Hoe luid zijn kaketoes?

zijn kaketoes luidruchtige huisdieren?

Hoewel ze niet zo groot zijn als andere papegaaiensoorten, zijn kaketoes ’s werelds luidste papegaaien. Er zijn 21 verschillende soorten kaketoes, en geen van hen wordt als stil beschouwd.

De luidste kaketoe is de Molukse, die een gemiddeld decibelbereik heeft van 120 tot 135 decibel. Kaketoes staan bekend om het produceren van oorverdovend gekrijs, dat ze maken wanneer ze bang, overenthousiast, pijn hebben, ziek zijn, genegeerd worden of op zoek zijn naar een partner.

Kaketoes zijn niet goed geschikt voor het leven in een appartement, omdat het lawaai je buren zal irriteren. Ze hebben ruimte en een verrijkende omgeving nodig om te voorkomen dat ze zo vaak vocaliseren.

Inhoudsopgave

tonen

Zijn kaketoes luidruchtige huisdieren?

Kaketoes produceren oorverdovende geluiden die te luid kunnen zijn voor hun eigenaren om te tolereren.

In het wild vocaliseren kaketoes om te overleven. De geluiden die ze maken stellen hen in staat om hun kuddegenoten te vinden en elkaar te waarschuwen voor bedreigingen.

Molukse kaketoes zijn de luidste van alle kaketoes, met een decibelbereik van 120 tot 135. Dit maakt ze de op drie na luidste papegaaiensoort, alleen omzeild door nanday-conures, melige Amazone-papegaaien en zonneconures.

Om deze decibelcijfers in context te plaatsen:

  • Menselijk gelach: Gelijk aan 65 decibel.
  • Gemiddelde pratende stem: Gelijk aan 60 decibel.
  • Donderslag: Gelijk aan 120 decibel.
  • Luchtaanvalsirene: Gelijk aan 135 decibel.
  • Straalmotor of vuurwerk: Gelijk aan 155 decibel.

Citron-kuif kaketoes zijn de stilste van de soort, met Galah kaketoes niet al te ver daarachter. Dit maakt ze echter geen stille vogels.

hoeveel decibel is een kaketoeschreeuw?

Zijn kaketoes ’s nachts luid?

Terwijl kaketoes ’s nachts slapen als het donker is, kunnen ze soms ’s nachts roeren. Dat komt omdat kaketoes in staat zijn tot unihemisferische slaap. Dit is waar slechts één hersenhelft tegelijk wakker is.

Zoals beschreven door Nature and Science of Sleep, is het primaire doel van unihemisferische slaap zodat ze kunnen uitkijken voor roofdieren. Je kunt meestal zien wanneer je papegaai in unihemisferische slaap is, omdat één oog open zal zijn.

Evenzo zijn sommige papegaaien vatbaar voor nachtangsten. Dit gebeurt wanneer ze ’s nachts ergens bang voor worden. Als iets hen stoort, beginnen ze te schreeuwen en rond te rennen in hun kooi.

Dit gedrag komt voort uit het wild. Wanneer een papegaai een roofdier ziet, zal hij vocaliseren om zijn kuddegenoten te waarschuwen voordat hij wegvliegt om aan gevaar te ontsnappen. In gevangenschap kunnen kaketoes niet vluchten, dus reageren ze met angst.

Kaketoes kunnen zichzelf pijn doen, dus probeer je kaketoe zich comfortabeler te laten voelen wanneer de lichten uitgaan. Als je je papegaai ’s nachts hoort vocaliseren, moet je stappen ondernemen om hem te kalmeren.

Kaketoes kunnen bang worden door:

  • Auto koplampen
  • Insecten die langs de kooi vliegen
  • Onbekende geluiden
  • Hondenuitlaters
  • Andere dieren, met inbegrip van katten en honden
  • Mensen, vooral als ze de kooi in het donker passeren
  • Plotselinge verlichting

Kaketoes die plotseling schrikken, zullen waarschijnlijk schreeuwen en worden misschien niet rustiger totdat ze zich kalm en veilig voelen.

