17 Veel voorkomende fysieke en gedragsmatige tekenen van ouderdom bij papegaaien

Tekenen van ouderdom bij papegaaien

(Laatst bijgewerkt op: December 2, 2022)

In vergelijking met andere dieren leven papegaaien lang en verouderen ze langzaam. Ze zullen er echter niet hun hele leven op dezelfde manier uitzien en zich gedragen. In plaats daarvan onthullen veel tekenen dat je papegaai in jaren vooruitgaat.

Tekenen van ouderdom bij papegaaien zijn onder meer slechte veerkwaliteit, overwoekerde klauwen, huidvlekken, rimpels, gewichtsverlies en spierverspilling. Gedragsveranderingen omvatten prikkelbaarheid, lethargie en vocalisaties. Veel papegaaien verliezen hun eetlust en hebben moeite om net zoveel te bewegen als in het verleden.

Naarmate uw papegaai ouder wordt, moet u zijn gezondheid nauwlettend in de gaten houden. Ouder wordende papegaaien zijn vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder staar en nierfalen.

Inhoudsopgave

tonen

Hoe verouderen papegaaien?

De gemiddelde levensduur van papegaaien varieert sterk, afhankelijk van de soort. Kleinere papegaaien, zoals parkieten, leven gemiddeld 5-8 jaar, en sommige van de grotere papegaaiensoorten kunnen meer dan 80 jaar oud worden.

De snelheid waarmee de lichamen van grote papegaaien verouderen is vergelijkbaar met de gemiddelde mens, die door de juveniele, midden- en seniorfase van het leven gaat.

Hoewel deze stadia overeenkomen met de onze, bereiken papegaaien veel eerder de volwassenheid omdat het hen een hogere kans geeft om in het wild te overleven.

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van kleinere papegaaien. Ze gaan veel sneller door hun levensfasen en bereiken de volwassenheid als ze nog maar een jaar oud zijn.

Wanneer papegaaien ouder worden, brengen ze het eerste derde deel van hun leven door met opgroeien tot volwassenheid. Ze brengen dan de volgende derde door als een volwassen volwassene en ervaren een beperkt aantal leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Zodra ze het laatste derde deel van hun leven bereiken, de senior fase, ervaren ze een leeftijdsgerelateerde achteruitgang.

Sommige papegaaien blijven gezond tijdens de ouderdom, terwijl anderen gezondheidsproblemen ervaren. Gelukkig verouderen papegaaien langzaam in vergelijking met andere dieren en genieten ze vaak van een lang, gezond leven met de juiste zorg.

Tekenen van veroudering bij papegaaien

Hoewel papegaaien een verschillende levensduur hebben, vertonen ze allemaal vergelijkbare tekenen van veroudering. Fysieke veranderingen zijn subtiel, maar sommige zijn meer voor de hand liggend dan andere. Daarentegen zijn de mentale veranderingen van een papegaai meer merkbaar.

Dat gezegd hebbende, dit zijn de meest voorkomende tekenen dat een papegaai oud wordt:

1/ Staar

Naarmate papegaaien ouder worden, ontwikkelen ze soms staar. Cataract is een leeftijdsgebonden probleem dat de ogen aantast. Cataract wordt vaak waargenomen op kanaries, maar elke vogelsoort kan ze krijgen.

Papegaaien met staar ontwikkelen grijze of ondoorzichtige witte lenzen en vertonen tekenen van loensen of roodheid. Sommige papegaaien worden volledig blind, terwijl anderen een deel van hun zicht behouden.

In alle gevallen ervaren papegaaien gezichtsvermindering. Naast veroudering wordt cataract veroorzaakt door:

  • Voedingsproblemen
  • Stofwisselingsziekten
  • Ontstekingsproblemen
  • Infecties

Een operatie is mogelijk, maar het kan te gevaarlijk zijn voor papegaaien die het einde van hun leven naderen. De meeste dierenartsen raden aan om staar met rust te laten als het leven van de papegaai niet ernstig wordt beïnvloed.

hoe verouderen papegaaien?

