Wat eten spotvogels? | Birdfact

Spotvogels uit de familie Mimidae bestaan uit ongeveer 17 soorten en leven uitsluitend in Amerika, met zeer weinig waarnemingen elders in de wereld. Spotvogels kregen hun naam door uitstekende vocale nabootsers te zijn die in staat zijn tot geavanceerde vocalisaties, waarbij ze vaak geluiden uit hun omgeving kopiëren op een schijnbaar spottende manier. Spotvogels zijn flexibele en aanpasbare vogels, dus wat eten spotvogels?

Spotvogels zijn alleseters en eten meestal fruit, zaden, insecten, geleedpotigen en ongewervelde dieren zoals wormen. Het dieet van de noordelijke spotvogel bestaat voor ongeveer 50% uit vlees, meestal van insecten, en voor 50% uit plantaardig voedsel, meestal fruit, zaden en bloemen. In het warmere broedseizoen hebben insecten meestal voorrang en zijn ze goed voor ongeveer 85% van een dieet van noordelijke spotvogels, wat in de winter daalt tot slechts ongeveer 15%.

Seizoensgebonden variatie in het dieet van spotvogels is consistent bij de meeste soorten, waarbij velen profiteren van het insectenrijke broedseizoen. Spotvogels foerageren vanaf zowel de grond, bomen als struiken en velen zijn zeer bedreven in het jagen op insecten op de vleugel (tijdens het vliegen).

Lees verder om meer te ontdekken over de voedings-, foerageer- en jachtcapaciteiten van deze intrigerende vogels!

Noordelijke Spotvogel die rode bessen eet

Noordelijke Spotvogel die rode bessen eet

Wat eten spotvogels in het wild?

Spotvogels zijn alleseters en eten een breed scala aan insecten, geleedpotigen en verschillende ongewervelde dieren, evenals fruit, zaden en bloemen. Favoriete geleedpotigen en ongewervelde dieren zijn kevers, mieren, bijen, rupsen, wormen, wespen, krekels, krekels en sprinkhanen. Noordelijke spotvogels zijn ook bedreven in het jagen op kleine hagedissen.

De noordelijke spotvogel voedt zich met de meeste vruchten en zaden, evenals vele bloemen en is ook waargenomen terwijl hij boomsap drinkt, foeragerend zowel van wilde struiken, bomen en struiken als van tuinplanten.

Gemiddeld bestaat het dieet van een noordelijke spotvogel het hele jaar door uit ongeveer 50% plantaardig voedsel en 50% vlees, maar in het broedseizoen consumeren noordelijke spotvogels en de meeste andere soorten spotvogels meer geleedpotigen en ongewervelde dieren dan plantaardig voedsel. In de winter daalt de insectenrijkdom meestal als gevolg van koudere temperaturen, wat betekent dat spotvogels meer plantaardig voedsel moeten consumeren.

Het foerageergedrag van spotvogels is vrij flexibel en het zijn ook behendige insectenjagers, die vliegende insecten vangen in snelle luchtachtervolgingen. Sommige soorten, zoals de Long-Tailed mockingbird, vangen ongewervelde dieren van het oppervlak van meren, vijvers en poelen.

Veel soorten spotvogels zullen zich voeden met tuinvogelvoeders als ze ze tegenkomen. Hoewel het territoriale feeders zijn, zijn de meeste spotvogels niet bang om zich in het territorium van andere vogels te wagen om zich te voeden.

Spotvogel met insect in zijn snavel

Spotvogel met insect in zijn snavel

Wat eten babyspotvogels?

Baby-spotvogels krijgen voornamelijk zachte geleedpotigen en ongewervelde dieren zoals rupsen, wormen en verschillende larven, waarbij keverlarven het grootste deel van hun dieet uitmaken bij noordelijke spotvogels.

Na een paar dagen kan het dieet van de kuikens enigszins verschuiven naar fruit en zaden. Bij de meeste soorten spotvogels voeden beide ouders de nestvogels. In Florida zijn ook noordelijke spotvogels waargenomen die oudere nestvogels vlees van kleine hagedissen voeren.

In tegenstelling tot sommige vogels doen veel spotvogels een gezamenlijke inspanning om nestvogels in gelijke verhoudingen te voeden, ongeacht de nestgrootte of het geslacht.

Noordelijke spotvogel die kuikens in het nest voedt

Noordelijke spotvogel die kuikens in het nest voedt

Wat eten spotvogels in de winter?

