Fitis

Hoe ziet een Willow Warbler eruit?

Een kleine vogel van ongeveer 11 cm lang, de wilgenzanger is voornamelijk zacht olijfgroen met een groengrijze rug en vleugels. Hun borst heeft een gele tint en ze hebben ook een nogal opvallende streep boven het oog.

Wilgenzangers hebben redelijk lange en puntige snavels voor het geslacht en ze hebben grote primaire veren die waarschijnlijk zijn ontwikkeld om hun trekgedrag te ondersteunen. Wilgenzangers lijken esthetisch op Tjiftjaffen en ze kunnen notoir moeilijk uit elkaar te houden zijn door alleen uiterlijk.

Close-up van een Wilgenzanger

Close-up van een Wilgenzanger

Hoe groot is een Wilgenzanger?

Wilgenzangers zijn kleine vogels van 11 tot 12,5 cm lang (4,3 tot 5 inch). De meeste zijn vrij slank van bouw. Ze behoren tot de kleinste van de bladzangers, even groot als hun lookalike de Tjiftjaf. Hun spanwijdte is gemiddeld ongeveer 19 cm (7,2 inch).

Hoeveel weegt een Willow Warbler?

Wilgenzangers wegen gemiddeld ongeveer 10 gram (0,35 oz).

Wat is de wetenschappelijke naam van een Wilgenzanger?

De wetenschappelijke naam van de Wilgenzanger is Phylloscopus trochilus en er zijn drie ondersoorten; Phylloscopus trochilus acredula, Phylloscopus trochilus trochilus en Phylloscopus trochilus yakutensis.

Close-up van een hooggelegen wilgenzanger

Close-up van een hooggelegen wilgenzanger

Zijn Wilgenzangers agressief?

Op het noordelijk noordelijk halfrond komen wilgenzangers veel voor met naar schatting zo’n 34 miljoen broedparen die alleen al in Europa leven. Het is dan misschien niet verwonderlijk dat de concurrentie tussen wilgenzangers hevig kan zijn. De mannetjes zijn vooral territoriaal en vechten vaak tegen andere vogels die hun territoriale grenzen overschrijden.

Ze behouden ook meestal primaire en secundaire broedgebieden, omdat de mannetjes vaak polygaam zijn. Zodra hun jongen groeien, uitvliegen en onafhankelijk worden, worden wilgenzangers en de meeste andere bladzangers gezelliger en sluiten ze zich vaak aan bij gemengde koppels.

Hoe lang leven Willow Warblers?

Er zijn weinig gegevens over de levensverwachting van de wilgenzanger, maar deze wordt geschat op 1 tot 4 jaar, wat ongeveer gemiddeld is voor een vogel van hun grootte.

Wilgenzanger op distelstruik

Wilgenzanger op distelstruik

Worden Wilgenzangers bedreigd?

Wereldwijd worden willow warblers momenteel gedefinieerd als een soort van de minste zorg, wat betekent dat er geen dringend risico is voor hun totale populatie. Met meer dan 34 miljoen broedparen verspreid over een groot deel van Europa en naar schatting 10 tot 100 miljoen extra paren verspreid over Rusland, is de wilgenzanger een overvloedige soort.

In het Verenigd Koninkrijk nemen de populaties van willow warblers af en ze staan nu op de lijst van amberlisten.

Wat eet een Wilgenzanger?

Wilgenzangers zijn voornamelijk insectenetende, maar zullen wat, zij het beperkt plantmateriaal consumeren. Ze consumeren voornamelijk kleine insecten en vliegen zoals gaasvliegen, waterjuffers, spinnen, mieren en slakken.

Insecteneieren vormen ook een groot deel van hun dieet. Insecten worden voornamelijk gevangen uit het bladerdak, maar kunnen ook worden bejaagd in het bladerdak of op de grond.

Wilgenzanger met een insect

Wilgenzanger met een insect

Paren Wilgenzangers voor het leven?

Er is wat tegenstrijdige informatie over de vraag of Willow Warblers monogaam of polygaam zijn, maar ze vormen waarschijnlijk geen levenslange banden en het mannetje wordt vaak als polygaam waargenomen.

Waar nestelen Wilgenzangers?

