Boomklever

Snelle feiten

Classificatie

Wetenschappelijke naam:

Sitta Europaea

Familie:

Nootmuskaat

Instandhouding:

Groen

Metingen

Lengte:

14cm

Spanwijdte:

22,5 cm tot 27 cm

Gewicht:

20 gram
tot 25g

Hoe ziet een Boomklever eruit?

De boomklever is een mollige vogel met een korte staart. Het heeft een grote kop met een karakteristieke zwarte streep over het oog en de wang, en een lange, krachtige snavel die grijszwart is. Wangen en keel zijn wit. Volwassen bovendelen zijn allemaal blauwgrijs. Onderdelen zijn oranje-buff die samensmelten in oranje, met kastanjekleurige markeringen op flanken en witte onderstaartdeksels. Buitenste staartveren zijn zwart met witte vlekken. De boomklever heeft lange, geelbruine poten met zeer lange tenen en korte maar zeer scherpe klauwen, goed aangepast voor het grijpen van schors. Mannetjes en vrouwtjes lijken op elkaar, maar vrouwtjes zijn drabber. Het juveniel is vergelijkbaar met de volwassene, maar doffer hieronder.

Close-up van een Euraziatische boomklever

Close-up van een Euraziatische boomklever

Hoe klinkt een Boomklever?

De boomklever heeft een rijk repertoire aan luide oproepen. Zijn roep is een luide ‘chwit-chwit’. Het lied is een snelle ‘chu-chu-chu’ en een langzame ‘pee-pee-pee’.

Boomklever oproep

Shaun Micklewright, XC624865. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/624865.

Boomklever

Boomklever

Wat eet een Boomklever?

De boomklever is een snelle en behendige boomklimmer die op en neer kan rennen op een stam. De naam verwijst naar zijn gewoonte om noten in spleten te wiggen en ze open te breken met zijn sterke snavel. Het eet ook insecten, engerlingen en olieachtige zaden. Het slaat voedsel op in de winter op dezelfde manier als tieten dat doen.

Euraziatische boomklever met eten

Euraziatische boomklever met eten

Wist je dat?

De boomklever is de enige vogel in Europa die zich met het hoofd naar beneden kan bewegen langs een boomstam op zoek naar voedsel.

Waar kan ik Nuthatches zien?

Het leefgebied van de boomklever is breedbladige en gemengde bossen, open parken en lanen met oudere bomen. In Groot-Brittanni├ź is het resident en wijdverspreid, en het best gezocht in volwassen bossen en gevestigde parken in heel Engeland en Wales. Het is zeldzamer in Schotland, hoewel er af en toe waarnemingen van hen daar zijn. Het is het hele jaar door te zien.

Euraziatische boomklever tijdens de vlucht

Euraziatische boomklever tijdens de vlucht

Borden en spotting tips

De boomklever kan worden aangezien voor een kleine specht omdat deze op en neer loopt langs boomstammen. De rinkelende klappen die uit de toppen van bomen weerklinken, kunnen een waarnemer waarschuwen voor zijn aanwezigheid. Nuthatches zijn over het algemeen tolerant voor mensen en zullen in de winter regelmatig vogeltafels bezoeken, waar ze chaos zullen veroorzaken door overal zaad te verspreiden en andere vogels af te schrikken. De vlucht van de vogel is recht over korte afstanden op korte, afgeronde vleugels en enigszins golvend over langere afstanden. Het silhouet is onderscheidend zonder nek, groot hoofd en lange snavel.

Hoe broedt een Boomklever?

Nuthatches zijn monogaam en leven het hele jaar door in hetzelfde gebied. Ze nestelen in een gat in een boom, met een kamer van dennenschorsvlokken. Als de ingang van het boomgat te groot is, kan de vogel modder gebruiken om een ingang te bepleisteren die hij van acceptabele grootte vindt. Het vrouwtje legt een legsel van 6-8 witte eieren met rode of gele markeringen. Deze worden gedurende 13-17 dagen geïncubeerd. Het paar zal 1 broedsel per jaar grootbrengen.

Boomklevernest in boom, voedende jongen

Boomklevernest in boom, voedende jongen

Hoe lang leeft een Boomklever?

De gemiddelde levensduur van een boomklever ligt ergens tussen de 2 en 3 en een half jaar, maar ze kunnen tot 10 jaar oud worden.

Migreren Nuthatches?

Nuthatches zijn een inheemse soort en de meeste juvenielen vestigen zich binnen ongeveer 6 mijl van waar ze zijn geboren.

Bedreigingen en behoud

Het Verenigd Koninkrijk heeft een broedpopulatie van 220.000 territoria en de staat van instandhouding van de soort is groen.