Soorten uilen in Arkansas (complete gids)

Met meer dan 600.000 hectare aan meren is Arkansas een gevarieerde habitat, variërend van prachtige warmwaterbronnen, rivieren en meren tot bossen, moerassen, prairies, buitenwijken en stedelijke gebieden. Met zo’n onontwikkelde ruimte is het de ideale locatie voor een diversiteit aan vogelsoorten, vooral uilen. Met zo’n grote uilenpopulatie vraag je je misschien af, welke uilen zijn er te vinden in Arkansas?

Negen uilensoorten zijn te vinden in de “Natuurlijke Staat” van Arkansas, waaronder de Kerkuil, Barred Owl, Burrowing Owl, Eastern Screech-Owl, Great Horned Owl, Long-eared Owl, Northern Saw-whet Owl, Short-eared Owl en Snowy Owl. Verschillende van deze uilensoorten zijn permanente bewoners, terwijl anderen veel zeldzamer zijn en alleen seizoensgebonden kunnen worden gespot.

Blijf lezen om meer te weten te komen over deze fascinerende wezens!

Wist je dat?

De onderstaande lijst van uilen is samengesteld uit historische waarnemingsrapporten uit verschillende bronnen. Hoewel sommige van de vermelde vogels ongewoon en moeilijk te herkennen zijn, hebben we ze nog steeds opgenomen omdat ze soms nog steeds in Arkansas worden gezien.

Kerkuil

Tyto Alba

Gezien:

Ongewoon, maar zelden gezien in de winter.

James P, XC621140. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/621140.

Meer informatie over de Kerkuil

Kerkuil

Je kunt het hele jaar door een kerkuil spotten in de hele staat Arkansas, maar je bent moeilijk te zien. Je kunt een kerkuil herkennen aan zijn hartvormige gezichtsschijf, kleinere ogen, blote tenen, lange benen, gekartelde klauwen en korte, vierkante staarten. Hun lichaamskleur varieert van geelachtig goud tot kaneel.

Kerkuilen kregen hun naam vanwege het nestelen in door de mens gemaakte structuren, zoals schuren, waar ze kleine knaagdieren kunnen spotten voor het avondeten. Ze leven meestal in structuren op boerderijen of in andere landelijke gebieden, dus het is ongebruikelijk om ze in steden of buitenwijken te zien.

Oostelijke Krijs-Uil

Megascops asio |

Oostelijke krijsuil
Oostelijke krijsuil rufous morph

Oostelijke krijsuil (Rufous Morph)

Oostelijke krijsuil die in holle boom zit

Oostelijke Krijs-Uil in boomholte

Oostelijke krijsuilen

Oostelijke Krijs-Uil

Oostelijke Krijs-Uil

Als een permanente inwoner van Arkansas in de hele staat (in de meeste habitats), is de Eastern Screech-owl een kleine maar krachtige vogel die ongeveer zo groot is als een roodborstje. Hun primaire dieet omvat zangvogels, knaagdieren en verschillende soorten insecten. Als zeer gecamoufleerde vogels passen ze goed bij de omliggende bossen, zodat ze naar beneden kunnen duiken om hun prooi te vangen.

Als je de zangvogels hoort stoeien en een roofdieralarm hoort vertonen, kan er een Oostelijke Krijsuil in de buurt zijn. Je kunt de Oostelijke Krijsuil herkennen aan zijn roodachtige lichaam met zwarte gezichtsschijven, oorpluimen, gevlekte witte schouders en vlekkerige magen.

Grote gehoornde uil

Bubo Virginianus

Grote gehoornde uil
Grote gehoornde uil zittend op boomstronk

Grote gehoornde uil zittend op een boomstronk

Grote gehoornde uil in vlucht

Grote gehoornde uil in vlucht

Mannelijke en vrouwelijke grote gehoornde uilen

Een paar grote gehoornde uilen

Grote gehoornde uil

Een andere permanente inwoner van Arkansas, de Great Horned Owl, is de grootste in de staat en de meest voorkomende in Noord-Amerika. Ze zijn precies wat we ons voorstellen als we aan uilen denken, omdat ze ongelooflijk fotogeniek zijn. Je kunt deze prachtige vogels herkennen aan hun gele ogen, oorpluimen en royale grootte.

Ze zijn de enige bekende vogel op aarde die stinkdieren vangt en eet, maar ook bidt op knaagdieren. Ze worden beschouwd als felle roofdieren en vijanden van de Red-tailed Hawk. Ze kunnen in verschillende habitats leven, variërend van achtertuinen tot bossen, dus Arkansas is de ideale locatie om er een te spotten.

Sneeuwuil

Bubo scandiacus |

Sneeuwuil
Sneeuwuil in vlucht
Sneeuwuil landing
Sneeuwuil die in de sneeuw staat

Sneeuwuil die in de sneeuw staat

Gezien:

Zeldzaam, maar de winter is hoogstwaarschijnlijk

Sneeuwuil

De sierlijke en prachtige Sneeuwuil is zeldzaam voor Arkansas en kan alleen in december of januari worden gespot, maar ze zijn vrij zeldzaam om tegen te komen in Arkansas, maar er zijn historische rapporten. Omdat ze in koudere klimaten broeden, komen ze slechts twee maanden naar het zuiden voordat ze naar huis terugkeren.

