Kunnen papegaaien kaas eten? [Lactose Intolerance + Dairy]

is kaas slecht voor papegaaien?

(Laatst bijgewerkt op: October 17, 2022)

Sommige papegaaien voelen zich aangetrokken tot de rijke en romige smaak van kaas. Als een papegaai kaas kan ruiken, kan het kwarken om je te laten weten dat hij graag wil deelnemen. Kaas moet echter worden vermeden.

Papegaaien mogen geen kaas eten, omdat vogels lactose-intolerant zijn. Vogels missen het enzym (lactase) om lactose te verwerken, dat wordt aangetroffen in kaas, melk en andere zuivelproducten. Lactose wordt niet goed verwerkt door het spijsverteringsstelsel van vogels, wat leidt tot maagklachten, gassiness en diarree.

De meeste papegaaien kunnen af en toe een kleine hoeveelheid kaas eten. Kaas is een goede bron van eiwitten, calcium, vitamine A, B12, K en andere mineralen. Kaas bevat echter veel verzadigd vet en calorieën.

Inhoudsopgave

tonen

Zijn papegaaien toegestaan kaas?

Het is beter om te voorkomen dat je je papegaaienkaas voedt, ondanks de nuttige voedingsstoffen. Als uw papegaai diarree krijgt (waterige uitwerpselen), moet u hem geen kaas en zuivelproducten geven.

Onverzadigde vetten

Kaas bevat grote hoeveelheden verzadigd vet dat het LDL-cholesterolgehalte verhoogt.

Ook leidt te veel voedingsvet tot gewichtstoename. MSD Veterinary Manual beschrijft hoe een vetrijk dieet direct verband houdt met obesitas bij papegaaien.

Hoewel een kleine hoeveelheid gezond vet essentieel is, kan te veel leiden tot het volgende:

  • Leververvetting
  • Gewrichtspijn
  • Been- en voetblessures
  • Lethargie
  • Spijsverteringsproblemen

Verzadigd vet kan de organen van een papegaai bedekken, waardoor ze niet goed kunnen functioneren.

Lactose-intolerantie

Papegaaien zijn lactose-intolerant, omdat ze uit een ei komen en geregenereerd voedsel eten.

Omdat papegaaien geen zogende dieren zijn, produceren ze geen lactase, het enzym dat verantwoordelijk is voor het verteren van de lactose in kaas en andere zuivelproducten.

Papegaaien kunnen dus een allergische reactie of obstructieve ziekte ontwikkelen door het eten van kaas, en ze zijn ook kwetsbaar voor secundaire bacteriële en schimmelinfecties.

Als uw papegaai kaas consumeert, kan hij maagklachten en aanvallen van diarree ervaren.

is kaas goed voor papegaaien?

Zout (Natrium)

Hoewel papegaaien zout voedsel eten vanwege de interessante smaak, is het schadelijk voor hun gezondheid.

Te veel natrium kan leiden tot hoge bloeddruk (hypertensie), wat resulteert in hartfalen, beroertes, nierproblemen en vochtretentie.

Bacteriën

De meeste kazen gaan door een fermentatieproces, waarbij ze soms bacteriën oppikken. Hoewel ongewoon, kan een papegaai onwel worden als hij kaas consumeert die bacteriën herbergt.

Tekenen van infectie zijn wanneer een papegaai waterige, stinkende ontlasting produceert en traag is.

Additieven en conserveermiddelen

Additieven en conserveermiddelen zijn opgenomen in kazen om ze langer in de schappen te houden. Verwerkte gesneden kaas is bijvoorbeeld ongezond voor papegaaien.

Calcium

Calcium is essentieel voor papegaaien, maar veel papegaaien krijgen er niet genoeg van.

Afrikaanse grijzen en ara’s hebben meer calcium nodig in hun dieet omdat het grotere papegaaien zijn. Eierleggende vogels hebben ook meer calcium nodig om ervoor te zorgen dat hun eierschalen sterk en gezond zijn.

Calcium is verantwoordelijk voor sterke botten, spierregulatie en zenuwtransmissie. Zonder voldoende calcium kunnen papegaaien zich ontwikkelen:

  • Slechte eierschaalvorming
  • Hypocalciëmie
  • Veren plukken
  • Hart-en vaatziekten
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Spierpijn en weeën
  • Gebrek aan coördinatie

Andere goede calciumbronnen zijn suikerriet, cuttlebone en gemalen eierenHells.

Eiwit

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, waardoor de groei en het herstel van cellen en weefsels mogelijk is. Kaas is een complete eiwitbron, die alle 20 aminozuren bevat.

