Komen uilen overdag naar buiten? (Uitgebreide gids)

Een uil die stil door een verduisterd bos zweeft of roerloos op een ledemaat zit en op zoek gaat naar prooien, zijn beelden die bij de meeste mensen opkomen als we aan deze vogel denken. Omdat de soort zo bekend staat om nachtelijke activiteiten, zult u misschien verrast zijn om te ontdekken dat uilen ook overdag actief zijn.

Veel uilensoorten zijn inderdaad nachtdieren, of ’s nachts actief. Het is echter niet ongewoon voor nachtbrakers om overdag actief te zijn. Een soort kan deze gedragsverandering om verschillende redenen maken, maar het heeft over het algemeen te maken met de beschikbaarheid van voedsel.

Sommige uilen vertonen helemaal geen nachtelijk gedrag. Een paar soorten zijn dagelijks, wat betekent dat ze overdag actief zijn. Anderen zijn crepusculair of actief bij zonsopgang en zonsondergang.

In dit artikel zullen we goed kijken naar welke soorten overdag vaker actief zijn en waarom nachtbrakers soms overschakelen op overdag jagen. Lees verder om meer fascinerende feiten over uilen te ontdekken!

Soorten zoals de Noordelijke Havik-Uil zijn voornamelijk overdag actief

Soorten zoals de Noordelijke Havik-Uil zijn voornamelijk overdag actief

Welke uilen zijn er overdag?

Elke uilensoort kan mogelijk overdag worden waargenomen zonder reden tot bezorgdheid. Sommige waarnemingen zouden gewoon veel zeldzamer zijn dan andere. De alom bekende grote gehoornde uil (Bubo virginianus) houdt zich bijvoorbeeld voornamelijk aan zijn nachtelijke schema, maar kan worden gezien bij zonsopgang of zonsondergang.

Sommige uilensoorten zijn voornamelijk overdag actief. Deze omvatten de noordelijke havik-uil (Surnia ulula) en de noordelijke pygmee-uil (Glaucidium californicum). Waarom deze twee soorten precies zijn geëvolueerd om dagactief te zijn in plaats van nachtdieren, is niet volledig begrepen. De reden draait echter waarschijnlijk om de favoriete voedselbronnen van de uil.

De dwerguil geeft de voorkeur aan jachtvogels, of zangvogels, die voornamelijk overdag actief zijn. Evenzo jaagt de havik-uil ook op vogels, evenals zoogdieren en reptielen die overdag en ’s avonds actief zijn.

De sneeuwuil (Bubo scandiacus) is een andere soort die overdag vaak actief is. Ze zijn echter niet noodzakelijkerwijs dagelijks. Omdat sneeuwuilen in arctische habitats leven, zijn ze aangepast aan seizoenen van 24-uursdagen en 24-uursnachten.

Deze uilen hebben geen vast AM- of PM-jachtschema. Ze zijn actief op alle momenten van de dag of nacht, ongeacht of het licht of donker is. Net als andere soorten past de sneeuwuil zijn jacht aan wanneer de gewenste prooi het meest actief is.

Noordelijke dwerguil neergestreken op een tak

Noordelijke dwerguil neergestreken op een tak

Zijn alle uilen nachtdieren?

Ondanks algemeen aanvaarde overtuigingen zijn alle uilen niet nachtdieren. Veel soorten, zoals de kerkuil (Tyto alba), gevlekte uil (Strix occidentalis) of geflalomeerde uil (Psiloscops flammeolus) zijn bijna uitsluitend ’s nachts actief. Alle uilensoorten vallen echter niet strikt in één categorie.

Er zijn dagactieve uilen die af en toe crepusculair gedrag kunnen vertonen, wat betekent dat ze actief zijn in de schemering en zonsopgang. Evenzo zijn er voornamelijk nachtuilen die vaak actief zijn in de late avond of vroege ochtend, en misschien de hele dag door.

