Zijn paddenstoelen veilig voor papegaaien? [Cooked vs. Raw]

Kunnen papegaaien paddenstoelen eten?

De meeste wilde soorten paddenstoelen zijn giftig. Zelfs eetbare paddenstoelen kunnen agaritine, hydrazine en formaldehyde bevatten.

Hoewel mensen deze giftige stoffen in kleine hoeveelheden kunnen consumeren, zijn ze dodelijk voor papegaaien.

Papegaaien kunnen knopzwammen, cremini-paddenstoelen, portobello-paddenstoelen en eekhoorntjesbrood eten. Ze moeten worden gekookt om schadelijke gifstoffen vóór consumptie te verwijderen.

Eenmaal gekookt, zijn champignons een goede bron van antioxidanten, vitamine B, koper en kalium.

Inhoudsopgave

tonen

Kun je papegaaien paddenstoelen voeren?

Als je ze in de winkel koopt en kookt, kun je paddenstoelen aan papegaaien voeren omdat ze:

  • Niet-toxisch
  • Gekweekt in een gezonde omgeving
  • Opgeslagen in optimale omstandigheden

Deze paddenstoelen hebben een extra laagje veiligheid waar je bij wilde paddenstoelen niet bij gebaat bent. Toch moet je champignons nog steeds schoonmaken en koken voordat je ze aan papegaaien voert.

Zijn paddenstoelen slecht voor papegaaien?

Paddenstoelen kunnen gevaarlijk zijn voor papegaaien wanneer:

  • Verkeerd geoogst
  • Rauw gegeten
  • Geplukt in het wild

Paddenstoelen worden geclassificeerd als schimmels, die bepaalde gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Paddenstoelen absorberen gifstoffen

In tegenstelling tot planten fotosynthetiseren schimmels niet. In plaats daarvan breken ze andere organismen af, veranderen ze in voedsel en geven ze een poreuze textuur.

Dit kan gevaarlijk zijn voor papegaaien die een paddenstoel eten die een giftig ingrediënt heeft geabsorbeerd. Aangezien paddenstoelen voedingsstoffen in hun omgeving opnemen, kan dit het volgende omvatten:

  • Verontreinigende stoffen
  • Gifstoffen van planten
  • Schadelijke chemicaliën uit de bodem of lucht

Een paddenstoel kan giftig worden als hij in de verkeerde omgeving wordt gekweekt. Dus degenen die niet in gecertificeerde, gecontroleerde omstandigheden worden gekweekt, moeten voorzichtig worden behandeld.

kunnen papegaaien elk gekookte champignons?

Giftige paddenstoelen zijn moeilijk te identificeren

Paddenstoelen zijn notoir moeilijk te identificeren en uit elkaar te houden. Zelfs experts in mycologie (de studie van schimmels) moeten mogelijk chemische tests uitvoeren om de ene familie paddenstoelen van de andere te scheiden.

Papegaaien zijn kwetsbaar voor paddenstoeltoxines

Eetbare paddenstoelen bevatten gifstoffen, waarvan de meest voorkomende zijn:

  • Agaritine
  • Hydrazine
  • Formaldehyde

Deze kunnen gevaarlijk zijn voor mensen in grote doses, maar het menselijk lichaam kan ze in kleinere hoeveelheden verwerken zonder nadelige effecten, maar hetzelfde geldt niet voor papegaaien.

Shiitake paddenstoelen bevatten bijvoorbeeld een natuurlijk voorkomende vorm van formaldehyde. Dit is veilig voor mensen, maar schadelijk voor papegaaien. Een papegaai die vergiftigd is door paddenstoelen kan ervaren:

  • Leverschade
  • Nierschade
  • Lethargie
  • Desoriëntatie
  • Spijsverteringsproblemen

Als je de juiste paddenstoelen kiest en ze grondig kookt, kan je papegaai ervan genieten om ze af en toe als traktatie te eten.

Welke paddenstoelen zijn veilig voor papegaaien?

Hier is meer informatie over verschillende papegaaiveilige paddenstoelen:

Knop Paddenstoelen

Knopzwammen (bekend als Agaricus bisporus) komen uit de eetbare familie van basidiomycete paddenstoelen. Ze zijn een goede bron van vitaminen en mineralen en hebben een neutrale smaak.

Champignons bevatten kankerverwekkende hydrazines, maar worden in zeer kleine hoeveelheden aangetroffen. Eenmaal gekookt, neemt de hoeveelheid hydrazine verder af.

Cremini Paddenstoelen

Cremini paddenstoelen zijn hetzelfde als champignons maar dan ouder. De Agaricus bisporus paddenstoel gaat door levensfasen, waar hij rijpt, van kleur verandert en op iets andere smaken.

Om deze reden zul je merken dat je papegaai de taaie textuur en gebruinde kleur van Cremini-paddenstoelen leuker vindt dan knoppen. De hydrazines die erin zitten, worden niet intenser met de leeftijd.

In vergelijking met champignons zijn cremini’s moeilijker te vinden en duurder.

Portobello Paddenstoelen

Portobello paddenstoelen zijn oudere cremini paddenstoelen. Door hun leeftijd worden deze paddenstoelen vrij groot, soms zo groot als je handpalm.

Deze paddenstoelen hebben een dichtere smaak en een stevigere textuur. Vanwege zijn grootte en textuur is de portobello-paddenstoel een veel voorkomende vleesvervanger.

