Is mijn papegaai uitgedroogd? [10 Dehydration Signs + Symptoms]

hoe te zien of een papegaai uitgedroogd is

(Laatst bijgewerkt op: October 20, 2022)

Papegaaien worden instinctief gedreven om ziekte te verbergen, wat ze doen om te voorkomen dat ze door potentiële roofdieren als ‘gemakkelijke prooi’ worden gezien. Helaas voor papegaaienbezitters kan uitdroging moeilijk te herkennen zijn.

Als uw papegaai minder eet en drinkt en zijn plas / poep is veranderd, kan deze uitgedroogd zijn. Ingevallen ogen zijn een meer geavanceerd teken, wat suggereert dat je papegaai al voor 6% uitgedroogd is. Andere waarschuwingssignalen zijn tenting oogleden en een basilische vleugelader die langzaam bloed bijvult na het persen.

Papegaaien drinken weinig vocht in vergelijking met zoogdieren, dus verwacht niet dat je papegaai water oplaapt. Dat gezegd hebbende, uitdroging is een ernstige aandoening, dus het is belangrijk om op je hoede te blijven als eigenaar.

Inhoudsopgave

tonen

Wat is uitdroging bij papegaaien?

Als je papegaai meer vocht verliest dan hij opneemt, zal hij uitgedroogd raken. Uitdroging is slecht voor papegaaien omdat het ze zwak en lusteloos maakt. Als het niet wordt verholpen, kan het leiden tot nierfalen en zelfs de dood.

Hoe te weten of uw papegaai uitgedroogd is

Het monitoren van de vochtbalans van je papegaai is niet intuïtief omdat vogels in dit opzicht niet op mensen lijken.

Papegaaien drinken weinig water, omdat het grootste deel van het vocht dat ze consumeren afkomstig is van fruit en groenten. Volgens RSPB verliezen ze ook geen vocht door zweet, hoewel ze wat vocht verliezen door ademhaling.

Ook plassen papegaaien niet op dezelfde manier als zoogdieren, dus de hoeveelheid urine die ze verdrijven kan moeilijk te controleren zijn. Toch is het mogelijk om te zien of je papegaai uitgedroogd is of niet.

Wat zijn de oorzaken uitdroging bij papegaaien?

Papegaaien kunnen om verschillende redenen uitdrogen, maar de belangrijkste oorzaken zijn te veel warmte of droog voedsel.

Volgens OUP, als de luchttemperatuur boven de normotherme lichaamstemperatuur van een papegaai stijgt (ongeveer 40 graden Celsius / 104 graden Fahrenheit), verliest het 5% van zijn lichaamsgewicht aan uitdroging per uur.

Hoewel niemand zijn huis op zo’n warme temperatuur houdt, kunnen vogelkooien oververhit raken als ze in een zonneval worden geplaatst, of dekens worden te lang over de kooi geplaatst.

Een andere veel voorkomende reden voor uitdroging is het voeren van uw papegaai met een pellet-zwaar dieet. Wilde papegaaien halen het grootste deel van hun vocht uit het eten van planten, fruit en groenten. Dit betekent dat ze licht uitgedroogd kunnen raken als ze alleen pellets eten en vergeten regelmatig te drinken (of geen toegang hebben tot water).

symptomen van uitdroging bij papegaaien

Kunnen papegaaien sterven aan uitdroging?

Papegaaien kunnen sterven als gevolg van uitdroging. Volgens Vet Exotic neemt de kans op het ontwikkelen van nierziekte toe als uw papegaai erg uitgedroogd raakt (10% of meer).

Daarna zal de papegaai waarschijnlijk hypovolemie ontwikkelen, wat betekent dat ze niet genoeg bloed hebben om door zijn lichaam te pompen. Dit resulteert in een snelle hartslag, zwakke pols en bewustzijnsverlies.

Hoe lang duurt het voordat een papegaai sterft aan uitdroging?

Dit hangt van veel factoren af, zoals hoe oud je papegaai is, zijn omgeving en of hij wordt geholpen om te rehydrateren of niet. De stadia van uitdroging zijn als volgt:

Milde uitdroging

Je papegaai is minder dan 5% uitgedroogd. Ze hebben misschien een dag minder gedronken dan normaal, maar er zijn waarschijnlijk niet veel andere symptomen.

