Hoe lang leven sneeuwuilen? (Sneeuwuil Levensduur)

De prachtige Sneeuwuil is een favoriet onder vogelliefhebbers en het grote publiek. Deze grote, echte uil, is versierd in helder wit en lichtbruin verenkleed en is een van de grootste uilen ter wereld. Sneeuwuilen zijn verspreid over een groot deel van het Noordpoolgebied, subarctisch en toendra in Europa, Azië en Noord-Amerika. Hier zullen we antwoorden; hoe lang leven Sneeuwuilen?

Sneeuwuilen leven ongeveer 10 jaar in het wild, maar veel gebandeerde individuen hebben 20 jaar of langer geleefd. Deze grote uilen zijn kwetsbaar voor voedseltekorten in hun koude, geïsoleerde territorium, maar de overlevingskansen voor gemiddelde vogels zijn vaak erg hoog. Een studie van 12 vrouwelijke uilen op Bylot Island vond bijvoorbeeld jaarlijkse overlevingspercentages van ongeveer 85 tot 92%.

Sneeuwuilen zijn enorm veerkrachtig – ze moeten zijn om te overleven in hun koude habitat. Sommige Sneeuwuilen trekken naar het zuiden tijdens de ultrakoude Arctische winter, maar anderen blijven het hele jaar in hun broedgebied. Als gevolg van hun sporadische migratiegewoonten zijn sneeuwuilen opgedoken op een aantal vreemde plaatsen, waaronder Norfolk in het Verenigd Koninkrijk.

Velen zijn misschien al geliefd bij Sneeuwuilen dankzij Hedwig, Harry Potter’s huisdier Sneeuwuil! Er is echter nog veel meer te leren over deze prachtige en elegante uilen!

In het wild is de gemiddelde levensduur voor een Sneeuwuil ongeveer 10 jaar

In het wild is de gemiddelde levensduur voor een Sneeuwuil ongeveer 10 jaar

Wat is de typische levensduur van een Sneeuwuil?

Gegevens over de levensduur van sneeuwuilen ontbreken. Een handvol studies schatten echter dat deze uilen ongeveer 10 jaar in het wild leven. Dat gezegd hebbende, hebben veel gestreepte sneeuwuilen de leeftijd van 20 jaar of meer bereikt.

Hoe lang leven sneeuwuilen in het wild?

Sneeuwuilen leven ongeveer tien jaar in het wild, maar van veel individuen is geregistreerd dat ze langer leven. Een vrouw die in 2013 in Alberta, Canada, werd gevangen, was bijvoorbeeld meer dan 20 jaar oud en een vrouw in Massachusetts was minstens 23 jaar en tien maanden oud.

De levensduur van sneeuwuilen is gevoelig voor regionale omstandigheden, vooral in de winter. In goede jaren met een overvloed aan woelmuizen en andere prooien, zijn de overlevingskansen van volwassenen bijna 100%. Het nestsucces is over het algemeen ook hoog, ongeveer 90% in een Europese studie. Ongeveer 40 tot 80% van de vogels overleeft totdat ze uitvliegen.

Sneeuwuil in vlucht, op jacht naar prooi

Sneeuwuil in vlucht, op jacht naar prooi

Hoe lang leven sneeuwuilen in gevangenschap?

Er zijn talloze anekdotes van Sneeuwuilen die ongeveer 20 tot 30 jaar in gevangenschap leven. Een gevangen sneeuwuil gevangen in Zwitserland leefde tot ongeveer 28. Een andere bij de Owl Rehabilitation Foundation, Vineland, Ontario, leefde ongeveer 30 jaar en produceerde veel eieren totdat het stierf aan het West Nile Virus.

Hoe sterven de meeste Sneeuwuilen?

Veel Sneeuwuilen sterven als nestvogels of juvenielen. Ongeveer 40 tot 80% van de vogels overleeft het nest totdat ze uitvliegen, en niet al deze zullen overleven tot de volwassenheid. Parasieten, ziekte, honger en predatie bedreigen jonge vogels. Zwarte vlieg parasitisme is een bijzonder probleem in Scandinavië.

Van vogels die overleven tot de volwassenheid, sterven velen aan een reeks onnatuurlijke oorzaken. Op de Great Plains werd ongeveer 81% van de 71 sneeuwuilen gedood gevonden door verschillende trauma’s, waaronder schieten en botsingen. 14% stierf van de honger.

