Roerdomp

Hoe ziet een Roerdomp eruit?

Roerdomp is waadvogel die deel uitmaakt van de onderfamilie van de roerdomp. Volwassenen hebben een helder, buff-bruin verenkleed met een mengsel van barring en striping overal. Ze hebben zwarte petten en de nekken zijn bruin gepoetst met de kin en keel een roomwit gemengd met bruine strepen. Onder de vleugel zijn een gevlekte grijze en lichte buff kleur. De poten en voeten zijn lichtgrijs met gele zolen. De snavel is geel, met ribbels van bruin en de punt donkerder. Zowel mannetjes als vrouwtjes lijken op elkaar, maar mannetjes zijn over het algemeen groter in alle metingen. Hun verenkleed kan echter variabel zijn, waarbij sommige roerdomp donkerder of bleker zijn. Vrouwtjes kunnen ook minder goed gemarkeerd zijn.

Juvenielen lijken meestal op de volwassenen, maar zullen een blekere pet hebben en de snor zal ook bleker zijn.

Grote roerdomp tijdens de vlucht (euraziatische roerdomp)

Grote roerdomp tijdens de vlucht (euraziatische roerdomp)

Hoe klinkt een Bittern?

De roep van de mannelijke roerdomp is buitengewoon indrukwekkend. Ze zullen een knallend geluid produceren dat wordt gebruikt voor het verdedigen van hun territorium en voor het aantrekken van een partner tijdens het broedseizoen. Dit dreunende geluid kan tot op 3 mijl afstand (5 km) worden gehoord. De dreunende oproep bestaat uit twee tot vier noten en kan worden weergegeven als “up, up, up, rumb”. Vrouwtjes zullen vaak op deze oproep reageren met een “wumph” -oproep.

Het dreunende geluid wordt vaak vergeleken met iemand die over de mond van een lege melkfles blaast.

Dreunende roep van een Roerdomp

Simon Elliott, XC602212. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/602212.

Wist je dat?

Roerdompen waren op een gegeven moment bijna uitgestorven en dankzij het harde werk van de Britse natuurbeschermingsorganen (en extra hulp en financiering van de EU), heeft de bevolking zich langzaam hersteld.

Wat eet een Bittern?

Roerdommetjes hebben een gevarieerd dieet, dat wordt bepaald door het seizoen en waar ze zich bevinden. Hun dieet bestaat echter meestal uit een grote verscheidenheid aan vissen, amfibieën en insecten en hun larven.

Waar kan ik Bitterns zien?

Roerdomp kan het hele jaar door in het Verenigd Koninkrijk worden gezien, er is een kleine broedpopulatie, maar de winter is over het algemeen de beste tijd om ze te zien. Waterrijke gebieden met grote rietvelden zijn meestal goede plekken.

Close-up van een grote roerdomp (euraziatische roerdomp)

Close-up van een grote roerdomp (euraziatische roerdomp)

Borden en spotting tips

Roerdomp is extreem geheimzinnig en brengt meestal het grootste deel van de tijd alleen door, verborgen in dichte rietvelden. Ze zijn meesters in camouflage.

Vertrouwd raken met het dreunende geluid kan een van de beste manieren zijn om te zien dat je in de buurt van een roerdomp bent. Je moet ervoor zorgen dat je naar een natuurreservaat met grote rietvelden gaat voor je beste kans.

Hoe broedt een Bittern?

Roerdomp is vaak polygaam, waarbij het mannetje paring met maximaal vijf vrouwtjes, maar dit is niet altijd het geval omdat er monogamierapporten zijn. De nesten worden gebouwd door vrouwtjes in dichte rietvelden, meestal op een mat van dode planten. Vrouwtjes leggen meestal tussen de 4-5 olijfbruine eieren die met tussenpozen van 3 dagen worden gelegd. Incubatie duurt ongeveer 25 dagen. Meestal zullen vrouwtjes de kuikens alleen voeden en grootbrengen.

Roerdompnest
Juveniele roerdomp

Hoe lang leven Bitterns?

De gemiddelde levensduur voor een roerdomp is ongeveer 4 jaar, met de oudste geregistreerde leeftijd van meer dan 11 jaar.

Bittern Land Distributie