Waar slapen uilen? (Locatie, gewoonten en gedrag)

Uilen kunnen moeilijk zijn om naar te kijken. Misschien hoor je een uil roepen op een donkere winternacht of heb je zelfs het geluk om het silhouet van een van deze vogels te zien tegen het zwakke licht van de schemering. Heb je je ooit afgevraagd waar en hoe deze mysterieuze vogels slapen?

De meeste uilen zijn nachtjagers, wat betekent dat ze overdag het grootste deel van hun slaap krijgen. Uilen slapen meestal in bomen of rotsachtige gebieden, maar sommige soorten slapen op de grond en één soort slaapt zelfs ondergronds.

Er zijn achttien uilensoorten in de Verenigde Staten en elk heeft zijn eigen unieke slaapgedrag.

Het is niet gemakkelijk om slapende uilen te vinden omdat ze rustige, beschutte plaatsen kiezen waar ze in alle rust en veiligheid kunnen slapen. De meeste uilen leiden een solitair leven, dus het is vrij onwaarschijnlijk dat je meer dan één slapende uil ziet. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en veel geheimen te ontdekken wanneer we het gedrag van deze ongrijpbare vogels bestuderen.

In dit artikel pakken we uit waar, wanneer en hoe verschillende uilen slapen. Lees mee om alles te leren wat je moet weten!

Een slapende oosterse krijsuil

Een slapende oosterse krijsuil

Hoe slapen uilen?

Volwassen uilen slapen meestal rechtop zittend. Ze kunnen zich stevig vastklampen aan hun baars met behulp van hun scherpe klauwen en krachtige voeten.

Interessant is dat van jonge uilen bekend is dat ze liggend slapen, omdat dit hen in staat stelt hun zich ontwikkelende spieren te laten rusten. Ze kunnen slapen liggend op een vrij vlakke ondergrond zoals een nest, of door zich voor de veiligheid vast te grijpen aan een tak.

Uilen slapen meestal met hun ogen dicht en ze vermijden vaak om hun ogen overdag volledig te openen. Dit beschermt hun gevoelige ogen tegen sterk licht, maar maakt ook de felle kleuren van hun ogen onzichtbaar voor roofdieren. Zelfs terwijl ze slapen, blijven uilen alert en zijn ze klaar om weg te vliegen bij de eerste hint van gevaar.

Bosuil die rechtop op een boomtak slaapt

Bosuil die rechtop op een boomtak slaapt

Wanneer slapen uilen?

De meeste uilen zijn nachtvogels, wat betekent dat ze overdag slapen. Veel uilen zijn echter flexibeler met hun bedtijden en kunnen in de vroege ochtend en late namiddag worden gezien. Het zal je misschien verbazen dat sommige uilen zelfs dagelijks zijn en dat deze soorten ’s nachts zullen slapen.

Lees verder voor een overzicht van wanneer Amerikaanse uilen slapen.

Overwegend nachtuilen:

  • Kerkuil (Tyto Alba)
  • Geflalomeerde uil (Psiloscops flammeolus |)
  • Oostelijke krijsuil (Megascops asio |)
  • Westelijke krijsuil (Megascops kennicottii |)
  • Snorharige krijsuil (Megascops trichopsis)
  • Grote gehoornde uil (Bubo Virginianus)
  • Gevlekte uil (Strix occidentalis)
  • Elfenuil (Micrathene whitneyi)
  • Boreale uil (Aegolius funereus)
  • Noordelijke zaag-uil (Aegolius acadicus)
  • Ransuil (Asio otus |)

Overwegend dagactieve uilen:

  • Sneeuwuil (Bubo scandiacus |)
  • Noordelijke haviksuil (Surnia Ulula)
  • Gravende uil (Athene cunicularia)

Sommige Amerikaanse uilen kunnen overdag of ’s nachts jagen, met verschillende soorten met verschillende piekactiviteitsperioden. Vogels die op elk moment van de dag actief kunnen zijn, staan bekend als kathemerale soorten.

Je kunt de volgende uilensoorten vinden die op elk moment van de dag of nacht slapen:

  • Gestreepte uil (Strix Varia)
  • Grote grijze uil (Strix nebulosa |)
  • Noordelijke dwerguil (Glaucidium gnoma |)
  • Kortooruil (Asio flammeus)
Barred Owls zijn te vinden slapen in zowel de dag als de nacht

Barred Owls zijn te vinden slapen in zowel de dag als de nacht

Waar slapen uilen overdag?

Verschillende uilen kiezen verschillende plaatsen om te rusten, afhankelijk van hun soort en het type habitat waarin ze zich bevinden. Uilen kiezen meestal een rustige, beschutte plek die veilig is voor roofdieren. Zangvogels zullen uilen vaak lastigvallen als ze ze overdag vinden, dus verborgen blijven heeft ook andere voordelen.

Kleine soorten zoals krijsuilen slapen in holtes of zelfs vogelhuisjes, maar grotere uilen houden van barrode uilen en grote gehoornde uilen slapen meestal in het bladerdak van bomen. De gravende uil is een interessante vogel die ondergronds slaapt in holen die door zichzelf of andere dieren zijn gegraven.

Soms vinden gelukkige vogelaars slapende uilen door uit te kijken naar de overblijfselen van hun prooi, hun veren en hun uitwerpselen (whitewashing) onder hun rustplaats. Luisteren naar geagiteerde partijen zangvogels kan je ook overdag naar uilen leiden. Als je een slapende uil vindt, wees dan vriendelijk en kijk van een afstand om te voorkomen dat je de rustende vogel stoort.