2/ Veranderende oogkleur

Hoewel staar enkele oogkleurveranderingen veroorzaakt, zijn de meeste te wijten aan ouderdom.

Degeneratieve oogaandoeningen komen vaak voor bij ouder wordende papegaaien; sommigen ervaren een verlies van toon in de oogleden en een verlichting van de iris. De ogen gaan meestal van zwart of bruin naar rood of geel.

Dit is geen probleem in most gevallen tenzij het oog er rood of pijnlijk uitziet, wat wijst op infectie. Als uw papegaai geen last heeft van zijn ogen en u geen ulceraties kunt zien, hoeft u hem niet naar een dierenarts te brengen.

3/ Hangende oogleden

Papegaaioogleden worden hangend met de leeftijd, wat de zwaartekracht zijn tol eist.

Zolang de ogen niet rood en ontstoken lijken of de papegaai ze niet met zijn vleugels wrijft omdat ze jeuken, is er niets om je zorgen over te maken.

De meeste hangende oogleden zijn in het begin niet opvallend genoeg om te zien. Als je echter goed kijkt, zul je merken dat een deel van het oog meer blootgesteld is dan normaal.

4/ Doffe veren

Naarmate papegaaien ouder worden, hebben ze minder energie om voor zichzelf te zorgen.

Hun veren worden minder levendig en levenloos. Ze kunnen ook stressbalken ontwikkelen, die verschijnen als een reeks horizontale lijnen die kriskras over de veren lopen.

Dit geeft aan dat er iets in de omgeving van je papegaai niet klopt of leeftijdsgebonden stress.

Evenzo ontwikkelen oudere papegaaien die onwel zijn doffe, vette veren. Dit komt deels omdat ze zich niet goed genoeg voelen om zichzelf voor te bereiden, en papegaaien verbergen hun ziekte zo goed dat een lage verenkwaliteit meestal het enige weggeefteken is.

Papegaaien verbergen hun ziekte zodat ze minder kwetsbaar zijn voor predatie. Papegaaien als huisdier hebben deze instincten echter behouden. Als u tekenen van nood opmerkt naast een slechte veerkwaliteit, laat het dan controleren door een dierenarts.

5/ Lange Klauwen

Oudere papegaaien hebben minder kans om hun nagels gevijld te houden om dezelfde redenen als slechte veerkwaliteit; ze hebben niet de energie om zichzelf voorbestemd te houden.

Lange nagels zijn iets dat eigenaren kunnen controleren door ze af te knippen of een pedi-pad te bieden. Pas echter op dat u niet snel snijdt.

Blijf hier bovenop, want lange nagels kunnen de huid van de voet doorboren, waardoor het risico op hommelvoeten toeneemt.

6/ Gewichtsverlies

Papegaaien verliezen vaak gewicht naarmate ze ouder worden, wat hand in hand gaat met gewrichts-, voet- en beenproblemen. Maak het leven van uw papegaai gemakkelijker door hem met de hand te voeren of de kom naar een handigere locatie te verplaatsen.

Hoewel gewichtsverlies normaal is naarmate papegaaien ouder worden, kan een gezondheidstoestand verantwoordelijk zijn.

7/ Spierverspilling

Net als gewichtsverlies wordt spierverspilling toegeschreven aan een gebrek aan lichaamsbeweging. Hoe minder actief papegaaien zijn, hoe zwakker hun spieren worden.

Hun vleugels worden meestal aangetast, omdat oude papegaaien het vermogen verliezen om door de kamer te vliegen. Evenzo zijn papegaaien met geknipte vleugels meer vatbaar voor spierverspilling later in het leven.

Spierafbraak (ook bekend als spieratrofie) treedt op wanneer onvoldoende mechanische belasting op de spier wordt uitgeoefend en is slechts een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces.

Hoewel oudere papegaaien liever minder bewegen, is het nog steeds van vitaal belang dat ze zoveel mogelijk bewegen. Haal je papegaai uit zijn kooi en speel ermee om beweging aan te moedigen.

8/ Huidveranderingen

Een van de meest zichtbare tekenen van veroudering van papegaaien is huidverslechtering; dermatitis en huidtumoren zijn de meest voorkomende symptomen.