Eekhoorntjesbrood

Vertaald naar ‘varkenszwam’ in het Italiaans, hebben eekhoorntjesbrood een varkensachtig uiterlijk.

Ze hebben dikke stengels die helder wit zijn, met een roodbruine dop die is Als je papegaai van sterke smaken houdt, is de rijke, robuuste smaak van het eekhoorntjesbrood ideaal.

Eekhoorntjesbrood zijn mycorrhiza, dus ze overleven door zich te voeden met de ondergrondse wortels van bomen. Om deze reden zijn ze vatbaar voor het aannemen van de verbindingen die in die bomen worden aangetroffen.

Wanneer ze in de juiste omgevingen worden gekweekt, bevatten ze minder gifstoffen.

Zijn paddenstoelen gezond voor papegaaien?

Paddenstoelen bevatten de volgende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen:

Antioxidanten: Bestrijdt leeftijdsgerelateerde ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en ontstekingsziekten.
B-vitamines: Groei en ontwikkeling van cellen, en het omzetten van voedsel in energie.
Koper: Gezonde zenuwcellen, een robuust immuunsysteem en de aanmaak van rode bloedcellen.
Kalium: Werkt met natrium om de vloeistofniveaus in het lichaam in evenwicht te brengen.

Antioxidanten

Het omzetten van voedsel in energie veroorzaakt oxidatieve stress als gevolg van de productie van vrije radicalen.

Helaas veroorzaken vrije radicalen schade aan de cellen en eiwitten van het lichaam, waardoor het risico op levensbedreigende aandoeningen zoals coronaire hartziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer toeneemt.

Het vervangen van antioxidanten kan het lichaam dus helpen beschermen tegen oxidatieve stress. Hoewel de hoeveelheid soortspecifiek is, zijn paddenstoelen rijke bronnen van ergothioneïne en glutathion. Eekhoorntjesbrood bevatten de meeste antioxidanten, terwijl knopzwammen aanzienlijk minder bevatten.

Het koken van champignons vermindert antioxidanten niet significant.

B-vitamines

B-vitamines spelen een essentiële rol in het metabolisme, vooral de omzetting van voedsel in energie. Dus als uw papegaai depressief en lusteloos is, heeft hij mogelijk meer vitamineS uit de B-groep nodig.

Volgens de Mushroom Council bevatten paddenstoelen de volgende B-vitamines:

  • Thiamine (B1)
  • Riboflavine (B2)
  • Niacine (B3)
  • Pantotheenzuur (B5)
  • Folaat (B9)
  • Cobalamine (B12)

De voordelen zijn onder andere:

  • Aanmaak van rode bloedcellen
  • Verbeterde spijsvertering
  • Hormonen die groei en stemming reguleren
  • Gezondheid van de zenuwen

Mineralen

De twee meest voorkomende mineralen in paddenstoelen zijn:

  • Koper
  • Kalium

Koper is essentieel voor het maken van bloedcellen, die zuurstofrijk bloed leveren. Afgezien van zijn rol in het cardiovasculaire systeem, houdt koper de botten en zenuwen gezond.

Kalium is van vitaal belang voor het hart, de spieren en de zenuwen en vervult de volgende rollen:

  • Opname van voedingsstoffen
  • Spierversterking
  • Verwijdering van celafval

Kalium compenseert de effecten van te veel natrium in het lichaam.

kunnen papegaaien rauwe paddenstoelen eten?

Kunnen papegaaien rauwe paddenstoelen eten?

Vermijd het voeren van je papegaai rauwe paddenstoelen. Hoewel papegaaien paddenstoelen kunnen eten zonder schade, is de kans groot dat uw papegaai zal consumeren:

  • Bacteriën van tijdens transport
  • Toxische verbindingen in hogere doses

U weet niet of dit het geval is totdat uw papegaai symptomen van agaritinevergiftiging vertoont. Studies hebben aangetoond dat agaritine carcinogene effecten heeft.

Voedsel- en chemische toxicologie ontdekte bijvoorbeeld dat agaritine leidde tot gemuteerde cellen in een onderzoek uitgevoerd op muizen. Dat toxine gaat gepaard met hydrazine, dat ook in paddenstoelen voorkomt.

Deze giftige stoffen kunnen worden verwijderd door de paddenstoelen te koken. Het Japanse Journal of Public Health heeft vastgesteld dat het koken van de champignons gedurende 10 minuten agaritine aanzienlijk vermindert.

Kunnen papegaaien gekookte paddenstoelen eten?

Hier leest u hoe u paddenstoelen voor papegaaien kunt bereiden:

Verwijder de verpakking en was ze onder de hete kraan. Dit zal hen reinigen van alle bacteriën en pesticiden die worden opgepikt tijdens het oogsten, verpakken en verzenden.

De meest effectieve manier om gifstoffen in paddenstoelen te verminderen, is door ze te koken:

  1. Doe de champignons in een pan met water
  2. Laat ze aan de kook komen
  3. Kook ze 10 minuten

Je kunt je champignons bakken of bakken, maar voeg geen boter, zout (natrium) of bakolie toe. Houd er rekening mee dat bakken of sauteren minder gifstoffen verwijdert dan koken.

Een gekookte knop, cremini, portobello of eekhoorntjesbrood is een of twee keer per week veilig.