Je kunt de Sneeuwuil vinden in velden, prairies, stranden, duinen en moerassen. De sneeuwuil genoemd vanwege zijn spierwitte veren die de vogel camoufleren in de Noordpool, deze uil nestelt dicht bij lemmingen en andere kleine knaagdieren. Van de Sneeuwuil is echter bekend dat hij jaagt op vogels zo groot als ganzen.

Gravende Uil

Athene cunicularia

Gravende uilenkop kantelen
Gravende uil

Close-up van een gravende uil

Gravende uil landing

Gravende Uil komt aan land

Juveniele gravende uilen

Een paar juveniele Gravende Uilen

Gezien:

Soms, maar tussen september en april

Gravende Uil

Op het moment dat je het ritmische hoofd ziet knikken; je zult weten dat dit een Gravende Uil is. Deze soort is een favoriet onder vogeltrackers vanwege zijn unieke uiterlijk en gedrag. Ze zijn te vinden in open landomgevingen en behoren tot de kleinste uilensoorten. Je herkent ze aan hun lichtbruine veren met witte vlekken. Hoe meer vlekken de uil heeft, hoe ouder hij meestal is.

Hun staarten zijn kort en vierkant en hun ogen zijn een doordringende scherpe gele kleur. Bij het jagen in de dag of nacht bestaat hun dieet uit grote insecten, reptielen, knaagdieren en vissen.

De beste tijd om de Burrowing Owl in Arkansas te spotten is tussen september en april, maar ze kunnen vrij zeldzaam en ongewoon zijn om te zien.

Gestreepte Uil

Strix Varia

Gestreepte uil
Gestreepte uil in vlucht
Gestreepte uil die rivierkreeften eet

Barred Owl eet rivierkreeften

Gestreepte uil preening owlet

Barred Owl preening owlet

Spanwijdte:

31,5 cm tot 35,5 cm

Gestreepte Uil

Met een stabiele populatie in heel Arkansas, kun je het hele jaar door overdag Barred Owls observeren, maar het kan soms een uitdaging zijn om te spotten. Ze kunnen snel worden geïdentificeerd door hun oproep die klinkt als: “Wie kookt voor jou, Wie kookt voor jullie allemaal?” Je herkent deze soort aan hun gevlekte bruine en witte vlekken op hun staart en vleugels. Ze hebben verontrustende zwarte ogen met bleke donkere strepen.

De Steenuil is een niet-trekvogel die nestelt in boomholtes of nestkasten en leeft in bossen. Hun grootste roofdier is de Grote Gehoornde Uil, maar ze eten kleine knaagdieren en insecten.

Ransuil

Asio otus |

Ransuil

Gezien:

Ongewoon, maar meestal oktober tot april

Meer informatie over de Ransuil

Ransuil

Trouw aan zijn naam is de Ransuil een middelgrote soort die ongewoon is in Arkansas. Je beste kans om deze vogel te bekijken is tussen oktober en april.

Het is moeilijk om er een te spotten omdat ze broeden in het noorden van de VS en Canada plus, het zijn sluipende vliegers. Dit maakt de Ransuil een uitstekende nachtelijke jager van muizen, ratten, andere knaagdieren en insecten. Ze wonen liever in de buurt van de open grond, zoals velden en moerassen, zodat ze kunnen jagen. Je kunt deze soort herkennen aan hun lange oren, scherpe gele ogen, afgeronde gezichtsschijf, gevlekte onderbuik en gestreepte vleugels.

Velduil

Asio flammeus

Vrouwelijke kortooruil oproep

Jarek Matusiak, XC552057. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/552057.

Kortooruil oproep

Karl-Birger Strann, XC443556. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/443556.

Meer informatie over de Kortooruil

Velduil

De beste tijd om de kortooruil in Arkansas te spotten is in de winter wanneer ze niet broeden. Ze komen meestal aan in oktober en vertrekken eind maart, begin februari. Je kunt ze vaak vinden in borstelige gebieden of open velden rond zonsondergang of zonsopgang tijdens hun jachttochten.

Interessant is dat de Kortooruil op de grond zit te wachten op een prooi. Deze soort kan worden geïdentificeerd door hun korte oren, gele ogen, afgeronde gezichtsschijf en bruine en witte patroonveren.

Noordelijke Zaag-Uil

Aegolius acadicus

Noordelijke zaag wulpuil
Noordelijke zaag wetsdoorn uil neergestreken

Noordelijke zaagwietuil neergestreken in een boom

Noordelijke zaag wulpuilen

Een paar Noordelijke Zaag-whet Owlets

Gezien:

Tussen oktober en februari, maar zeldzaam

Noordelijke Zaag-Uil

Als een van de kleinste roofvogels in de Verenigde Staten en de kleinste uil in Arkansas, is de Northern Saw-whet Owl zeldzaam, maar kan worden gezien tussen oktober en februari. Ze staan echter op de bedreigde lijst in de staat, dus je zult er helaas nooit een zien, omdat ze zeldzamer worden.

Deze soort is geencturnal, dus jagen ze ’s nachts in het bos buitengewoon kleine knaagdieren en insecten. In tegenstelling tot andere uilen consumeert deze soort muizen en andere knaagdieren gedurende twee maaltijden. Ze verdienden de naam omdat hun roep klinkt als een zaag die op een piepende steen wordt geslepen.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.