Het plaatsen van een hoes over de kooi van je kaketoe kan in het donker tot rust komen, maar alle papegaaien reageren anders. Bij sommigen kan het hun nachtangsten erger maken.

Wat zijn de verschillende geluiden die kaketoes maken?

Kaketoes maken verschillende natuurlijke geluiden, maar ze zijn ook in staat om woorden en basiszinnen na te bootsen.

Elke kaketoe vocaliseert anders. Ze worden ook beïnvloed door de vocalisaties van hun eigenaar en de geluiden binnenin hun omgeving. Kaketoes in luidruchtige huizen zullen waarschijnlijk luider zijn.

Kaketoes maken verschillende geluiden, waaronder:

Squawk en gekrijs

Kaketoes staan bekend om hun luide gekrijs. Ze maken dit geluid als er gevaar in de buurt is.

De meeste kaketoes krijsen en krijsen elke dag. Hoewel het moeilijk te verdragen kan zijn, is het een essentieel onderdeel van hun communicatieprofiel en is het volkomen natuurlijk.

Kaketoes ervaren vaak een schreeuwsessie vlak voordat ze gaan slapen. Als je meerdere kaketoes hebt, zetten ze elkaar af.

Paraplu, Goffin’s en Molukse kaketoes schreeuwen vaker dan anderen, maar ze zijn er allemaal vatbaar voor.

Gefluit

Kaketoes zijn in staat om melodieuze fluitgeluiden te maken. Papegaaien met eigenaren die vaak fluiten, zullen ze kopiëren en hun melodieën nabootsen.

Als je van plan bent om je kaketoe te leren hoe hij woorden moet nabootsen, doe dit dan voordat je hem traint om te fluiten, want het is veel gemakkelijker en leuker. Dit betekent dat je kaketoe misschien het verlangen verliest om te leren nabootsen.

Gelukkig is fluiten een geluid van een blije, tevreden kaketoe. Het is ook ontspannen en erkent dat gevaar niet in de buurt is. Het kan echter een verveeld gevoel zijn. Als dat zo is, vermaak je papegaai dan met spelletjes en speelgoed.

Praat

Zoals gezegd kunnen kaketoes woorden zeggen. Het kan een uitdaging zijn om kaketoes te trainen om te spreken, maar ze hebben een zachte, zoete stem wanneer ze dat doen.

Uitgaande kaketoes spreken vaker dan schuwe kaketoes. De meeste kaketoes zijn echter sociale wezens die gedijen op interactie met hun eigenaren en andere vogels.

Zang

Als je kaketoe fluit en praat, zal hij waarschijnlijk zingen. Evenzo, als je veel muziek afspeelt of vaak de tv aan hebt, zal je papegaai waarschijnlijk de liedjes en geluiden kopiëren die hij hoort.

Zoals beschreven door Scientific American, kunnen kaketoes lagere noten zingen dan kleinere vogels.

Sissen

Kaketoes sissen, maar het is een geluid dat wordt gemaakt als ze zich bedreigd of bang voelen. Als je geen acht slaat op de waarschuwing, zal je kaketoe je longeren of bijten.

Roepen

Kaketoes maken roepende geluiden om een partner te vinden of hun kuddegenoten te lokaliseren. Papegaaien leren oproepen van hun eigenaren in gevangenschap en roepen naar hun eigenaren wanneer ze niet zeker weten waar ze zijn.

Bellen kan een teken zijn van angst en eenzaamheid. Als je je kaketoe naar je hoort roepen, laat jezelf dan zien om hem op zijn gemak te stellen en hem wat aandacht te geven. Het negeren van je papegaai kan leed veroorzaken.

Waarom schreeuwen kaketoes?

Schreeuwen is een onaangenaam geluid dat alle kaketoes maken. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om te vertellen waarom ze dit doen, maar het is waarschijnlijk om een van de volgende redenen:

Pijn of ziekte

Papegaaien brengen het grootste deel van hun leven staand door, dus een voet- of beenblessure kan ongemak veroorzaken. Zoek naar andere tekenen van pijn, zoals bloedingen of het onvermogen om goed te zitten als gevolg van hommelvoet.

