedsel moeilijker wordt dan in de zomermaanden, kan de gezondheid van een roodborstje zeer snel afnemen.

Een roodborstje dat een insect eet van een met suèt gevulde kokosnoot

Een roodborstje dat een insect eet van een met suèt gevulde kokosnoot

Overleven Europese roodborstjes de winter?

Europese roodborstjes wonen het hele jaar door in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, hoewel een klein aantal in de winter naar mediterraan Europa kan migreren om aan het extreem koude weer te ontsnappen. Britse roodborstjespopulaties kunnen op hun beurt licht stijgen in de wintermaanden, met bezoekende roodborstjes uit Scandinavië en Rusland die daar migreren om de zwaarste omstandigheden in hun geboorteland te vermijden.

De strengste winterse omstandigheden kunnen enorm uitdagend en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn voor roodborstjes, vooral in langdurige perioden met vriestemperaturen. Roodborstjes kunnen mogelijk niet langer dan een paar dagen van hun vetreserves leven wanneer een koude periode toeslaat. Wanneer dergelijke omstandigheden langer heersen, zijn stedelijke roodborstjes sterk afhankelijk van voedsel dat op tuinvogeltafels wordt achtergelaten om te overleven.

Europese roodborst zit in de winter in een boom

Europese roodborst zit in de winter in een boom

Worden Europese roodborstjes bedreigd?

Roodborstjes worden beschermd door de Wildlife and Countryside Act 1981 en hun staat van instandhouding is momenteel groen, wat betekent dat ze het minst zorgwekkend zijn. Er zijn naar schatting 6,7 miljoen broedparen van Europese roodborstjes in het Verenigd Koninkrijk.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.