Bij tzijn stadium, is het vaak mogelijk om je papegaai thuis te hydrateren.

Matige uitdroging

Zodra uw papegaai matig uitgedroogd is (5-9%), is het onwaarschijnlijk dat de toestand verbetert zonder door de dierenarts toegediende vloeistoftherapie. U moet binnen 24 uur een vogeldierenarts raadplegen.

Ernstige uitdroging

In dit stadium is een papegaai ongeveer 10% uitgedroogd en zal hij de meeste of alle onderstaande uitdrogingssymptomen hebben:

Tekenen en symptomen Een papegaai is uitgedroogd

Uitdroging is een aandoening die zeer snel kan verslechteren, dus u moet altijd op uw hoede zijn voor de volgende tekenen dat uw papegaai uitgedroogd is:

1/ Anders eten

Als je papegaai helemaal gestopt is met eten, kan dit een teken zijn van uitdroging (onder andere).

Uitdroging veroorzaakt vermoeidheid. Eten kost meer moeite dan een uitgedroogde papegaai bereid is uit te oefenen, en ze hebben meer kans om pelletvoedsel te weigeren wanneer ze uitgedroogd zijn.

Uitgedroogde papegaaien kunnen meer fruit consumeren dan normaal, omdat ze veel water bevatten, wat een goed teken is omdat je papegaai zichzelf zal rehydrateren.

Als deze overvoeding op fruit echter lang aanhoudt, kan dit een teken zijn van polydipsie (overmatige dorst), wat kan wijzen op een onderliggende ziekte.

Alle plotselinge veranderingen in eetgewoonten kunnen zorgen baren – niet alleen uitdroging, maar ook andere ziekten.

2/ Veranderingen in poep en plas

Als u veranderingen in de poep van uw papegaai opmerkt, kan dit uitdroging betekenen.

Het kan moeilijk zijn om urineveranderingen te controleren, omdat papegaaien niet op dezelfde manier plassen als mensen. Een uitgedroogd mens heeft zeer sterk ruikende vloeibare urine, maar de plas van een papegaai is anders.

Papegaaien hebben geen blaas zoals de meeste zoogdieren, waardoor urinezuur wordt gegenereerd in plaats van ureum uit te stoten. Dit urinezuur wordt geëlimineerd via een opening naast de cloaca (samen met uitwerpselen). Dus plas en poep komen er samen uit.

Wat gebeurt er met het afval van papegaaien als ze uitgedroogd zijn? Volgens Avian Medicine is de output verlaagd van 100ml / kg / dag (bij een gezonde vogel) tot 25 ml / kg / dag in een uitgedroogde vogel.

De poep van een licht uitgedroogde papegaai wordt losjes gevormd. Naarmate de uitdroging voortduurt, zal de poep droog zijn (omdat het urinezuur bijna niet meer bestaat) en de papegaai kan zelfs stoppen met elimineren.

3/ Ingevallen ogen

Volgens JSTOR betekenen ingevallen ogen dat een papegaai 6% uitgedroogd (of meer) is. Dit is zorgwekkend omdat het meestal niet mogelijk is om een papegaai thuis te hydrateren als ze meer dan 5% uitgedroogd zijn.

4/ Tent oogleden

Tentogen zijn niet per se de beste ’test’ voor uitdroging, omdat papegaaien al een gevoelige huid hebben die niet altijd rond de ogen wordt onderwezen.

Als u merkt dat de huid rond de ogen van uw papegaai een beetje bagger is geworden en langzaam weer normaal wordt na het knijpen, is uw papegaai waarschijnlijk uitgedroogd.

5/ Depressie

Papegaaien zijn meestal happy-go-lucky en klaar om te spelen, maar dit zal veranderen als ze uitgedroogd raken.

Een uitgedroogde papegaai zal lusteloos worden en waarschijnlijk een plek zoeken om zich te ‘verstoppen’ en alleen te zijn. Je papegaai kan ook agressief worden als je probeert te forceren.