Hier zijn een paar plaatsen waar uilen vaak slapen:

  • Rotsachtige spleten, kliffen en grotten
  • Vogelhuisjes en nestkasten
  • Bomen
  • Boomholtes
  • Gebouwen en schuren
  • Burrows
  • Op de grond
Kerkuil slapend in de spanten

Kerkuil slapend in de spanten

Hoe lang slapen uilen ’s nachts?

De meeste uilen zijn ’s nachts actief en slapen overdag het grootste deel van hun slaap. Nachtelijke uilen hebben echter piekactiviteitsperioden, dus ze krijgen waarschijnlijk wat rust tussen de jachtperiodes door.

Slapen uilen elke nacht op dezelfde plek?

De meeste uilen zijn resident en territoriaal, dus ze kunnen elke nacht dezelfde rustplaats gebruiken. Veel uilen zijn echter migrerend en ze zullen nieuwe slaapplaatsen moeten vinden terwijl ze op migratie zijn.

Trekuilen met korte oren blijken elk jaar op dezelfde locaties te slapen, hoewel het niet duidelijk is of dezelfde individuele vogels worden gezien.

Een slaperige kleine noordelijke zaag-uil die in een cederboom rust

Een slaperige kleine noordelijke zaag-uil die in een cederboom rust

Waar slapen uilen in de winter?

Residente en territoriale uilensoorten zoals steenuilen kunnen het hele jaar door dezelfde rustplaats gebruiken. Grote gehoornde uilen zijn ook resident, maar ze zijn ongebruikelijk omdat ze in de winter nestelen. Gedurende deze tijd zullen beide ouders in de buurt van de nestplaats worden gevonden.

Waar slapen babyuilen?

Babyuilen slapen in het nest totdat ze oud genoeg zijn om te vertrekken. Uilennesten zijn vaak niet erg indrukwekkende structuren. In feite geven veel uilen er de voorkeur aan om holtes te gebruiken, de oude nesten van andere vogels, of zelfs gewoon hun eieren op de grond te leggen.

Baby-uilen verlaten vaak het nest voordat ze volledig klaar zijn om te vliegen. Ze blijven enkele weken in het gebied terwijl hun ouders hen blijven voeden. Ze kunnen gedurende deze tijd samen in dezelfde boom of algemene ruimte slapen.

Twee pasgeboren kuikens van een ransuil die in een nest slapen

Twee pasgeboren kuikens van een ransuil die in een nest slapen

Hoe slapen babyuilen?

Baby-uilen slapen vaak liggend in buikligging. Dit komt voor veel mensen als een grote verrassing en er zijn een aantal geweldige ‘virale’ foto’s van slapende baby-uilen.

Liggen is vrij veilig op een nest of in een nestkast, maar ze zullen zich stevig vasthouden als ze op een boomtak liggen. Jonge uilen kunnen rechtop zitten, maar hun hoofd boven de grond houden kan vermoeiend zijn.

Waar slapen uilen als het regent?

Uilen kiezen meestal beschutte posities waar ze kunnen slapen zonder nat te worden in de regen. Sommige soorten, zoals kortooruilen, rusten op de grond in open graslandgebieden. Deze vogels zitten het uit of verplaatsen zich in natte omstandigheden naar het bladerdak van nabijgelegen bomen.

Sneeuwuil die bovenop een paal slaapt

Sneeuwuil die bovenop een paal slaapt

Slapen uilen in groepen?

Als je een groep uilen ziet slapen in de buurt van elkaar, kunnen het broers en zussen zijn die onlangs het nest hebben verlaten. De meeste volwassen uilen zijn solitair en territoriaal, dus ze hebben de neiging om alleen te slapen. Ze zullen echter paren vormen tijdens het broedseizoen.

De gravende uil is een interessante soort die in losse kolonies leeft. Broedparen van deze terrestrische uil blijven het hele jaar door bij elkaar.

Een parlement van uilen is een vrij zeldzaam gezicht, maar migrerende uilen van de Asio geslacht zijn interessante uitzonderingen. Kortooruilen zijn bijvoorbeeld territoriaal in de zomer, maar het is bekend dat ze in de winter samen in groepen van maximaal 200 individuen rusten. De geheimzinnige ransuil vertoont een vergelijkbaar gedrag en rust af en toe in groepen van maximaal 100.

We kunnen alleen maar theoretiseren over waarom deze twee migrerende uilen gemeenschappelijk slapen, maar overvloedige prooibronnen en veiligheid in aantallen zijn waarschijnlijke redenen.

Een paar slapende gravende uilen

Een paar slapende gravende uilen

Veelgestelde vragen over Owl Sleep

Slapen uilen op boomtakken?

Veel uilensoorten slapen op boomtakken omdat ze een veilige pkant weg van grondjagende roofdieren. Lommerrijke bomen bieden uilen ook beschutting tegen zon en regen.

Slapen uilen met één oog open?

Verbazingwekkend genoeg hebben veel vogels het vermogen om met één oog open te slapen terwijl ze de helft van hun hersenen wakker houden! Dit staat bekend als unihemisferische slow-wave slaap en het stelt vogels in staat om alert te blijven op roofdieren en zelfs te vliegen zonder te crashen. Uilen hebben echter de neiging om met beide ogen dicht te slapen.

Slapen uilen staand?

Volwassen uilen slapen meestal rechtop. Hoewel ze er snel in slaap uitzien, zijn rustende uilen erg alert en altijd klaar om op te stijgen van hun baars.

Slapen uilen liggend?

Baby-uilen slapen vaak liggend op hun buik. Dit is een comfortabelere positie voor de jonge vogels omdat ze het gewicht van hun hoofd en lichaam niet hoeven te dragen. Ze kunnen een nabijgelegen tak stevig vastpakken voor de veiligheid en hun hoofd naar de zijkant draaien om te letten op gevaar terwijl ze zich in deze positie bevinden.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.