Juveniele Zeearenden (identificatiegids met foto’s)

De Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus) is Amerika’s nationale vogel en een van de meest herkenbare vogels ter wereld. Deze grote en kenmerkende witkop zeearenden komen voor in de buurt van zout- en zoetwaterlichamen van Alaska tot Mexico. Juveniele Zeearenden zien er echter heel anders uit dan volwassenen, dus hoe identificeren vogelaars deze jonge roofvogels met vertrouwen?

Juveniele Zeearenden missen de karakteristieke witte kop en witte staart van hun oudsten. Eerstejaars vogels zijn over het algemeen donkerbruin en worden steeds meer gevlekt in lichtere veren naarmate ze ouder worden. Jonge vogels hebben wel de diagnostische felgele voeten van hun soort, maar hun snavels zijn donker met een gele gape, in plaats van het opvallende volledig gele van de volwassenen.

Drie juveniele Zeearenden in het nest, wachtend om gevoed te worden

Drie juveniele Zeearenden in het nest, wachtend om gevoed te worden

Zeearenden verlaten het nest ongeveer 2 tot 3 maanden na het uitkomen en houden hun juveniele verenkleed tot het volgende voorjaar. Hun nieuwe verenkleed omvat steeds meer witte kleuring totdat de vogels geslachtsrijp zijn en hun volwassen verenkleed ongeveer 5,5 jaar oud is. Tijdens deze eerste paar jaar verspreiden de jonge adelaars zich wijd, hetzij in migratie of als nomaden.

Juveniele en onvolwassen Zeearenden worden waarschijnlijk verward met de steenarend van vergelijkbare grootte, hoewel de twee soorten de neiging hebben om verschillende habitats te bezetten en er enkele belangrijke verschillen in verenkleed zijn. Ze kunnen ook worden verward met grote haviken en gieren wanneer ze van een afstand worden gezien.

Dit artikel helpt je de juveniele Zeearend te identificeren, een bekende maar verrassend lastige Amerikaanse favoriet. Lees mee om te leren hoe deze jonge vogels eruit zien en hoe je ze kunt onderscheiden van enkele vergelijkbare roofvogels.

Close-up van een juveniele Zeearend op drijfhout

Close-up van een juveniele Zeearend op drijfhout

Hoe zien juveniele Zeearenden eruit?

Juveniele Zeearenden zijn enorme roofvogels met grote koppen en grote, zware haaksnavels.

Tijdens de vlucht strekt hun hoofd zich uit tot meer dan de helft van de lengte van de staart en als ze in lage vlucht worden gezien, worden de vleugels op gelijke hoogte met het lichaam gehouden.

Amerikaanse zeearenden hebben lange vleugels met grote, prominente primaire veren die een afgeronde vleugelpunt creëren.

Juveniele Zeearenden lijken donkerbruin met witte vlekken en mottling. Van onderaf gezien tijdens de vlucht, is het uiteinde van de staart getipt met een vrij duidelijke donkere balk. Naarmate de jonge vogels door elke opeenvolgende vervelling gaan, wordt hun verenkleed variabeler en worden ze steeds bleker.

Jonge Zeearenden ontwikkelen pas de witte kop en staart waar hun soort bekend om staat als ze ongeveer 5 jaar oud zijn.

Close-up van een juveniele Zeearend in vlucht

Close-up van een juveniele Zeearend in vlucht

Welke kleur hebben juveniele Zeearenden?

Juveniele Zeearenden zijn meestal donkerbruin, hoewel ze een wit verenkleed hebben aan de onderkant van hun vleugels. Deze witte veren verschijnen als witte oksels wanneer de vogels van onderaf worden gezien tijdens de vlucht.

Juveniele Zeearenden hebben niet de doordringende gele ogen van hun ouders of de felgele snavel. In plaats daarvan zijn hun ogen bruin en de snavel donker. Wel hebben ze dezelfde gele onderbenen en voeten als de volwassenen.

Hoe groot zijn juveniele Zeearenden?

Bald Eagles zijn de grootste adelaars in Noord-Amerika, en de tweede alleen voor de prachtige California Condor in vergelijking met andere roofvogels. Hoewel hun veren zich zullen blijven ontwikkelen, groeien de juvenielen niet veel na het verlaten van het nest. In feite zullen hun botten tot volledige grootte zijn gegroeid en kunnen ze zelfs afvallen na het vluchten.

Lichaamsafmetingen van Bald Eagle

  • Lichaamslengte: 28 – 38 inch (71 – 96 cm)
  • Spanwijdte: 66 – 96 inch (165 – 244 cm)
  • Gewicht: 5 – 14 lb (2 – 6,3 kg)
Juveniele Zeearend met gespreide vleugels

Juveniele Zeearend met gespreide vleugels

Wat eten juveniele Zeearenden?

Het volwassen Bald Eagle-dieet is gevarieerd, maar het krijgen van een maaltijd vereist vaak grote vaardigheid of zelfs intimidatie.

Juveniele Zeearenden worden enkele weken na het verlaten van het nest ondersteund door hun ouders, maar in de komende maanden zullen ze moeten leren om hun voedsel helemaal zelf te vinden. Ze missen op dit moment de vaardigheden die nodig zijn om hun eigen levende prooi te vangen of van andere vogels te stelen, dus hebben ze de neiging om dode vissen en andere karkassen op te ruimen.

Juveniele Zeearend die zich voedt met aas

Juveniele Zeearend die zich voedt met aas

Hoe lang duurt Bald Arend juveniel verenkleed laatste?

