Chough

Snelle feiten

Classificatie

Wetenschappelijke naam:

Pyrrhocorax pyrrhocorax

Familie:

Kraaien

Instandhouding:

Groen

Metingen

Lengte:

39cm tot 40cm

Spanwijdte:

73cm tot 90cm

Gewicht:

260 gram
tot 350g

Hoe ziet een Chough eruit?

Volwassen mannetjes en vrouwtjes zijn vergelijkbaar in het algehele uiterlijk, hoewel het vrouwtje iets kleiner is dan het mannetje. Ze hebben een all-over glanzend zwart verenkleed met een blauwgroene glans en het meest opvallend, opvallende rode poten en een lange rode taps toelopende licht gebogen snavel. De ogen zijn zwart en ze hebben grote vierkante vleugels en een vierkante staart. Vooral zichtbaar tijdens de vlucht zijn hun ‘vingerige’ primaire vleugelveren. Choughs zijn iets groter van gestalte dan kauwtjes. Juvenielen zijn doffer dan volwassenen met een licht oranjerode snavel en rode poten. Op de vleugel zijn het meesters die lange opwaartse sprongen en steile snelle afdalingen maken.

Chough

Hoe klinkt een Chough?

De meeste leden van de kraaifamilie klinken relatief vergelijkbaar, hoewel de roep van de Chough het meest lijkt op die van een kauw, maar met een duidelijkere en luidere, chee-ow-roep.

Een kleine kudde Choughs roept

Simon Elliott, XC596499. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/596499.

Chough

Wat eet een Chough?

Choughs genieten van het voeden van oude kustweiden waar ze regenwormen, kevers, mieren en andere gemakkelijk beschikbare insecten en ongewervelde dieren opgraven met behulp van hun speciaal ontworpen snavel om in de grond te tasten. Ze zullen ook kleine weekdieren en korstmossen overwegen.

Waar kan ik Choughs zien?

Choughs zijn te vinden in heel Zuid-Europa en daarbuiten. Over het algemeen zijn choughs binnen het Verenigd Koninkrijk alleen te vinden op afgelegen locaties in het uiterste westen van Wales, West-Schotland en Cornwall, waar ze pas relatief recent zijn geherintroduceerd en lokaal bekend staan als Cornish Choughs. Choughs geven de voorkeur aan zeegrotten, verwoeste gebouwen of gaten en kloven in rotswanden om in te nestelen en hebben dus de neiging om berggebieden of hoge kliffen aan de kust te bewonen.

Chough

Wist je dat?

Een Cornische legende vertelt dat toen koning Arthur op zijn sterfbed lag, hij niet stierf, maar werd getransformeerd in een chough en als herinnering, de snavel en poten van de vogel waren rood gekleurd. Choughs hebben een lange geschiedenis in Cornwall en een enkele chough verschijnt op de provinciekam. Om niet te worden overtroffen, bevatte het wapen voor het hertogdom Cornwall in de jaren 1960 twee takken tegenover elkaar die aan weerszijden een struisvogelveer van vijftien bezants op een zwart schild ondersteunden.

Borden en spotting tips

Choughs worden vaak gezien in paren of kleine koppels die zweven en duiken rond klifranden en kunnen bijzonder sierlijk en behendig lijken. De vingers van hun primaire vleugelveren zijn gemakkelijk te herkennen vanaf de grond terwijl ze boven hun hoofd kruipen in een eindeloze tentoonstelling van aerobatisch manoeuvreren.

Chough

Hoe fokt een Chough?

Nesten kunnen omvangrijk zijn en zijn gemaakt van stokken, wortels, heide en andere planten en zijn bekleed met haar en wol. Ze worden normaal gesproken gebouwd in bergrotsscheuren en -kloven, klifgezichtengrotten en oude in onbruik geraakte gebouwen. Een broedsel van tussen de 3 – 5 eieren wit gekleurd met bruine of grijze vlekken wordt geproduceerd tussen mei en juli.

Hoe lang leven Choughs?

De chough heeft een levensduur van vijf tot tien jaar, hoewel twintig jaar plus is geregistreerd voor in gevangenschap levende vogels.