Vrouwelijke pauwen (mannelijk versus vrouwelijk: identificatiegids)

“Vrouwelijke pauwen” is een oxymoron. Pauwen zijn mannelijke pauwen en pauwen zijn vrouwelijke pauwen. Er bestaat niet zoiets als een “mannelijke pauw”! Toch zijn pauwen bekend komen te staan als pauwen. Mannelijke pauwen – de pauwen – nemen alle aandacht op dankzij hun glorieuze verenkleed. Dit artikel is een gids voor de onbezongen vrouwelijke peafowl – de peahen.

Vrouwelijke peafowl, ook bekend als peahens, zijn lang niet zo overdadig als hun mannelijke tegenhangers. Het zijn echter nog steeds grote en mooie vogels, met zachtbruin kastanjebruin verenkleed, een metaalgroene nek en een duidelijke kopkam. Pauw is polygaam en paren met 3 tot 5 vrouwtjes in één broedseizoen. De vrouwelijke peahen incubeert en voedt de kuikens alleen op, zonder hulp van het mannetje.

Er zijn slechts twee soorten peafowl in de Pavo geslacht van de Phasianidae-familie van grondbewonende vogels; de Indische peafowl en de Green peafowl.

Hoewel veel mensen bekend zijn met pauwen en pauwen in gevangenschap, komen ze in het wild voor en zijn ze vrij overvloedig aanwezig in delen van India.

Vrouwelijke peafowl – peahens – spelen een cruciale rol in het voortbestaan van deze soort. Laten we de schijnwerpers even van pauwen afhalen en meer te weten komen over vrouwelijke pauwen!

Close-up van een vrouwelijke pauw (peahen)

Close-up van een vrouwelijke pauw (peahen)

Hoe kun je zien of een pauw mannelijk of vrouwelijk is?

Pauwen zijn mannelijke pauwen, terwijl pauwen vrouwelijke pauwen zijn. Ze zijn gemakkelijk uit elkaar te houden – de mannetjes zijn extreem kleurrijk met een immense trein van staartveren, terwijl de vrouwtjes overwegend lichtbruin zijn.

Peafowl vertonen een ongelooflijk seksueel dimorfisme, wat betekent dat het mannetje er totaal anders uitziet dan het vrouwtje. De mannelijke pauw is onmiskenbaar en onvergetelijk, met een ongelooflijk veelkleurig metalen verenkleed en een extreem lange trein van staartveren, versierd met ‘ogen’.

Aan de andere kant is de vrouwelijke peahen veel bescheidener gekleurd. Volwassen peahens hebben rufous-bruine hoofden met een vergelijkbare kuif als het mannetje, een groene metallic nek en donkerbruine borsten met glanzende groene tinten. De onderdelen zijn witachtig. Het vrouwtje heeft een veel kortere staarttrein dan het mannetje, dat geschubd of gevlekt is met bruin, lichtbruin en koper.

Bovendien zijn mannetjes groter en zwaarder dan vrouwtjes. Het mannetje meet meestal 100 tot 115 cm (39 tot 45 inch) in lichaamslengte, zich uitstrekkend tot een ongelooflijke 195 tot 225 cm (77 tot 89 inch) met zijn staarttrein. De mannetjes wegen ongeveer 4 tot 6 kg (8,8 tot 13,2 lb). De vrouwelijke peahens meten ongeveer 95 cm (37in) in totale lengte en wegen ongeveer 2,75 tot 4 kg (6,1 tot 8,8 lb).

Pauwin

Vrouwelijke Peahen (Indian Peafowl)

Mannelijke pauw

Mannelijke Pauw (Indian Peafowl)

Hoe heet een pauwvrouwtje?

“Vrouwelijke pauw” is categorisch onjuiste terminologie. Een vrouwelijke pauw wordt een peahen genoemd, wat een vrouwelijke peafowl is.

Een pauw is per definitie een mannetje, vergelijkbaar met hoe mannelijke kippen hanen worden genoemd. Het woord “haan” voor een mannelijke vogel is afgeleid van het Oudengels stuitbeen en Oudfrans Coq, wat letterlijk “mannelijke vogel” betekent.

Peahens zijn vrouwelijke peafowl. Het woord “kip” voor een vrouwelijke vogel is ook afgeleid van het Oude en Middeleeuwse Engels (oorspronkelijk uit het Germaans Hannjo).

Zijn vrouwelijke pauwen groter dan mannetjes?

Vrouwelijke peafowl zijn niet groter dan mannetjes, integendeel. Mannelijke pauwen zijn uitzonderlijk grote vogels, met een lengte van meer dan 2 tot 2,3 m (6 tot 7 voet) als je hun immense staarttrein meetelt. Daarentegen is de peahen ongeveer 90cm tot 1m lang en heeft hij een veel kleinere staarttrein.

Het mannetje weegt ook meer dan het vrouwtje; 4 tot 6 kg vergeleken met ongeveer 2,75 tot 4 kg voor het vrouwtje.

Mannelijke pauw (links) en pauwen (rechts), ook wel vrouwelijke pauwen genoemd

Mannelijke pauw (links) en pauwen (rechts), ook wel vrouwelijke pauwen genoemd

Gedragsverschillen

Zowel mannelijke als vrouwelijke pauwen vertonen veel verschillen in hun gedrag, waaronder een aantal behoorlijk interessante balts- en foktactieken, die we hieronder meer in detail zullen bespreken.

Seksuele selectie en verkering

Mannelijke peafowl zijn polygaam en paren met een harem van 3 tot 5 vrouwtjes. De mannelijke baltsdans is indrukwekkend; de mannetjes vertonen zich door hun staart op te heffen in een enorme gebogen waaier. Vervolgens houdt hij zijn vleugels half open en schudt en trilt zijn lange veren. Dit produceert een behoorlijk luid ruchesd geluid. De pauw loopt dan rond en stut zijn verenkleed voor het vrouwtje.

