Blauwe reiger

Hoe ziet een Grijze Reiger eruit?

De grijze reiger is erg groot en sterk gebouwd. Het verenkleed is meestal middelgrijs van boven en grijsachtig wit van onder. Het hoofd, de nek en de bovendelen van de volwassene zijn meestal witachtig, met uitzondering van zwarte bevedering op de nek en het hoofd. Deze zwarte markering begint bij de snavel, accentueert de gele ogen en eindigt aan de achterkant van het hoofd in een zwarte, slepende pluk veren. Het voorhoofd is wit. Bovenvleugels zijn tweekleurig, grijs met zwarte voorrand en twee blekere vlekken bij de carpalen. De grijze reiger heeft een grote, dolkachtige snavel die grijsgeel is en in het broedseizoen meer oranjeachtig wordt. De poten zijn lang en geelachtig groen of grijs. Het juveniel is vergelijkbaar met de volwassene, maar onderdelen zijn meer groezelig en gestreept, terwijl de zwart-witte hoofdmarkeringen minder duidelijk zijn.

Grijze Reiger Vliegen

Grijze Reiger Vliegen

Hoe klinkt een Grijze Reiger?

De roep van de grijze reiger is een luide en harde ‘frank’. Jonge vogels op nest geven een varkenachtige piep.

Grijze Reiger bellen tijdens de vlucht

Dawid Jablonski, XC203979. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/203979.

Grijze Reiger close-up

Grijze Reiger close-up

Wat eet een Grijze Reiger?

Grijze reigers eten vissen, kikkers en andere waterdieren. Ze zijn in staat om urenlang roerloos te wachten tot vissen naderen. Ze zullen soms ook prooien besluipen, met een langzaam, opzettelijk tempo gevolgd door een blikseminslag van de rekening. Dit snelle slagvermogen wordt vergemakkelijkt door een langwerpige zesde wervel waardoor de vogel zijn nek verder kan strekken.

Voor meer informatie over wat reigers eten, bekijk dit artikel.

Grijze reiger die vis vangt

Grijze reiger die vis vangt

Waar kan ik grijze reigers zien?

Het leefgebied van de grijze reiger is wetlands en kustgebieden. Ze zijn te vinden in de buurt van elk type water, zoals vijvers, meren, rivieren en estuaria. Ze zijn het hele jaar door te zien in Groot-Brittannië. Het RSPB-reservaat Northward Hill in Kent is een goede plek om grijze reigers te zien, omdat het de thuisbasis is van 150 nesten.

Borden en spotting tips

Grijze reigers zullen vaak hun vleugels spreiden in een zonnehouding, zodat de zon het grootst mogelijke oppervlak van hun lichaam verwarmt. Een vergelijkbare houding wordt aangenomen voor het beschermen van kleine nestvogels. Ze zijn ook beroemd omdat ze op één been staan terwijl ze wachten tot de prooi voorbij komt. Tijdens de vlucht zien grijze reigers er enorm uit met lange, brede en afgeronde vleugels. Hun hoofd en nek worden geknikt en vastgehouden, weggestopt naar het lichaam. Benen worden uitgestrekt gehouden met tenen bij elkaar gehouden. Wingbeats zijn onregelmatig, langzaam en ontspannen.

Grijze reiger vliegt over water

Grijze reiger vliegt over water

Hoe broedt een Grijze Reiger?

Het broedseizoen van de grijze reiger is langdurig, waarbij de eieren voor het eerst half februari worden gelegd en de laatste jongen begin september. De soort nestelt koloniaal in ‘reigers’, met hun verwarde stokconstructies gebouwd in bomen. Nest-sites zijn traditioneel en zullen herhaaldelijk worden gebruikt. Tijdens de verkering zal het mannetje vanaf zijn gekozen nestplaats roepen om een vrouwtje aan te trekken. Wanneer ze aankomt, zal het paar deelnemen aan een rekceremonie. Zodra het paar is gevestigd, zullen de vogels elkaars verenkleed preen. Het mannetje kan het vrouwtje ook een stok aanbieden, die ze aan het nest toevoegt. De bouw van een nest wordt meestal gedaan door het vrouwtje, waarbij het mannetje het materiaal levert. Displays gedurende de hele fokcyclus behouden de band tussen het broedpaar. De vrouwtjes leggen een legsel van 4-5 lichtblauwe eieren, die ze gedurende 25-26 dagen zal incuberen. De jongen worden tot 55 dagen uitgevlogen. Vogels bereiken geslachtsrijpheid tussen 2-3 jaar oud.

Grauwe reigernest met eieren

Grijs reigernest met eieren

Grauwe reiger nest met juvenielen

Familie van grijze reigers – volwassenen en juvenielen

Hoe lang leeft een Grijze Reiger?

Grijze reigers leven meestal 5 jaar.

Migreren grijze reigers?

In Groot-Brittannië wonen grijze reigers, hoewel hun aantal in de winter toeneemt met vogels die uit Europa migreren.

Bedreigingen en behoud

De grijze reiger heeft een geschatte Britse broedpopulatie van 13.000 nestplaatsen. De overwinteringspopulatie wordt geschat op ongeveer 63.000 vogels. De soort heeft een Green UK-staat van instandhouding.