Het is niet abnormaal voor soorten zoals de steenuil (Strix varia) of grote gehoornde om hun slaapschema’s te veranderen om overdag te jagen. Dit kan vooral gebruikelijk zijn in de winter wanneer de weersomstandigheden ’s nachts veel zwaarder zijn dan overdag.

Het is niet ongebruikelijk om geweeruilen te zien tijdens zowel de nacht als de dag

Het is niet ongebruikelijk om geweeruilen te zien tijdens zowel de nacht als de dag

Waarom komen uilen overdag naar buiten?

Als een uil die voornamelijk nachtactief of crepusculair is overdag op pad is, heeft de meest waarschijnlijke verklaring te maken met de beschikbaarheid van voedsel. Waarnemingen van uilen overdag zijn niet ongewoon, vooral in de winter. Als de nachten koud of stormachtig zijn, is het onwaarschijnlijk dat gebruikelijke prooien zoals muizen, woelmuizen en andere knaagdieren actief zijn. Daarom zal een uil zijn voedingsschema veranderen.

Het variëren tussen overdag en ’s nachts jagen zorgt ervoor dat een uil voldoende voedselbronnen heeft om gezond te blijven en zijn energieniveau te behouden. Als je overdag een uil ziet, is dat geen reden tot ongerustheid.

Het is onwaarschijnlijk dat de vogel ziek of gewond is en het is voor niemand een gevaar. Maak van deze gelegenheid gebruik om het fascinerende gedrag van deze allusieve vogel te observeren.

Kerkuilen zijn voornamelijk actief tijdens zonsopgang, zonsondergang en tot in de nacht, maar wanneer voedsel minder overvloedig is, jagen ze vaak overdag

Kerkuilen zijn voornamelijk actief tijdens zonsopgang, zonsondergang en in de nacht, maar wanneer voedsel minder overvloedig is, hebben zetien jagen in de dag

Waarom worden uilen vaak gevreesd?

Aan uilenlegendes of folklore geen gebrek. Misschien heb je er zelf wel eens wat gehoord. Deze prachtige en vaak onbegrepen wezens werden historisch geassocieerd met pech en zelfs de dood. Verhalen die waarschijnlijk zijn geëvolueerd vanwege het nachtelijke gedrag van veel uilensoorten, het merkwaardige vermogen om hun hoofd te draaien (270 graden, niet 360 zoals algemeen werd aangenomen) en om stil door de nacht te vliegen.

Als je de unieke vaardigheden van de uil kent, is het gemakkelijk te zien waarom ze bij sommige mensen angst hebben aangewakkerd. Schijnbaar abnormaal gedrag zoals activiteit overdag werd waarschijnlijk gezien als een bijzonder slecht voorteken.

Integendeel, uilen zijn een ongelooflijk belangrijk onderdeel van de habitats waarin ze verblijven. Ze helpen het evenwicht te bewaren tussen knaagdieren en andere prooipopulaties. Het is van vitaal belang voor ons om de rollen van uilen te begrijpen en om hen te helpen beschermen in hun inheemse omgeving.

Gevlekte uil (Athene brama) draait zijn kop

Gevlekte uil (Athene brama) draait zijn kop

Veelgestelde vragen over uilen in de dag

Is het normaal om overdag een uil te zien?

Het is normaal om overdag een uil te zien. Sommige uilensoorten zijn van nature dagelijks, terwijl anderen soms hun slaapschema’s veranderen op basis van wanneer de prooi het meest actief is. Dit kan leiden tot het af en toe overdag waarnemen van uilen.

Waar kan ik een Noordelijke havikuil zien?

De havik-uil is een noordelijke inwoner, te vinden in heel Canada, Alaska, Scandinavië en een groot deel van Eurazië. Af en toe wordt deze soort waargenomen in het noorden van Michigan en Wisconsin.

Waar kan ik een Noordelijke dwerguil zien?

De noordelijke dwerguil komt veel voor in de westelijke bergketens van de VS, waaronder de Cascades in Washington en Oregon, de Sierras in Californië en de Rockies. Het verspreidingsgebied breidt zich ook uit naar het noorden naar British Columbia en naar het zuiden in alle regio’s van Mexico.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.