Kunnen papegaaien vis en zeevruchten eten? (Veiligheidsoverwegingen)

mogen papegaaien vis eten?

(Laatst bijgewerkt op: November 13, 2022)

Zeevruchten en vis leveren eiwitten, omega-3 vetzuren, calcium, vitamine d en fosfor.

Papegaaien kunnen vis en zeevruchten eten, maar blootstelling aan verontreinigende stoffen, toxines en zware metalen (kwik) maakt krabben, garnalen en schaaldieren minder gezond. Dit geldt ook voor vis, zoals tonijn, die rijk is aan kwik.

Kleinere hoeveelheden schadelijke stoffen worden aangetroffen in zalm, kabeljauw en meerval.

Als u uw papegaai ingeblikte vis voert, zorg er dan voor dat deze boordevol water zit zonder toegevoegd zout (natrium) of olie.

Vis en zeevruchten kunnen veilig in kleine hoeveelheden aan uw papegaai worden gevoerd. Te veel kan het dieet van uw papegaai echter uit balans brengen, wat leidt tot spijsverteringsproblemen.

Inhoudsopgave

tonen

Mogen papegaaien vis eten?

Vis is een gezond voedsel omdat het voedingsstoffen bevat die niet in andere voedingsmiddelen worden aangetroffen.

Papegaaien mogen slechts 1-2 keer per week vis krijgen (en alleen bepaalde gezonde variëteiten). Vis en zeevruchten zijn geen vervanging voor andere voedingsbestanddelen, zoals pellets, fruit en groenten.

Dierlijke eiwitten

Naast kip is vis een van de beste dierlijke eiwitbronnen omdat het minder verzadigd vet en calorieën bevat. Papegaaien vertrouwen op voedingseiwitten voor het volgende:

  • Spiergroei
  • Weefselherstel
  • Sterke veren laten groeien
  • Energiebehoefte

De beste bron is dierlijke eiwitten. Vegetarische diëten bevatten enkele aminozuren, maar missen verschillende essentiële, zoals lysine en methionine.

Volgens Food and Chemical Toxicology kan het eten van de aanbevolen hoeveelheid vis per week de levensduur van een papegaai verlengen. Dat is beter dan rood vlees, waarvan er veel rijk zijn aan verzadigde vetten.

kunnen papegaaien zeevruchten eten?

Omega 3 vetzuren

Vis met veel omega-3-vetzuren omvat zalm, sardines, haring, meerforel en lichte tonijn. De twee omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Omega-3 vetzuren zijn op deze manieren gunstig:

  • Preventie van hart- en vaatziekten.
  • Lager risico op atherosclerose (verharding van de slagaders).
  • Verhoogde niveaus van high-density lipoproteïne (HDL).

Zalm en sardines worden vaak gebruikt voor het extraheren van omega-3 voor gebruik in vitaminecapsules.

Calcium

Volgens het Journal of Veterinary Medicine zijn zaden, bladgroenten en fruit geen goede bronnen van calcium, dus papegaaien kunnen een calciumtekort hebben.

Bepaalde vissen zijn calciumrijk. Calcium is essentieel voor de gezondheid van de gewrichten en het sterk houden van de botten. Als uw papegaai weinig calcium bevat (hypocalciëmie), kunt u merken dat hij de volgende problemen heeft:

  • Skeletontkalking (osteoporose)
  • Eibinding (dystocie)
  • Misvormde eieren
  • Slechte verenvorming, zoals plukken
  • Vangsten

Calciumrijke vis omvat sardines, zalm, ansjovis en garnalen.

Fosfor

Fosfor speelt een vitale rol bij botvorming, dus het is een essentieel mineraal voor de skeletstructuur van je papegaai. Vis bevat fosfor in overvloed, wat helpt:

  • Gebruik eiwitten voor het kweken, onderhouden en repareren van lichaamscellen en weefsels.
  • Produceer adenosinetrifosfaat (ATP), een molecuul dat in het lichaam wordt gebruikt om energie op te slaan.
  • Vochtbalans en nierfunctie
  • Zenuw- en spierfunctie
  • Botvorming

Vissen met een hoog fosforgehalte zijn karper, sardines, kokkels en koolvis.

Vitamine D

Papegaaien doen het niet goed in donkere, afgelegen omgevingen, omdat ze geen vitamine D van de zon opnemen.

Vissen behoren tot de beste bronnen van vitamine D. De belangrijkste rol van vitamine D is het gezond houden van botten en eierschalen, wat het bereikt door de calciumabsorptie te bevorderen.

Zelfs als uw papegaai calcium en fosfor binnenkrijgt, zal een afwezigheid van vitamine D leiden tot zwakke botten.

De beste bronnen van vitamine d zijn vette vis, zoals makreel, haring, tonijn en zalm.

Houden papegaaien van vis?

Papegaaien houden van de smaak van vis. Het vlees is mager, smaakvol en gemakkelijk door te scheuren. Uw papegaai kan echter aarzelen om nieuw voedsel te proberen. Als dat het geval is, kunt u het volgende doen:

  • Eet samen vis. Een papegaai kan erop vertrouwen dat vis veilig is als hij eenmaal heeft gezien dat je hem eet.
  • Bied het met de hand aan. Het kan aarzelend zijn om nieuw voedsel in de kom te proeven.
  • Soorten vis. Alle vissen hebben verschillende smaken, dus experimenteer met verschillende soorten.

Voeg nooit olie, zout of smaakmakers toe om vis smakelijker te maken voor papegaaien.

