Waar houden papegaaien ervan om huisdier te zijn? (Do’s en Don’ts van Vogel Aaien!)

houden papegaaien ervan om geaaid te worden?

(Laatst bijgewerkt op: November 13, 2022)

Papegaaien houden ervan om gedoe en aandacht te krijgen, maar houden er niet van om geaaid of gewreven te worden op de rug, vleugels of staart. Bijgevolg kan het aaien van een papegaai op de verkeerde plekken ongemakkelijk of stressvol zijn.

Papegaaien worden graag geaaid op de snavel, het hoofd en langs hun wangen. Meer vertrouwende en goed gebonden papegaaien genieten ervan om langs de achterkant van hun nek en langs hun borst te worden gewreven. Sommige papegaaien laten je zelfs onder hun nek aanraken, maar het hangt af van hun persoonlijkheid.

Controleer op negatieve reacties, omdat algemeen geaccepteerde aaigebieden voor sommige vogels een no-go kunnen zijn. Ook papegaaien die niet met de hand zijn grootgebracht of eerder trauma hebben doorstaan, kunnen het aanraken helemaal afwijzen.

Inhoudsopgave

tonen

Houden papegaaien ervan om geaaid te worden?

Papegaaien vinden het leuk om te aaien zodra er een vertrouwensband is opgebouwd.

Papegaaien zijn erg defensief van hun ruimte. Of ze nu een liefdesvogel, ara, Afrikaanse grijze of een Amazone papegaai zijn, de meeste vogels zullen geen behandeling van vreemden accepteren.

Als je een papegaai knuffelt, aait of aanraakt die je niet vertrouwt of het vertrouwen voor je heeft verloren, kan het:

  • Ga weg van je hand
  • Squawk of schreeuw
  • Bijten naar je
  • Rucheer zijn veren en speel zijn staart

Met de hand gefokte papegaaien zijn ontvankelijker voor aaien. Vogels die op jonge leeftijd worden behandeld, zullen meer gewend zijn aan de aanraking van mensen.

Zodra een papegaai zich realiseert dat je veilig en betrouwbaar bent, zal aaien en hanteren welkom zijn.

Waar worden papegaaien graag aangeraakt?

Papegaaien hebben de voorkeur aan aaigebieden. De ene papegaai kan dus genieten van krassen op zijn borst, terwijl een andere misschien alleen op het hoofd wil worden geaaid. Vallen en opstaan bepaalt de smaak van je papegaai.

Hier zijn de beste plekken voor het aaien van papegaaien:

waar worden papegaaien graag aangeraakt?

Hoofd

Gebonden papegaaien zullen elkaars hoofden preen omdat het een gebied is dat ze zelf niet kunnen bereiken. De papegaai kan ook zonder hulp met zijn kop op zijn kooistangen of baars wrijven.

Het is belangrijk om dit gebied te beschermen wanneer er net een nieuwe veer is binnengegroeid. Tijdens het ontwikkelen wordt de veer van een papegaai gewikkeld in een dunne film van witte keratine, die de vezels beschermt terwijl ze groeien.

Deze film komt vanzelf over. Sommige preening zal de film echter eerder verwijderen. Je kunt de film verwijderen door hem tussen je vingers of nagels te wrijven of voorzichtig op te tillen.

Als de film niet klaar is om los te komen, zal je papegaai het je vertellen door weg te gaan of te krijsen.

Snavel

De meeste papegaaien kunnen het niet laten om zachtjes langs hun snavel te wrijven.

Dit voelt misschien niet zo goed als aaien op het hoofd en lijkt niet sterk op preening. Het is echter een veilig, breed gebied dat nog steeds vertrouwen en genegenheid toont.

Wangen

Als een ander moeilijk gebied om te krabben, kan je papegaai het leuk vinden om op zijn wangen te worden gesnuffeld.

Voor valkparkieten kan het moeilijk zijn om te weerstaan aan het geven van deze plek een kras. Doe dit gewoon zachtjes terwijl je de ogen vermijdt.

Achterkant van de nek

Een ander moeilijk bereikbaar gebied is de achterkant van de nek. Je kunt beginnen aan de bovenkant van het hoofd en je vinger naar de basis van de nek bewegen.

Als je papegaai zich niet verzet, probeer dan iets onder zijn nek te knijpen. Je kunt voorzichtig van de snavel naar beneden bewegen als je papegaai niet defensief wordt.

Borst

Grotere vogels, zoals Afrikaanse grijze papegaaien en ara’s, zijn gastvrijer voor borstwrijven dan kleinere vogels.

Als je papegaai geen weerstand vertoont, aai hem dan langs de borst. Afgezien van zijn vleugels, is dit een van de favoriete plekken van een papegaai om te preen. Je kunt deze dikke, gepluimde veren met je hand borstelen.

Waar je geen papegaai mag aaien

Er zijn no-go plaatsen op een papegaai. De meeste papegaaien vinden deze gebieden ongemakkelijk wanneer ze worden aangeraakt:

Terug

Zodra je het hoofd en langs de achterkant van de nek hebt geaaid, moet je op dit punt stoppen.