Stemmingswisselingen, zoals depressie, behoren tot de duidelijkste tekenen dat er iets mis is met je papegaai.

6 / Basilic Wing Vein Refill Tijd

Weet je nog dat we zeiden dat huidtenten een beetje een onbetrouwbaar uitdrogingsteken zijn bij vogels? Welnu, er is een nauwkeurigere manier om te testen of uw papegaai uitgedroogd is, en dat is door op de basilische vleugelader te drukken.

Probeer deze methode alleen als je gewend bent om met je papegaai om te gaan, want het is belangrijk om voorzichtig te zijn. De basilische vleugelader (of cutane ulnaire ader) is prominent en bevindt zich in de vleugel.

Volgens VIN, als je op deze ader drukt en het duurt meer dan 1 seconde voordat het bloed het bijvult, is dit een teken dat je papegaai uitgedroogd is.

7/ Droog of kleverig slijmvlies

Als de slijmvliezen (in de mond van de papegaai) plakkerig en erg droog zijn geworden, is dit een ander teken van uitdroging.

8/ Pluis veren

Papegaaien pluis hun veren uit als een manier om af te koelen. Dus als je je papegaai dit ooit ziet doen, moet je misschien zijn kooi uit de zon halen of de omgevingstemperatuur verlagen.

Als je papegaai oververhit raakt, zul je hem vrijwel zeker zien pluizen / puffen hun veren uitblazen.

Hoe ziet uitdroging eruit bij papegaaien?

9/ Hijgen

Volgens Melbourne Vet, als je je papegaai ziet hijgen, kun je ervan uitgaan dat ze al ernstig uitgedroogd zijn.

10/ Zittend op de kooivloer

Papegaaien houden van vliegen en het is natuurlijk voor hen om de bovenste uitsparingen van uw huis te verkennen. Helaas is er iets mis als ze op de grond willen blijven.

Een uitgeputte en uitgeputte papegaai zal op de vloer van zijn kooi zitten en proberen alle activiteiten te vermijden.

Hoe een papegaai te hydrateren

Als uw papegaai minder dan 5% uitgedroogd is, kunt u deze mogelijk thuis rehydrateren.

Je moet schoon, vers water geven in een gerecht dat gemakkelijk te bereiken is. Zorg ook voor één gerecht per papegaai als je meerdere vogels hebt. Dit is zodat je papegaaien niet hoeven te vechten om grondstoffen.

Probeer je papegaai te verleiden met groenten en fruit met een hoog watergehalte, zoals appels, watermeloen, tomaten en komkommers.

Je kunt ook een paar dagen gepelletiseerd voedsel afbouwen totdat je papegaai meer gehydrateerd is.

Vloeistoftherapie bij de dierenarts

Als uw papegaai meer dan 5% uitgedroogd is, kunt u thuis mogelijk niet genoeg zorg bieden, vooral als uw papegaai voedsel en water weigert.

Avian Medicine verklaarde dat dit begint met een 5% dextrose-oplossing, hoewel sommige dierenartsen Gatorade gebruiken als een rehydraterende vloeistof.

Er is een isotone oplossing die dierenartsen kunnen gebruiken, genaamd Lactated Ringer’s Solution (LRS), hoewel sommige studies hebben aangetoond dat 5% dextrose net zo effectief is in het rehydrateren van papegaaien.

Er zijn verschillende methoden voor het toedienen van vocht. Natuurlijk is het verstrekken via de mond het minst invasief, maar het is vaak te laat als de papegaai ernstig uitgedroogd is.

Andere methoden zijn subcutaan (geïnjecteerd in het vet onder de huid) en intraveneus (direct in de ader geïnjecteerd).

Uw dierenarts zal de vloeistoffen gedurende 24-48 uur toedienen en onderhoudsvloeistof wordt vervolgens gedurende meerdere dagen of weken verstrekt.

Uitdroging is een zorgwekkende aandoening omdat het moeilijk te herkennen kan zijn. Vergeet niet om de eet- en eliminatiegewoonten van uw papegaai regelmatig te controleren, evenals de stemming, het gedrag en de gezondheid van het oog. Dit zou u moeten helpen om uitdroging snel te detecteren.