Rainbow Lorikeet Nesting: een complete gids

Regenboog Lori’s (Trichoglossus moluk) hebben misschien wel een van de opvallende veren in de wereld. Ze maken deel uit van de Old World Parrot-familie (Psittaculidae) en zitten in het lorikeet geslacht (Trichoglossus).

Voornamelijk te vinden aan de oostkant van Australië – langs de oostkust, zijn deze gezellige lori’s relatief luidruchtig en reizen ze vaak samen in paren.

Hoewel ze voornamelijk aan de oostkant te vinden zijn, is er een lokale populatie gevestigd in Perth, die werd geïnitieerd uit volière-releases.

Regenboog lori’s zijn een van de meest gevlekte vogels in Australië en ze reizen vaak tot 30 km per dag tussen hun rust- en voederplaatsen. Als het gaat om nesten en hun gedrag, hebben ze een aantal behoorlijk interessante gewoonten.

Waar nestelen Regenboog lori’s

Regenboog lori’s nestelen in diepe holtes in de stammen van grote bomen. Over het algemeen hebben ze de neiging om te nestelen in eucalyptussen en andere bomen in de Myrtaceae-familie (algemeen bekend als paperbarks, honing-mirten of theebomen). Ze geven ook de voorkeur aan open land en hebben niet de neiging om in regenwouden te nestelen.

Deze diepe gaten bevinden zich meestal ergens tussen de drie en dertig meter van de grond om een veilige plek te bieden voor het grootbrengen van hun kuikens, uit de weg van roofdieren.

Key Rainbow Lorikeet Nesting Feiten
Broedseizoen (ZO Australië) Augustus tot januari
Broedseizoen (Queensland) Het grootste deel van het jaar
Nestmateriaal Spouw met houtsnippers met af en toe een bekleding van gras
Nest-type Holte nester
Nest-locatie Natuurlijke holtes in bomen
Aantal broedsels Eén tot drie
Koppelingsmaat Voornamelijk twee eieren, maar bereik van één tot drie
Eierkleur Wit, ovaalvormig
Eigrootte 25 – 30 × 21 – 24 mm
Incubatieperiode 22 – 25 dagen, door het vrouwtje
Prille periode 54 – 57 dagen na het uitkomen
Nestkastjes gebruiken Ja
Een regenboog lori die tevoorschijn komt uit een nestholte in een eucalyptusboom

Een regenboog lori die tevoorschijn komt uit een nestholte in een eucalyptusboom

De soorten bomen variëren afhankelijk van het leefgebied van de lori’s. In de meeste delen van Australië nestelen ze bijvoorbeeld in paperbarks en in voorstedelijke gebieden van Perth zijn zowel katoen als dadelpalm populaire keuzes.

Behalve bomen nestelen lori’s af en toe ook in overhangende rotsen en nestelt één populatie in gaten in de grond. Dit is zeldzaam en gebeurt alleen omdat de Rainbow Lorikeet-populatie op de Admiraliteitseilanden in wezen een roofdiervrij leven leidt.

Regenboog lori’s nestelen in je achtertuin als het een geschikte habitat is (inclusief veel inheemse planten), en er zijn geschikte bomen met holtes, evenals goede voedselbronnen in de buurt.

Rustplaatsen van regenboog lori’s variëren seizoensgebonden, maar ze kunnen in sommige omstandigheden tot 50.000 vogels bevatten.

Hoe zien Regenboog Lorikeet nesten eruit

Omdat Regenboog lori nesten zich in bomen bevinden, zul je er zelden een zien. Meestal is de vloer in de holte bekleed met houtsnippers die een geschikte basis vormen voor de eieren. Af en toe kunnen ook gedroogde grassen worden gebruikt.

Anders dan het bovenstaande, zijn nesten vrij eenvoudig en in wezen gewoon een gat in een boom.

Een broedend paar regenboog lori's buiten hun holte

Een broedend paar regenboog lori’s buiten hun holte

In welke tijd van het jaar nestelen regenboog lori’s

De nesttijd voor Regenboog lori’s varieert afhankelijk van hun locatie. In zuidoostelijke delen van Australië is het broedseizoen meestal tussen augustus en januari. In andere delen van Australië vindt het fokken het grootste deel van het jaar plaats – behalve maart.

De belangrijkste redenen voor de variërende tijd voor het nest- en broedseizoen zijn meestal het klimaat en de overvloed aan voedsel, omdat ze beide cruciale factoren zijn om een succesvol broedsel van kuikens groot te brengen.