Huidvlekken worden meestal gezien op het gezicht en de voeten, waaronder rimpels, pigmentvlekken en verkleuring. Omdat de meeste papegaaien echter veren hebben die hun gezicht bedekken, zijn huidklachten alleen zichtbaar op kale gezichtsplekken rond het wanggebied.

Evenzo kan de oude huid droog, schilferig en schilferig worden rond de toppen van de voeten. Soms wordt de huid op de onderkant van de voeten gladder en dunner.

Dit laat de voeten gevoelig voor hommelvoeten omdat gescheurde huid en open voetwonden bacteriën binnenlaten.

9/ Verminderde eetlust

Ondervoeding en tekortkomingen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken bij papegaaien, vooral als ze oud worden. Veel papegaaien verliezen hun eetlust naarmate ze ouder worden en sommigen vermijden zelfs hun favoriete lekkernijen.

Nogmaals, dit kan het gevolg zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat het te ongemakkelijk maakt voor uw papegaai om te eten. Andere keren is het een natuurlijk bijproduct van ouder worden.

Als je merkt dat je papegaai stopt met eten zoals vroeger, voer hem dan vaker kleinere porties gedurende de dag. Dit kan het aanmoedigen om meer te eten, waardoor voedingstekorten worden voorkomen.

10/ Frequente infecties

Het immuunsysteem van papegaaien verzwakt met de leeftijd, waardoor ze vatbaar worden voor infecties die hun lichaam niet zo goed kan bestrijden als vroeger. De meest voorkomende infecties zijn:

  • Aspergillus: Een schimmelinfectie van de luchtwegen.
  • Aviaire maag schimmelinfectie (verspillende ziekte): Een schimmelinfectie en secundaire bacteriële infectie.
  • Lijster: Dezelfde gist infectie die mensen treft.
  • Gewone verkoudheid: Dit veroorzaakt loopogen, piepende ademhaling, gezwollen ogen en niezen.
  • Macaw wasting syndroom: Een virale infectie die maagproblemen veroorzaakt.
  • Papegaaienkoorts: Een zoönotische bacteriële ziekte.

Naarmate papegaaien ouder worden, hebben ze meer kans om te bezwijken aan infectie of ziekte.

11/ Slechte houding

Papegaaien die oud worden, ontwikkelen een slechte houding, vooral tijdens het rusten. Een slechte houding gaat meestal gepaard met opgeblazen veren, wat betekent dat je papegaai zich niet op zijn gemak voelt. Zieke papegaaien kunnen:

  • Trek zichzelf in een stijve houding.
  • Houd hun veren plat tegen hun lichaam.
  • Houd hun vleugels in een pre-flight positie.
  • Houd hun hoofd hoog en naar voren.

12/ Prikkelbaarheid

Papegaaien die ooit gelukkig en aanhankelijk waren, raken gefrustreerd.

Oudere papegaaien kunnen intoleranter worden voor mensen die ze niet kennen. Hoewel ze meestal hetzelfde niveau van genegenheid tonen aan hun familie, zullen ze het niet leuk vinden om vreemden in huis te hebben.

Een reden voor deze gedragsverandering is vermoeidheid en lethargie. Net als veel andere verouderingsverschijnselen op deze lijst, zullen pijnlijke en ongemakkelijke leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen uw papegaai waarschijnlijk ongelukkig maken.

13/ Lage energieniveaus

Ouder wordende papegaaien worden sneller moe naarmate ze ouder worden en verliezen de energieniveaus van hun jongere dagen. Sommige papegaaien worden rustiger en rustiger dan normaal.

Lethargie is een bijproduct van andere tekenen van veroudering, waaronder een gebrek aan lichaamsbeweging, verlies van eetlust en ondervoeding. Het combineren van deze factoren kan ervoor zorgen dat je papegaai er anders uitziet.

Dit maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces. Het bieden van een comfortabele, stressvrije omgeving voor uw papegaai om in te leven, is de beste manier om hem energiek te houden.