De winterdiëten van veel spotvogels, met name die verder naar het noorden verspreid als Noordelijke spotvogels, bestaan voornamelijk uit fruit. In feite suggereren studies bij noordelijke spotvogels dat slechts ongeveer 10% tot 15% van hun winterdieet uit dieren bestaat, de rest is fruit, zaden en ander voedzaam gebladerte.

Dit seizoensverschil is minder uitgesproken bij spotvogels die in Zuid-Amerika worden verspreid, zoals de Tropical mockingbird, Galapagos mockingbird en Bahama mockingbirds. In de winter kunnen veel spotvogels op zoek gaan naar vogelvoeders, omdat er meer vraag is naar voedsel.

Noordelijke spotvogel foerageert voor voedsel op de grond in de winter

Noordelijke spotvogel foerageert voor voedsel op de grond in de winter

Wat eten spotvogels in de zomer?

Tijdens het broedseizoen en gedurende de zomer voeden veel soorten spotvogels zich vaak voornamelijk met insecten.

In het geval van de Noordelijke spotvogel, zomerdiëten kunnen bestaan uit ongeveer 85% insecten, dalend tot zo laag als 15% in de winter. Hoewel seizoensgebonden variatie wordt waargenomen in het dieet van de meeste soorten spotvogels, is het het meest uitgesproken in de noordelijke spotvogel.

Eten spotvogels zaden?

Spotvogels eten zaden, maar geven de voorkeur aan fruit, voornamelijk bessen, in plaats van droog plantaardig voedsel zoals zaden en granen. Toch zijn spotvogels te vinden die in de winter eten van tuinvogelvoeders, maar hebben ze meer kans om te worden aangetrokken door fruit. De meeste spotvogels geven de voorkeur aan natter voedsel, vandaar dat ze de voorkeur geven aan insecten, maar zullen ook zaden, granen, enz. Eten.

Spotvogel tijdens de vlucht

Spotvogel tijdens de vlucht

Eten spotvogels slangen?

Spotvogels zijn waargenomen bij het jagen en eten van kleine hagedissen, dus het is denkbaar dat ze ook op kleine slangen kunnen jagen, hoewel er weinig bewijs is om dit te ondersteunen. Als een slang in nauw contact kwam met een spotvogelnest, dan zouden ze zeker proberen om het weer glibberend weg te sturen, waarschijnlijk door het te bombarderen en het met hun klauwen te vegen.

In plaats daarvan zijn het vooral spotvogels die door slangen worden bejaagd en niet andersom!

Eten spotvogels meelwormen?

Spotvogels consumeren regelmatig meelwormen en ze zijn er gewoon dol op. Hoewel spotvogels zeker de voorkeur geven aan hun meelwormen in leven, zullen ze nog steeds gedroogde meelwormen eten en zullen ze zich waarschijnlijk aangetrokken voelen tot meelwormen die vooral in de winter op een tuinvogelvoeder of -tafel worden geplaatst.

Spotvogel die meelwormen eet

Spotvogel die meelwormen eet

Eten spotvogels kolibries?

Er is geen bewijs dat suggereert dat kolibries kolibries of een andere vogel eten, noch hun eieren. Ze hebben een voorliefde voor insecten, geleedpotigen en zelfs sommige ongewervelde zeedieren zoals rivierkreeften en garnalen, maar geen vogels. Hoewel spotvogels vaak territoriaal en agressief zijn, zowel naar elkaar als naar andere soorten kleine vogels, staan ze niet bekend om het doden en eten van andere vogels of hun jongen.

Spotvogels zullen echter agressief hun nesten en nestvogels verdedigen tegen roofdieren en het is zelfs bekend dat ze mensen aanvallen – en ze kunnen zelfs wrok koesteren tegen specifieke mensen die hun territorium binnenkomen!

Eten spotvogels spinnen?

Spotvogels eten niet-giftige spinnen en een verscheidenheid aan andere insecten, geleedpotigen en ongewervelde dieren. Geleedpotigen worden vanaf de grond gejaagd en worden meestal ter plaatse gedood en uiteengereten voordat ze op een nabijgelegen baars worden gegeten.

Noordelijke spotvogel die een spin eet

Noordelijke spotvogel die een spin eet

Eten spotvogels druiven?

Spotvogels zijn geweldige fruiteters, vooral in de winter, waar insecten minder overvloedig aanwezig zijn. Ze eten allerlei soorten fruit, inclusief druiven.

Eten spotvogels eikels?

Het lijkt er niet op dat spotvogels eikels eten die behoorlijk uitdagend en moeilijk te penetreren zijn. De snavels van de meeste spotvogels zijn dun, precies en slank, ideaal voor het plukken van bessen van bomen en het vangen van kleine insecten.