Het kenmerkende koepelvormige, ingesloten en substantiële nest van de Wilgenzanger wordt meestal dicht gebouwd door laaggelegen gebladerte of op de grond. Ze zullen ook zo’n 4 tot 8 meter boven de grond nestelen als er een dicht struik of ander gebladerte beschikbaar is. Wilgenzangers nestelen voornamelijk in bossen, bossen en andere dichtbegroeide omgevingen waar insectenpopulaties ook dicht zijn en vaak binnen het bereik van water blijven.

Wilgenzanger nest met kuikens

Wilgenzanger nest met kuikens

Hoeveel eieren legt een Wilgenzanger?

De vrouwelijke Wilgenzanger legt over het algemeen zo’n 4 tot 9 eieren per legsel en legt gemiddeld 1 tot 2 leghennen per jaar.

Wat zien Willow Warbler-eieren eruit?

Willow Warbler-eieren zijn erg klein – 3 eieren wegen waarschijnlijk niet meer dan een cent stuk. Ze zijn over het algemeen wit en glanzend met roodbruine sproeten over de basis van het ei.

Hoe klinkt een Willow Warbler?

De literaire definitie van het woord ‘grasmus’ zelf is een melodische reeks. Wilgenzangers worden, net als alle grasmussen, als zodanig genoemd omdat ze in staat zijn tot melodieuze liedjes.

Hun lied bestaat voornamelijk uit korte tjilpen en oplopende en dalende toonladders van noten. De toonhoogte van de Wilgenzanger is misschien lager dan andere vogels van vergelijkbare grootte.

Een roepende Willow Warbler

Een roepende Willow Warbler

Vrouwelijke wilgenzangers zingen wel, maar het zijn de mannetjes die het meest enthousiast zingen tijdens het broedseizoen terwijl ze proberen hun partners aan te trekken en te verleiden. Liedjes worden ook gebruikt in territoriaal gedrag, voornamelijk door mannen om anderen te waarschuwen voor hun aanwezigheid en waar de grenzen van hun territorium liggen.

Wat is het leefgebied van een Wilgenzanger?

Wilgenzangers hebben de neiging om dicht, bebost gebladerte te kiezen dat dicht opeengepakt zit met insectenleven. Hun nesten worden meestal gebouwd op geheime locaties onder dicht gebladerte, zoals die in laaggelegen struiken en houtwallen. Ze worden vaak gevonden in de buurt van berken, wilgen en elzen die de neiging hebben om te groeien in de buurt van rivieren en meren.

Willow Warbler op het punt om op te stijgen

Willow Warbler op het punt om op te stijgen

Waar kan ik Willow Warblers zien?

Wilgenzangers komen in Scandinavië, Rusland en Noord-Europa veel vaker voor dan in West-Europa. Ze verschijnen rond april aan de Europese kusten na overwintering voornamelijk in West-Afrika.

Distributie

Wilgenzangers komen veel voor in heel Noord-Europa en Rusland en strekken zich helemaal uit tot Oost-Siberië in het oosten en de westelijke punt van Ierland in het westen. Ze leven zo ver naar het noorden als de arctische toendra. Wilgenzangers komen veel minder vaak voor in Zuid-Europa.

Migreren Wilgenzangers?

Ja, wilgenzangers migreren elk jaar na het broeden in Europa. Ze gaan naar Afrika en vestigen zich voornamelijk aan de westkust van het continent, net ten zuiden van de Sahara, hoewel sommige populaties ook in Centraal- en zelfs Oost-Afrika voorkomen.

Wilgenzangers broeden in hun gematigde noordelijke breedtegraadhabitats voordat ze overwinteren in Afrika. Ze vertrekken in juli tot september en keren ergens in maart of april terug. Hun migratiepatronen zijn complex en zullen vaak tussenstops in Zuidwest-Azië of de Middellandse Zee met zich meebrengen.

Wilgenzanger neergestreken in een boom met nestmateriaal

Wilgenzanger neergestreken in een boom met nestmateriaal

Overwinteren Willow Warblers in het Verenigd Koninkrijk?

Wilgenzangers overwinteren voornamelijk in Afrika, verlaten het Verenigd Koninkrijk ergens tussen juli en september en keren rond april terug om te broeden.