14/ Aviaire nierziekte

Papegaaien met een vogelnierziekte kunnen afval niet goed uit hun lichaam verdrijven. Het wordt meestal veroorzaakt door nierschade of ontsteking. De symptomen van aviaire nierziekte omvatten:

  • Diarree
  • Verhoogd urineren
  • Wind
  • Verhoogde dorst
  • Gewichtsverlies
  • Dehydratie
  • Depressie
  • Lethargie
  • Spierzwakte
  • Bloed in ontlasting
  • Constipatie
  • Pijnlijke gewrichten
  • Gezwollen buik

Veel virussen en infecties leiden tot aviaire nierziekte, die vaker dodelijk is bij oudere papegaaien.

15/ Tumoren

Papegaaien krijgen vette lipomen naarmate ze ouder worden, dat zijn knobbels die onder de huid verschijnen.

Zoals beschreven door VCA Dierenziekenhuizen, worden lipomen vaak aangetroffen in parkieten, Amazone papegaaien, galahs en zwavelkuif kaketoes.

Honderden kankers kunnen papegaaien beïnvloeden en kwaadaardige tumoren kunnen overal op het lichaam verschijnen. Sommige tumoren zullen goedaardig zijn, maar u moet elke nieuw ontwikkelde massa laten onderzoeken door een dierenarts.

16/ Veranderende vocalisaties

Een ander teken van veroudering is een verandering in de gebruikelijke vocalisaties van je papegaai. Rustige, kalme papegaaien worden luider en luidruchtiger, terwijl papegaaien die graag praten stoppen met vocaliseren.

17/ Vaker slapen

Oudere papegaaien worden sneller moe, wat betekent dat ze overdag meer slapen om energie te besparen. Ze hebben ook minder interesse in het spelen met hun speelgoed en geven de voorkeur aan rust.

Hoewel dit normaal is, moet u ervoor zorgen dat de kamer van uw papegaai ’s nachts stil en donker is. Als je papegaai ’s nachts geen 12 uur kan slapen, zal hij moeite hebben om overdag wakker te blijven, waardoor zijn slaappatronen niet synchroon lopen.

tekenen van veroudering bij papegaaien

Kunnen papegaaien artritis krijgen?

Volgens MSD Manual kunnen papegaaien op elke leeftijd septische en traumatische artritis ontwikkelen. Het ontwikkelt zich meestal in de cijfers van grijpende zitstokken, vooral als ze te smal of breed zijn.

Het gewicht van de papegaai en andere verwondingen bepalen ook of het later in het leven artritis ontwikkelt.

Evenzo hebben papegaaien met heupartritis de meeste kans om hommelvoeten te ontwikkelen. Dat komt omdat papegaaien met pijnlijke heupgewrichten uiteindelijk lange tijd op hun onaangetaste been staan, waardoor de druk op de voet toeneemt terwijl ze pijnlijke zweren krijgen.

Tekenen van artritis variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige papegaaien worden er kreupel door, terwijl anderen misschien niet willen vliegen. Andere symptomen zijn:

  • Afvallen van zitstokken
  • Gezwollen of warme gewrichten
  • Verminderd bewegingsbereik
  • Veren plukken
  • Zelfverminking
  • Overmatige vocalisatie

Hoewel artritis op elk moment kan voorkomen, oudere vogels hebben de meeste kans om te worden getroffen.

Krijgen papegaaien dementie?

Naarmate papegaaien ouder worden, zal hun mentale scherpte beginnen te vertragen. Sommigen worden zachter en koeler, terwijl anderen stoppen met zoveel te vocaliseren als ze ooit deden.

Er zijn niet genoeg studies om te weten of papegaaien dementie krijgen, maar ze hebben geen gen dat gecorreleerd is met de aandoening glycogeensynthasekinase 3 (GSK3). Naarmate ze ouder worden, vertonen papegaaien echter gedragsveranderingen zoals depressie, angst en stress.

Naarmate uw papegaai ouder wordt, veranderen de behoeften geleidelijk, dus u moet de gezondheid en het gedrag van uw papegaai volgen en hem een comfortabele leefomgeving bieden.