Als uw kaketoe een ziekte heeft, merkt u misschien dat hij weigert te eten, doffe veren ontwikkelt of gewicht verliest. Tekenen van ziekte variëren afhankelijk van de oorzaak, dus breng het naar een dierenarts voor een onderzoek.

Angst

Zorgen brengen verschillende reacties naar voren bij kaketoes, maar een van de meest voorkomende is schreeuwen. Dit komt vooral omdat kaketoes hun kuddegenoten moeten waarschuwen voor gevaar. Het is echter ook een instinctieve reactie die ze niet kunnen beheersen.

Genegeerd

Kaketoes zijn intelligente vogels. Als ze leren dat schreeuwen hen aandacht trekt, zullen ze vocaliseren wanneer ze worden genegeerd. Dit kan een gedragsprobleem worden.

Schreeuwen is ook een teken van oprechte angst om genegeerd te worden. Kaketoes die graag in de buurt van hun eigenaren zijn, willen graag weten waar ze zijn en zullen in paniek raken als ze ze niet kunnen vinden.

Als je kaketoe vaak schreeuwt omdat hij zich genegeerd voelt, zet zijn kooi dan op een gemeenschappelijke locatie.

Ongeluk

Kaketoes kunnen niet 100% van de tijd gelukkig zijn en zullen hun humeur uiten door te schreeuwen. Een ongeschikte omgeving, roofzuchtige huisdieren of een ontoereikend dieet kunnen echter ongeluk veroorzaken en het schreeuwen verergeren.

Oververmoeidheid is een andere schreeuw-inducerende factor. Hoewel het logischer zou zijn voor vermoeide kaketoes om tot rust te komen, kunnen papegaaien die slaap nodig hebben destructief en vocaal worden.

Paringsgedrag

Kaketoes schreeuwen en krijsen als ze op zoek zijn naar een partner. Dit is normaal, maar het kan aanhoudend zijn.

Evenzo worden papegaaien hormonaal tijdens de broedseizoenen. Hoewel ze van korte duur zijn, kunnen deze hormoonpieken worden veroorzaakt door een reeks dingen in gevangenschap, zoals aaien en te overvloedige voeding.

In sommige gevallen ontwikkelen kaketoes een seksuele attractie naar hun eigenaren.

zijn ara's luider dan kaketoes?

Over-opwinding

Je moet niet toestaan dat je kaketoe overenthousiast raakt, anders zal hij overmatig schreeuwen en vocaliseren. Toegeven aan je kaketoe verhoogt de kans dat dit gedrag normaal wordt.

Wanneer kaketoes overenthousiast worden, worden ze geanimeerd. Hoewel dit misschien niet als een probleem klinkt, is er een dunne lijn tussen opwinding en agressie, en het zal niet lang duren voordat je papegaai zich slecht gedraagt.

Zodra je kaketoe begint te schreeuwen en overprikkeld raakt, laat je hem een paar minuten kalmeren.

Zijn ara’s luider dan kaketoes?

Kaketoes hebben een luider stembereik dan ara’s. We hebben besproken hoe luid kaketoes kunnen worden, maar de luidruchtigste ara’s bereiken ongeveer 105 decibel.

Om dit in context te plaatsen, 105 decibel staat gelijk aan een helikopter die in de buurt is of een grote trommel. Dus hoewel ara’s niet zo luid zijn als kaketoes, produceren ze nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid geluid.

In plaats van te schreeuwen, geven ara’s er de voorkeur aan om:

  • Gebabbel
  • Spreken
  • Fluiten
  • Grommen
  • Spinnen

Het geluidsniveau van kaketoes kan soms te veel zijn voor eigenaren om te dragen. Voordat u een kaketoe kiest, moet u rekening houden met uw leefomgeving en hoe dicht u bij uw buren bent.