De samenleving van Peafowl is heel opvallend, en de verschillen tussen mannen en vrouwen verbaasden vroege naturalisten, waaronder Charles Darwin. Darwin schreef aan de Amerikaanse botanicus Ada Gray “de aanblik van een veer in de staart van een pauw, wanneer ik ernaar kijk, maakt me ziek!

Wat Darwin verbaasde, was dat hij vrijwel geen verklaring kon zien waarom het verenkleed van de pauw zo uitgebreid was geworden. Veel seksuele dimorfismen zijn cosmetisch of hebben geen invloed op de overlevingskansen van de soort, dus Darwin vroeg zich af waarom de pauw een zeer omslachtige staart had ontwikkeld die hem vatbaarder maakte voor roofdieren. Darwin was echter bedreven in het oplossen van dergelijke evolutionaire raadsels, en pauwen brachten hem ertoe zijn theorie van seksuele selectie te ontwikkelen.

Darwin stelde dat de vrouwtjes voortdurend de mannetjes met het meest uitgebreide verenkleed zouden selecteren, wat een domino-effect van evolutionaire veranderingen zou veroorzaken. Onderzoekers geloven tegenwoordig dat dit inderdaad het geval is, hoewel de meeste studies vinden dat vrouwen zich niet al te druk maken over het kiezen van mannen met de grootste treinen, de meeste ogen, enz. Het is dus vrijwel zeker dat pauwen evolueerden voor seksuele selectie, maar het is nog steeds een mysterie hoe ze zo uitgebreid zijn geworden.

Een mannelijke pauw die aan een vrouwelijke pauw wordt getoond

Een mannelijke pauw die aan een vrouwelijke pauw wordt getoond

Jonge kinderen opvoeden

Zodra een pauw met de pauwen paart, hangt hij niet rond om te helpen bij het grootbrengen van de kuikens.

Het vrouwtje broedt de eieren ongeveer 27 tot 30 dagen uit en vertrekt zelden om te eten of te drinken. Gedurende deze tijd kan het vrouwtje een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliezen. Ze is fel defensief tegen de eieren en valt alles aan dat binnen een straal van ongeveer 2 meter komt.

Wanneer de eieren uitkomen, kunnen de jonge peafowl – peachicks genaamd – binnen enkele uren lopen. Ze volgen hun moeder en ze signaleert wat ze kunnen eten door te pikken.

De moeder is gedurende deze tijd uiterst waakzaam en probeert haar familie op te sluiten in dicht gebladerte. Mannetjes nemen bijna geen deel aan het grootbrengen van de kuikens. In uitzonderlijk zeldzame gevallen is het mannetje echter waargenomen bij het uitbroeden van de eieren, misschien omdat het vrouwtje stierf.

Een vrouwelijke pauw (peahen) die op de grond naar voedsel foerageert

Een vrouwelijke pauw (peahen) die op de grond naar voedsel foerageert

Oproepen en vocalisaties

De belangrijkste roep van de pauw is beschreven als een harde, krachtige trompetachtige klank. Een andere van hun oproepen klinkt als een reeks luide kreten of geschreeuw ka-aan, die meerdere keren snel achter elkaar worden herhaald. Het mannetje ‘huppelt’ ook als hij het vrouwtje benadert voor copulatie.

De roep van het vrouwtje is anders, bestaande uit een metaal Kok-Kok en kha-kha-kha, die de moederkip maakt wanneer hij geagiteerd is.

Kunnen vrouwelijke pauwen alleen jongen grootbrengen?

Vrouwelijke peahens voeden de jongen alleen in het wild op. Eenmaal gedekt, zal de peahen zich isoleren van mannetjes en andere peahens en legt haar clutch alleen.

Na het uitbroeden van de eieren gedurende ongeveer 30 dagen, voedt het vrouwtje de kuikens tot 9 maanden op voordat ze volledig onafhankelijk worden.

Terwijl wilde peahens extreem toegewijde alleenstaande moeders zijn, zijn hun moederlijke instincten vaak erg zwak in gevangenschap. Wanneer ze in gevangenschap worden gehouden, hebben sommige peahens weinig tot geen interesse in hun kuikens.

Een peahen (vrouwelijke pauw) met haar jonge kuikens

Een peahen (vrouwelijke pauw) met haar jonge kuikens

Kan een vrouwelijke pauw vliegen?

Vrouwelijke peafowl kunnen vliegen, hetzelfde als mannetjes.

Ze kunnen waarschijnlijk sneller opstijgen dankzij hun kortere, lichtere staarten! Peafowl zijn sterke korteafstandsvliegers, maar verlaten meestal alleen de grond om naar een boomtopbaars te vliegen.

Spreiden vrouwelijke pauwen hun veren uit?

Vrouwelijke peafowl hebben wel een trein van veren, maar het is onbeduidend in vergelijking met de mannetjes. Bovendien bezitten ze niet dezelfde waaierachtige staartveren als het mannetje.

Close-up van een vrouwelijke pauw (Indian Peafowl Peahen)

Close-up van een vrouwelijke pauw (Indian Peafowl Peahen)

Zijn vrouwelijke pauwen kleurrijk?

Vrouwelijke pauwen hebben een metaalgroene glans aan sommige van hun bovendelen en nek.

Ondanks dat ze niet hetzelfde extravagante verenkleed hebben als het mannetje, zijn het nog steeds mooie, opvallende en grote vogels met veel eigen esthetische kwaliteiten!

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.