In British Columbia waren schietpartijen goed voor ongeveer 25% van alle doden. Van de 438 gebandeerde vogels die door het USGS-bandinglab werden gevonden, werden er 150 (34,2%) dood aangetroffen door onbekende oorzaken en 52 (11,9%) werden neergeschoten. De rest stierf aan een mix van botsingen, ziekte, honger en diverse oorzaken.

Af en toe veroorzaken druppels in lemmingen en woelmuizen grotere hongersnood. Honger is echter verantwoordelijk voor een vrij klein aantal sneeuwuilensterfte, ongeveer 10 tot 20%.

Juveniele Sneeuwuil - Een groot deel van de Sneeuwuilen sterft in het nest of als juvenielen

Juveniele Sneeuwuil – Een groot deel van de Sneeuwuilen sterft in het nest of als juvenielen

Wat is de levenscyclus van een Sneeuwuil?

Sneeuwuilen hebben een relatief langzame levenscyclus. De vrouwelijke Sneeuwuil broedt de eieren ongeveer 32 tot 36 dagen uit en het uitvliegen duurt ongeveer 35 tot 50 dagen nadat de eieren uitkomen.

Het duurt nog een paar weken voordat de uilen goed kunnen vliegen. Na het ontvluchten verblijven de jongen nog 2 tot 3,5 maand bij hun ouders voordat ze onafhankelijk worden en hun eigen territorium vestigen. Sneeuwuilen bereiken geslachtsrijpheid na ongeveer 1,5 tot 2,5 jaar.

  • Incubatietijd: 32 tot 36 dagen
  • Vlucht: 35 tot 50 dagen
  • Seksuele volwassenheid: 1,5 tot 2,5 jaar
  • Levensduur: 10 tot 20 jaar

Wat zijn de roofdieren van Sneeuwuilen?

Sneeuwuilen worden tijdens de volwassenheid geconfronteerd met vrijwel geen natuurlijke roofdieren. Nesten worden echter af en toe overvallen door wolven en vossen.

Omdat sneeuwuilen in het noordpoolgebied en de toendra leven, zijn grote vogels en zoogdieren schaars. Er zijn ook geïsoleerde gevallen van meeuwen die sneeuwuilennesten in de buurt van de kustlijn aanvallen.

Sneeuwuil in vlucht

Sneeuwuil in vlucht

Hoe oud is de oudste Sneeuwuil?

Er zijn een paar gevallen van gevangen Sneeuwuilen die eind 20 jaar oud zijn. Een gevangen sneeuwuil in Zwitserland leefde bijvoorbeeld tot ongeveer 28, maar de oudste kan een sneeuwuil zijn die is opgegroeid met een kuiken bij de Owl Rehabilitation Foundation, Vineland, Ontario, die ongeveer 30 jaar leefde.

De uil produceerde veel vruchtbare eieren totdat hij stierf aan het West Nile Virus.

Hoe lang kunnen Sneeuwuilen leven zonder voedsel?

Sneeuwuilen jagen en voeden zich meestal elke dag. Wanneer er een overschot aan voedsel is, slaan ze het overschot op in hun nesten.

Caches van 10 tot 40 prooien komen vrij vaak voor, vooral wanneer lemmingen bijzonder overvloedig aanwezig zijn. Sneeuwuilen zijn waargenomen vrijwillig vasten gedurende 1 tot 2 dagen, maar ze eten meestal elke dag.

Een Sneeuwuil op de grond tijdens het vroege ochtendlicht

Een Sneeuwuil op de grond tijdens het vroege ochtendlicht

Overleven sneeuwuilen de winter?

Sneeuwuilen zijn uitzonderlijk goed aangepast aan de kou, met lagen dikke, donzige veren, gevederde poten, tenen en compacte, platte hoofden.

Hun benen en tenen zijn ook bedekt met veren en hun voeten hebben grote, geïsoleerde voetzolen. Bij harde wind schuilen Sneeuwuilen achter bomen of waar dan ook.

Zijn Sneeuwuilen bedreigd?

Volgens de IUCN zijn sneeuwuilen kwetsbaar. Hun populaties slinken en er zijn naar schatting nog maar 257.000 in het wild.

Onderzoekers weten niet zeker of sneeuwuilenpopulaties van nature fluctueren, of dat de opwarming van hun Arctische habitats hun voedselvoorziening en ander gedrag verandert.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.