Spotvogel zingen voor een partner

Spotvogel zingen voor een partner

Wat voor soort fruit eten spotvogels?

Spotvogels eten de meeste vruchten, maar geven de voorkeur aan bessen die ze effectief uit een struik kunnen plukken en in hun geheel kunnen doorslikken. In de tuin kunnen spotvogels van alles worden gevoerd, van appelbrokken en plakjes tot druiven, rozijnen, bananen en citrusvruchten.

Bezoeken spotvogels feeders?

Spotvogels zijn bedreven in foerageren en voeren en komen zelden voedseltekorten tegen, maar dat betekent niet dat ze nooit feeders bezoeken. Vooral in de winter kunnen spotvogels worden aangetrokken door feeders die meelwormen en voedzaam fruit bieden. Ze zullen ook zaden, granen en suet eten, maar zijn er niet enthousiast over.

Northern Mockingbird op een feeder in de achtertuin, naast een Mus

Northern Mockingbird op een feeder in de achtertuin, naast een Mus

Hoe foerageren spotvogels?

Spotvogels foerageren meestal vanaf de grond, maar plukken ook levend fruit en bessen van bomen. Noordelijke spotvogels foerageren met behulp van een eigenaardige wandeling of hop in twee stappen waarmee ze de witte vlekken onder hun veren kunnen weergeven.

Er is veel discussie over waarom ze ervoor kiezen om dit precies te doen, omdat het geen algemeen waargenomen gedrag is bij grond foeragerende vogels. Het kan zijn dat de vogels anderen intimideren rond hun voedselgebieden of proberen roofdieren af te weren.

Hoe jagen spotvogels?

Spotvogels zijn capabele jagers en zullen meestal vanaf hun baars vliegen om geleedpotigen van de grond te plukken. Ze zijn ook in staat om vliegende insecten te vangen en zijn geobserveerded achtervolgt hen voor langere tijd.

Een tactiek die noordelijke spotvogels op zijn minst gebruiken, is het verdoven of slaan van hun prooi – meestal een cicade – op de grond en dan naar binnen duiken voor de moord.

Spotvogel foerageert op de grond naar prooi

Spotvogel foerageert op de grond naar prooi

Zijn spotvogels territoriale feeders?

Spotvogels zijn over het algemeen zeer territoriale vogels en onderhouden hun voedselgebieden en jagen alle indringers weg die ze kunnen. Ze zullen fruitbomen, struiken en vogelvoeders buiten hun territorium bezoeken en het is bekend dat ze elkaars territorium binnendringen om voedsel te stelen als dat nodig is.

Naast het feit dat ze territoriaal zijn, zijn spotvogels waargenomen die wrok koesteren tegen specifieke dieren die hun territorium binnenkomen, waaronder mensen. In één onderzoek bleken spotvogels specifieke mensen te leren herkennen na slechts 60 seconden blootstelling. Ze kunnen ze dan uitkiezen en aanvallen terwijl ze anderen volledig negeren.

De herkennings- en geheugenvaardigheden van spotvogels zijn daarboven met de meest intelligente dieren ter wereld, inclusief andere families van zeer intelligente vogels zoals de Corvids en duiven.

Een paar Spotvogels vechten om territorium

Een paar Spotvogels vechten om territorium

Vallen spotvogels mensen aan?

Er zijn veel meldingen van spotvogels die mensen aanvallen. De meeste soorten spotvogels zijn ongelooflijk territoriaal – vooral de noordelijke spotvogel, die verantwoordelijk is voor vrijwel alle aanvallen op mensen.

Spotvogels staan bekend om hun duikbombardementen, waarbij ze vanaf een baars naar binnen duiken om mensen en vrijwel elk ander dier aan te vallen, ongeacht hoe groot en gevaarlijk het is.

Hoewel de wonden die bij zo’n wrede aanval worden opgelopen bijna altijd klein zijn – aangezien spotvogels slechts zo’n 20 cm lang zijn – hebben sommige mensen gemeld dat ze dag na dag aanhoudend worden aangevallen door dezelfde territoriale spotvogel!

Hoeveel bijen kan een noordelijke spotvogel op een dag eten?

Het zou niet ongebruikelijk zijn voor Noordelijke Spotvogels om minstens 10 en 20 bijen per dag te eten, en in sommige gevallen kan dit aantal aanzienlijk hoger of lager zijn. Dit hangt af van de tijd van het jaar en de overvloed aan andere voedselbronnen in hun habitat.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.