De onderstaande tabel heeft een uitsplitsing van het eiwitgehalte van populaire kazen:

Soort kaas Eiwit (per 100 gram)
Huttenkaas 15,4 gram
Roomkaas 8,2 gram
Brie 18,6 gram
Edam 27,5 gram
Zwitserse kaas 28,4 gram
Parmezaan 35,1 gram
Gloucester 25 gram
Cheddar 25 gram
Mozzarella 28 gram
Gouda 25 gram

Vitamine A

Vitamine A (retinol) is nodig voor de gezondheid van het oog, botgroei en gezonde secretoire klieren.

Niles Animal Hospital legt uit dat papegaaien ernstigere luchtweg- en sinusinfecties, schilferige, schilferige voeten en huidverdikking ervaren zonder voldoende vitamine A.

De tekenen van een vitamine A-tekort omvatten het volgende:

  • Witte plaque op het dak van de mond
  • Overmatig mondslijm
  • Tranende ogen
  • Niezend
  • Hoesten
  • Abcessen en legioenen in de mondholte
  • Vervagende veren en huidskleuring
  • Falen van jonge vogels om aan te komen
  • Lage uitkomsten
  • Hoge broedsterfte

Papegaaien kunnen vitamine A krijgen van groene bladgroenten zoals zoete aardappelen, boerenkool en paprika’s.

Vitamine B12

Vitamine B12 is essentieel voor de hersen- en zenuwfunctie. Als een papegaai met een tekort aan vitamine B12 bloedverlies ervaart, kan het bloedarmoede krijgen.

Veel papegaaien hebben een tekort aan B12 omdat hun eigenaren ze op een zaaddieet zetten, met lage niveaus van B12. Een kleine hoeveelheid kaas voegt vitamine B12 toe aan het dieet van een papegaai.

Papegaaien kunnen echter vitamine B12 krijgen door wat vlees en vis te eten.

Vitamine K

Papegaaien hebben vitamine K nodig voor de gezondheid van de botten en eierschalen. Zonder dit wordt de broedsterfte verhoogd.

Vitamine K bevordert ook het bloedstollingsproces. Een gebrek aan vitamine K veroorzaakt overmatig bloeden dat niet zal stoppen, zelfs als de snee of verwonding slechts klein is.

Papegaaien kunnen interne bloedingen ervaren als ze al lange tijd een tekort aan vitamine K hebben.

Goede bronnen van vitamine K zijn sla en raapstelen.

Mineralen

Kaas bevat zink, fosfor en riboflavine.

Zink helpt bij de productie van insuline en zorgt ervoor dat vitamine A goed kan functioneren. Het helpt ook de verenkwaliteit, rui en kraakbeen / botontwikkeling.

Fosfor is noodzakelijk voor weefselgroei, onderhoud en reparatie. Een fosfortekort kan leiden tot bloedarmoede, verlies van eetlust, coördinatieproblemen en spierzwakte.

Riboflavine ondersteunt de energieproductie en de vorming van gezonde rode bloedcellen.

kun je papegaaien kaas geven?

Kunnen papegaaien kwark eten?

Kwark (en alle andere witte kazen) kan proventriculitis en secundaire bacteriële en schimmelinfecties veroorzaken. Proventriculitis is ook verantwoordelijk voor ernstige zenuwaandoeningen en spijsverteringsstoornissen na het vernietigen van de zenuwvezels.

Een voordeel is echter dat kwark geen lactose bevat, dus het is gemakkelijker voor papegaaien om te verteren. Hoewel kleine hoeveelheden waarschijnlijk goed zijn voor papegaaien om te eten, is het het risico niet waard.

Kunnen papegaaien Zwitserse kaas eten?

Zwitserse kaas is lager in vet en natrium dan andere kazen, maar rijk aan vitamine A en calcium. Het is dus een van de gezondere kazen om papegaaien te voeren.

Of papegaaien van de smaak genieten, komt neer op voorkeur.

Kunnen papegaaien mozzarellakaas eten?

Mozzarella vereist vaker chirurgische verwijdering dan alle andere soorten kaas. Vanwege het hoge tandvleesgehalte wordt het belemmerd in het darmkanaal.

Zelfs kleine, hapklare stukjes kunnen een probleem zijn vanwege de sliertigheid van kaas, die zich in de darm uitbreidt.

Kunnen papegaaien touwkaas eten?

Net als mozzarellakaas kan sliertkaas vast komen te zitten in het spijsverteringsstelsel.

Sommige snaarkaasvariëteiten bevatten kleuren en smaken om ze een feloranje uiterlijk te geven. U moet de ingrediëntenlijst onderzoeken om ervoor te zorgen dat deze vrij is van schadelijke additieven.

Kunnen papegaaien Cheddar Kaas eten?

Cheddarkaas bevat veel lactose, dus het is moeilijk voor papegaaien om te verteren. Het is ook rijk aan verzadigd vet, dat beladen is met LDL-cholesterol en extreem dikmakend.

Kaas bevat veel voedingsstoffen en vitamines die de gezondheid van een papegaai ten goede komen. Helaas kunnen papegaaien het niet goed verteren (ze missen het enzym lactase) om lactose te verteren.