Eleonora’s Valk

Snelle feiten

Classificatie

Wetenschappelijke naam:

Falco eleonorae |

Familie:

Falcons

Metingen

Lengte:

36cm tot 42cm

Spanwijdte:

87cm tot 104cm

Gewicht:

390 gr

Hoe ziet een Eleonora’s Falcon eruit?

Een middelgrote roofvogel vergelijkbaar in vorm met een slechtvalk met een lange staart en puntige vleugels. De twee variëteiten van kleur en patroon bij volwassenen zijn behoorlijk verschillend van elkaar, de ene is over het algemeen erg donker en de andere met witte en rufous markeringen. De donkere vorm is de minder voorkomende variant en verschijnt als een zeer donkerbruine tot zwarte kleur met blekere vliegveren en prominente diepzwarte ondervleugeldeksels. De snavel is grijs en bij mannen is de cere (vlezige bedekking aan de basis van de snavel op de bovenkaak) geel, net als de oogring (orbitale ring), het gebied van de blote huid direct rond het oog zelf. De oogkleur is donkerbruin. Vrouwtjes met de donkere vorm zijn bijna identiek aan het mannetje, hoewel iets groter in omvang met een blauwe cere en oogring. Beide geslachten hebben gele voeten. De bleke variant van de vogel vertoont een witachtige keel, wangen en zijkant van de nek. Er is een zwarte balk die zich uitstrekt van het gebied van de ceres tot de basis van de zijkant van de keel, die het wit van de wangen en de keel doorsnijdt als een hangende snor. De borst en buik zijn een rufous of crème tint met korte zwarte strepen. In de lichtere variant zijn de kleurverschillen tussen de geslachten op de ceres en orbitale ringen die op de donkere vorm. Juvenielen bootsen beide volwassen varianten na, hoewel ze over het algemeen meer bruin zijn en een bleke franje van de veren op hun rug hebben.

Eleonora's Falcon in vlucht

Eleonora’s Falcon in vlucht

Wist je dat?

De valk van de Eleonora is vernoemd naar Eleonora van Arborea (1347 – 1404) die in 1383 de hoofdrechter werd van een van de vier onafhankelijke gerechtelijke regio’s van Sardinië, in de voetsporen van haar overleden vader en broer. Als fervent valkenier nam ze in 1392 een wet aan die vogelnesten beschermde tegen illegale jagers. Aangenomen wordt dat deze wetgeving de eerste in zijn soort is geweest, waar ook ter wereld.

Hoe klinkt een Eleonora’s Falcon?

Eleonora’s valken vocaliseren met behulp van een vaak herhaald nasaal gekwetter met een alarmroep vergelijkbaar met veel andere valken van ‘kek- kek- kek’.

Eleonora’s Falcon-oproep

Lars Lachmann, XC329984. Bereikbaar op www.xeno-canto.org/329984.

Close-up portret van een mannelijke Eleonora's Falcon

Close-up portret van een mannelijke Eleonora’s Falcon

Wat eet een Eleonora’s Falcon?

Grotere insecten zoals libellen, vlinders, motten, sprinkhanen en vliegende kevers worden halverwege de vlucht gevangen en opgegeten door de valken op de vleugel. Het voorkeursdieet van kleine vogels, waaronder gierzwaluwen, klauwieren en grasmussen en andere jonge vogels en af en toe een vleermuis, kan in een voorraadkast worden opgeslagen en later worden gegeten of worden gedeeld met zijn jongen op het nest.

Eleonora's Falcon in vlucht

Eleonora’s Falcon in vlucht

Wist je dat?

Het is al langer bekend dat volwassen vogels vaak dode prooien opslaan in ‘voorraadkasten’, maar na een studie op een broedplaats op een eiland voor de kust van Marokko in 2014 ontdekten wetenschappers dat de valken van Eleonora kleine vogels vingen en in leven hielden om een voorraad vers voedsel te garanderen. De ongelukkige prooien werden van hun vleugel- en staartveren geplukt om ontsnapping te voorkomen en werden in kleine scheuren en gaten in de rotsen op nestplaatsen gehouden. Dit is de enige vogel waarvan momenteel bekend is dat hij deze praktijk uitvoert.

Eleonora's Falcon neergestreken

Eleonora’s Falcon neergestreken

Distributie

De valk van de Eleonora wordt voornamelijk gevonden op de Canarische Eilanden en verspreid over mediterrane eilanden, waaronder Mallorca, Ibiza, Kreta, Sardinië, Cyprus en vele Griekse eilanden in de Egeïsche Zee die deel uitmaken van de Dodekanesos-groep. Ze bewonen ook regio’s van Noord-Afrika, waaronder Marokko en Algerije. De vogels overwinteren in Madagaskar en af en toe Mauritius, Réunion en de Seychellen.

Eleonora's Falcon zit in een boom

Eleonora’s Falcon zit in een boom

Borden en spotting tips

Binnen zijn broedgebieden, voornamelijk langs de Middellandse Zee, kan de vogel worden gespot van eind april / begin mei totdat hij eind oktober, begin november naar het zuiden trekt voor de winter. Het geeft er de voorkeur aan om te nestelen op kleine, rustige, vaak dunbevolkte eilanden op de migratieroutes van kleine vogels, zijn voorkeur prooi. Eleonora’s valken nestelen vaak in kolonies en jagen ook in paren. Af en toe is het te zien jagen op het vasteland, maar nestelt zelden weg van de kust. Tachtig procent van de totale populatie valken van Eleonora broedt in de regio van de Griekse eilanden.

Eleonora's Falcon vliegen

Eleonora’s Falcon vliegen

Fokkerij

Nestelend op de grond, in kleine grotten of op klifranden, vaak in de nabijheid van andere nesten van Eleonora, wordt één broedsel met gemiddeld twee of drie roze witte eieren, met bruine vlekken, gelegd tussen juli en augustus. Het vrouwtje alleen broedt de eieren uit die tot drieëndertig dagen na het leggen uitkomen. Het vluchten vindt plaats tussen vier en vijf weken later en terwijl ze in het nest zijn, worden de jongen uitsluitend door het mannetje gevoerd. De reden voor het late broedseizoen is om samen te vallen met de migratie van kleinere vogels, waardoor een constante aanvoer van voedsel voor zowel volwassen als jonge valken wordt gegarandeerd.

Vrouwelijke Eleonora's Falcon

Vrouwelijke Eleonora’s Falcon

Hoe lang leven Eleonora’s Falcons?

De levensduur van de valk van de Eleonora is gemiddeld tien jaar.