Regenboog lori’s zijn monogame vogels en kunnen elk broedseizoen tot drie broedsels van tussen de 1-3 eieren hebben.

Hoe lang nestelen regenboog lori’s

Gemiddeld nestelen Regenboog lori’s ongeveer 57 dagen. Dit is de totale tijd die nodig is om de eieren te leggen, voor de kuikens te zorgen en vervolgens de kuikens klaar te maken om het nest te laten vliegen. Eenmaal uitgevlogen, zullen jonge lori’s nog twee tot drie weken door hun ouders worden verzorgd.

In termen van totale tijd besteed aan nestelen thruw door het jaar heen kan dit betekenen dat populaties die drie broedsels per jaar grootbrengen, tot 180 dagen van het jaar kunnen nestelen, terwijl zuidoostelijke lori’s die alleen de ene grootbrengen, slechts ongeveer 57 dagen zullen doorbrengen.

Regenboog Lorikeet neergestreken

Regenboog Lorikeet neergestreken

Hoe bouwen regenboog lori’s hun nesten

Regenboog lori’s bouwen hun nesten niet als zodanig en vinden in plaats daarvan een geschikt gat in een boom. Zodra de nestplaats is gevonden, zullen zowel het mannetje als het vrouwtje de vloer bekleden met houtsnippers (vaak gekauwd, vervallen hout) en soms droge grassen.

Regenboog lori’s zullen veel verschillende holtes onderzoeken voordat ze een geschikte kiezen om in te nestelen. Vaak kunnen de holtes knoopgaten zijn of van een afgebroken tak.

Soms nestelen regenboog lori’s in dezelfde bomen als andere lori’s of vogelsoorten.

Regenboog lori’s zullen soms kleine agressie vertonen, in de vorm van bijten en protesteren tegen vogels die niet in een paar zitten, tijdens het broedseizoen.

Een regenboog lori die een nestholte onderzoekt

Een regenboog lori die een nestholte onderzoekt

Wanneer verlaten baby Regenboog lori’s het nest

Het duurt meestal tussen de 54 en 57 dagen voordat regenboog lorikuikens het nest uitvliegen.

Regenboog Lorikeet kuikens worden altricaal geboren, wat betekent dat ze uitkomen zonder bedekking van veren en hun ogen gesloten hebben. Ze zijn in wezen hulpeloos zonder zorg van hun ouders en hebben bescherming en voeding nodig.

De jongen mogen de hele zomer bij de ouders blijven. Na deze tijd zullen ze dan meestal vertrekken en zich aansluiten bij de gemeenschappelijke slaapplaats.

Een recent uitgevlogen Rainbow Lorikeet kuiken op de grond

Een recent uitgevlogen Rainbow Lorikeet kuiken op de grond

Hoeveel broedsels hebben Regenboog lori’s

Regenboog lori’s hebben meestal ergens tussen de één en drie broedsels per broedseizoen. Lorikeetpopulaties buiten Zuidoost-Australië hebben meestal meer dan die in die regio, omdat het broedseizoen vrijwel het hele jaar door loopt.

De meeste van deze broedsels in het wild bevatten twee eieren, maar soms kan het slechts één ei zijn en in sommige zeldzame gevallen tot drie.

Het is de enige verantwoordelijkheid van het vrouwtje om de eieren alleen uit te broeden, en wanneer de kuikens uitkomen, zullen zowel het mannetje als het vrouwtje de taken delen om de kuikens samen te voeren.

Hoe zien Rainbow Lorikeet-eieren eruit

De eieren van een Regenboog Lorikeet zijn wit en zijn ovaalvormig. Gemiddeld zijn ze meestal tussen de 25 – 30 mm × 21 – 24 mm.

Een zwerm regenboog lori's die samen eten

Een zwerm regenboog lori’s die samen eten

In welke maand leggen Regenboog lori’s eieren

In zuidoostelijke populaties worden eieren meestal gelegd in augustus en september, en andere populaties kunnen vrijwel elk moment van het jaar zijn.

Wanneer beginnen regenboog lori’s met fokken

Regenboog lori’s beginnen te broeden wanneer ze tussen de 12 en 15 maanden oud zijn. Ze vinden meestal een geschikte partner en zullen lange tijd samen blijven broeden, en vaak soms hun hele leven.

Hoeveel eieren legt een regenboog lori

Het gemiddelde aantal eieren dat een Regenboog Lori legt is twee. Af en toe wordt één ei gelegd en in zeldzame omstandigheden drie eieren.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.