Zelfs het gewicht van uw hand of vingers op zijn rug kan ongemak veroorzaken. Als prooidieren houden papegaaien er niet van dat hun vermogen om weg te vliegen wordt belemmerd.

Coulissen

Papegaaien kunnen zich verzetten tegen het aaien op de lange veren op hun vleugels door je aanraking naast elkaar te zetten.

Onder De Veren

Je kunt gebeten worden als je de vleugels optilt en eronder aait, omdat ze zich daardoor kwetsbaar voelen. Sommige papegaaien houden er ook niet van om geaaid te worden in de ruimte onder hun gesloten vleugels.

Maag

Als je langs de buik van de papegaai hebt geaaid, zal deze zich waarschijnlijk terugtrekken omdat het een gevoelig en kwetsbaar gebied is.

Voeten

Papegaaien zijn defensief van hun voeten en de ruimte direct boven dat gebied. Het is gebruikelijk dat parkieten (parkieten) elkaars voeten pikken en aanvallen.

Door die plekken te aaien, ontneem je de papegaai het vermogen om weg te gaan. De papegaai kan ook bezorgd zijn dat je deze gevoelige ledematen zult beschadigen.

Staart

De meest voorkomende no-go ruimte voor alle papegaaien is de staart. Als je langs de basis borstelt of de lange veren aait, zal de papegaai waarschijnlijk rondslingeren en zich van je terugtrekken.

Roofdieren hebben de neiging om te knabbelen of te grijpen aan de staart van een papegaai terwijl ze hem achtervolgen, wat papegaaien een ingesleten afkeer heeft gegeven om in dit gebied te worden geaaid.

Hoe een papegaai te aaien

Aai papegaaien niet zoals je een kat of hond zou aaien. Papegaaien hebben een specifieke aanpak nodig vanwege hun:

  • Verenlagen
  • Preening gewoonten
  • Plaats in de voedselketen

Houd hier rekening mee bij het poetsen, knuffelen, krabben of wrijven van je papegaai.

Langzame bewegingen

Papegaaien worden verrast door snelle of schokkerige bewegingen omdat dit aangeeft dat een roofdier op het punt staat hun ruimte binnen te komen. Aai je papegaai dus altijd met zachte, geleidelijke en consistente bewegingen.

Toon je hand

Papegaaien kunnen schrikken als je ze onverwacht aanraakt, dus laat de papegaai je hand zien. Als het niet weggaat, kun je er zeker van zijn dat het zich bewust is van je aanwezigheid.

waar geen vogel te aaien

Richting van De Veren

Zorg ervoor dat je je hand in de richting van de veren beweegt, want strelen tegen de veren kan pijnlijk zijn. Strelen tegen de nerf van de veren kan kleinere, delicatere veren beschadigen.

Op zijn minst zul je de gelaagdheid van de veren rukken, dus je papegaai zal ze moeten preen.

Zachtjes aaien

Sommige papegaaien hebben jeukende vlekken of genieten van krachtiger aaien. Krab de papegaai in dat geval niet in een op-en-neer beweging. Kras in plaats daarvan de plek in een cirkelvormige beweging.

Lichaamstaal

Je papegaai zal je vertellen of bepaalde plekken of aaitechnieken ongemakkelijk zijn. Let op het volgende:

  • Veren puffen
  • Van je weggaan
  • Staren naar je (eye pinning) met een stijve houding

Dit zijn negatieve tekenen, die aangeven dat je papegaai zich op scherp voelt.

Rustige omgeving

Papegaaien die geschrokken of gestrest zijn door externe factoren zullen minder accepteren dat ze aaien omdat ze zeer alert zijn op bedreigingen. Door het af te leiden door zijn ruimte aan te raken of te betreden, zal het zich meer verdrietig voelen.

Het ideale moment om een papegaai ophef te maken, is in deze situaties:

  • Thuis is rustig: Geen luide stemmen, tv-programma’s of muziek afspelen.
  • Weinig activiteit: Geen huisdieren of kinderen die rondrennen.
  • Geen andere vogels aanwezig: Deze kunnen strijden om je aandacht.

Ontspannen papegaaien hebben hun borst plat of iets verhoogd. Ze kunnen ook slaperig zijn, met hun hoofd naar voren hangend. Hun ogen zullen half gesloten of volledig gesloten zijn.

Vermijd stimulerende hormonen

Het aaien van papegaaien over het lichaam, vooral hun rug, romp en onder hun vleugels, stimuleert de hormoonproductie bij beide geslachten.

In combinatie met verhoogde blootstelling aan licht, kan dit resulteren in onbevruchte eierlegging bij vrouwtjes. Bij mannen leidt het tot seksuele frustratie en gedragsproblemen.

Helaas kan dit ertoe leiden dat een papegaai zich tot je aangetrokken voelt.

Papegaaien vinden het leuk om geaaid te worden, maar richten zich op de arezoals ze willen en aanpassen aan hun voorkeuren. Als het goed wordt gedaan, is het een geweldige manier om je papegaai genegenheid te tonen en je band te versterken.