Eten papegaaien vis in het wild?

Wilde papegaaien eten zelden vis omdat ze het moeilijk vinden om op hen te jagen.

Visetende vogels hebben lange, scherpe snavels om vissen in het water te steken. Uitzonderingen zijn de pelikaan, maar deze vogel heeft een buidel waarmee hij vis kan opscheppen.

Omdat papegaaien gehaakte snavels hebben, is het moeilijk voor hen om vis uit het water te vangen.

Kunnen papegaaien zeevruchten eten?

Papegaaien kunnen zeevruchten eten, zoals:

  • Kreeften
  • Garnaal
  • Kokkels
  • Oesters
  • Inktvis
  • Octopus

Deze soorten zeevruchten hebben dezelfde gezondheidsvoordelen als vis. Helaas bevatten ze ook verbindingen die ze schadelijk kunnen maken voor papegaaien, waaronder:

Verontreinigende stoffen

Schelpdieren hebben meer kans om verontreinigende stoffen in de oceanen vast te houden. Dat geldt vooral voor schelpdieren, die afhankelijk zijn van het eten van verval of afval op de zeebodems.

Hoewel veel soorten zeevruchten worden gekweekt op boerderijen die besmetting beperken, is dit niet altijd het geval.

Schelpdier Toxines

Schelpdieren kunnen verschillende vormen van bacteriën, parasieten en toxines oppikken.

Krabben en garnalen vertrouwen op algen als een van hun belangrijkste voedselbronnen. Sommige soorten algen zijn giftig en blijven achter in het vlees van de schelpdieren.

Natuurlijk zijn er strenge veiligheidsnormen om te voorkomen dat giftige schelpdieren worden verkocht.

Kwik

Zware metalen, zoals kwik, kunnen zich ophopen in vissen en andere zeedieren, waardoor ze giftiger worden om te eten. Schelpdieren hebben meer kans om deze gifstoffen vast te houden nadat ze zijn gekookt.

Kleinere vissen hebben hogere niveaus van kwik en grotere vissen bevatten minder. De bereiding van zeevruchten heeft invloed op de hoeveelheid kwik die aanwezig is.

De soorten vis of zeevruchten die minder kwik bevatten, zijn onder meer:

  • Zalm
  • Kabeljauw
  • Meerval
  • Pollock
  • Oesters
  • Kokkels
  • Sardines

Welke vis en schaaldieren kunnen papegaaien eten?

We zullen kijken naar de gezondheidsvoordelen en risico’s die voortvloeien uit het eten van vis en schaaldieren:

Schelpdier

Schaaldieren bevatten meer gifstoffen dan andere vissen, maar je kunt sommige aan papegaaien voeren als het volgende van toepassing is:

  • Je hebt gecontroleerd waar de schelpdieren vandaan kwamen.
  • De schelpdieren werden grondig gekookt.
  • Schelpdieren worden niet gevoerd aan jonge, oudere of zieke papegaaien.

Tonijn

Tonijn bevat eiwitten, omega-3 vetzuren en B-vitamines, die gezond zijn voor papegaaien. Helaas bevat tonijn zout en meer kwik dan welke andere zeevruchten dan ook.

Lichte en gestreepte tonijn hebben de laagste kwikconcentratie, terwijl grootoogtonijn en witte tonijn de hoogste concentratie hebben. Kwik kan zich na verloop van tijd ophopen in het lichaamsweefsel van papegaaien.

Tonijn bevat ook natrium (zout), dus het mag alleen met mate aan papegaaien worden gevoerd.

Kies voor tonijn vol water, omdat tonijn verpakt in olie te vet is voor uw papegaai, wat leidt tot gewichtstoename, spijsverteringsproblemen en lethargie.

kunnen papegaaien tonijn eten?

Zalm

Zalm is rijk aan vitamines in mineralen, gemakkelijk te vinden en bevat minder snel kwik. Zowel gebakken als gerookte zalm zijn goede keuzes.

Kabeljauw

Kabeljauw heeft een lagere kans om kwik te bevatten. Je kunt kabeljauw grillen, roken, bakken of schroeien in een pan. Hoewel het misschien flauw smaakt voor mensen, is gewone kabeljauw verrukkelijk voor papegaaien.

Krabbenpoten

Papegaaien kunnen krabbenpoten eten, maar shellfish brengt extra besmettingsrisico’s met zich mee. Als je krabbenpoten hebt die net zo goed afkomstig zijn, kunnen ze een gezonde traktatie zijn.

Krabbenpoten hebben zoet, sappig vlees met veel omega-3-vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen.

Garnaal

Garnalenconsumptie brengt gevaren met zich mee als gevolg van verontreinigende stoffen.

Papegaaien zullen profiteren van antioxidanten en vetzuren. Ze kunnen de schaal afpellen en knagen aan het vlees eronder, wat ze een leuke en verrijkende ervaring zullen vinden.

Sardines

Sardines mogen alleen in kleine hoeveelheden worden aangeboden omdat ze vette vis zijn en veel calorieën bevatten.

Hoe zeevruchten voor uw papegaai te bereiden

Het grondig koken van zeevruchten vermindert de hoeveelheid aanwezige gifstoffen.

De beste manieren om zeevruchten voor papegaaien te bereiden zijn als volgt:

  • Bakken
  • Broeien
  • Grillen
  • Kokend

Voeg geen olie, kruiden of zout toe tijdens het koken. Vermijd dus het paneren of bakken van vis.