Zeearenden hebben hun juveniele verenkleed 11 – 14 weken na het uitkomen volledig ontwikkeld. Ze houden deze veren tot hun tweede kalenderjaar wanneer hun eerste vervelling in het voorjaar begint en tegen de late zomer is voltooid. Zeearenden vervellen daarna elk jaar en bereiken hun karakteristieke volwassen (definitieve) verenkleed pas in hun 5e of 6e jaar.

Juveniele Zeearend vervellend tot volwassen verenkleed

Juveniele Zeearend vervellend tot volwassen verenkleed

Hoe lang blijven juveniele Zeearenden bij hun ouders?

Juveniele Zeearenden verlaten hun nest op 8 -14 weken na het uitkomen. Dit is vaak weken voordat ze hun eerste vervelling tot juveniel verenkleed hebben voltooid.

Deze vogels kunnen echter enkele weken terugkeren naar het vaak grote en indrukwekkende nest om de site te gebruiken als een handig voedingsplatform.

Juveniele Zeearenden vertrouwen op hun ouders voor voedsel tijdens hun eerste 6 weken na het verlaten van hun nest, hoewel ze daarna nog een maand in de buurt van hun ouders kunnen blijven.

Volwassen (links) en juveniele (rechts) Zeearend samen in een boom

Volwassen (links) en juveniele (rechts) Zeearend samen in een boom

Hoe zie je het verschil tussen een juveniele Zeearend en een Steenarend?

De Steenarend is de soort die het gemakkelijkst wordt verward met de juveniele Zeearend. De twee roofvogels bezetten meestal niet dezelfde habitats, maar waar hun territoria elkaar overlappen, zijn er enkele belangrijke fysieke verschillen tussen deze twee grote adelaars.

Lees verder om te leren waar en waar u op moet letten bij het onderscheiden van Steenarenden en jonge Amerikaanse Zeearenden.

Gevederte

Een van de bepalende kenmerken van de Steenarend is de goud /blonde kleur op de nek van hun nek. Dit kan erg handig zijn om de twee soorten uit elkaar te houden wanneer ze zitten. De buik van een hooggelegen vogel moet ook worden geïnspecteerd op tekenen van wit verenkleed, dat afwezig zal zijn op Steenarenden. Witte buikveren zijn meestal ook afwezig bij eerstejaars Zeearenden, maar kunnen vrij prominent aanwezig zijn bij oudere onvolwassen vogels. Vogelaars moeten ook rekening houden met de positie van een wit verenkleed aan de onderkant op een vliegende adelaar.

Eerstejaars Zeearenden hebben witte vleugelveren aan weerszijden van hun lichaam in het ‘arm-pit’ gebied. Deze gebieden van witte veren zijn ruw gedefinieerd, in tegenstelling tot de nette witte vleugelvlekken van een jonge Steenarend die zich verder naar de vleugelpunt bevinden.

De witte vlek op de staart van een jonge Steenarend is ook veel duidelijker en contrasteert sterk met een donkere terminale band. Juveniele Zeearenden hebben ook een wit aan de onderkant van hun staart, hoewel het de neiging heeft om te worden gemengd met donkerder verenkleed, wat resulteert in een zwak gedefinieerde band.

Zeearendjuveniel
Steenarend hoog zittende

Voeten

Beide adelaars hebben rijke gele poten, maar de Amerikaanse Adelaarsvoeten lijken meer geel door de blootgestelde onderste tarsi. Ter vergelijking: de onderbenen van de Steenarend zijn helemaal tot aan hun voeten gevederd.

Hoofd en Bill

Amerikaanse zeearenden hebben veel grotere koppen dan steenarenden, vooral in vergelijking met hun staartgrootte. De snavel van de Bald Eagle ziet er ook massiever uit in vergelijking met die van de Golden Eagle.

Een duidelijk verschil tussen deze twee vogels ligt in de kleur van de cere, de vlezige basis van de bovenzijde van de snavel. Steenarenden hebben een kenmerkende gele cere, terwijl juveniele Bald Eagle-snavels allemaal donker zijn en meer geel worden naarmate de vogel ouder wordt.

Andere soorten die lijken op juveniele Zeearenden

Steenarenden zijn niet de enige vogels die verward kunnen worden met juveniele Zeearenden. Vogelaars moeten proberen de volgende soorten uit te sluiten om hun identificatie te bevestigen.

Visarend: Visarenden zijn een veel voorkomende havik van rivieren, meren en kustgebieden. Deze grote haviken verschillen van juveniele Zeearenden doordat hun verenkleed duidelijk donker en wit is. Zelfs juveniele Visarenden hebben een donkere rug en witte onderdelen, met witachtige poten en voeten.

Roodstaarthavik: De Red-Tailed Hawk is een veel voorkomende en wijdverspreide roofvogel die van een afstand kan worden verward. Ze zijn echter veel kleiner dan Amerikaanse zeearenden en hebben bredere vleugels met kleinere primaire veren. Volwassen roodstaarthaviken hebben ook een roodachtige staart, een bleke buik met een donkerdere buikband en karakteristieke donkere patagiale markeringen op de voorranden van hun vleugels.

Kalkoen Gieren: Kalkoengieren zijn grote, donkere roofvogels die verward kunnen worden met juveniele Zeearenden. Deze gieren zijn echter kleiner, met merkbaar kleinere koppen. Tijdens de vlucht houden Kalkoengieren hun vleugels schuin omhoog, rather dan uitspreiden niveau met hun lichaam.

Juveniele Zeearend (Haliaeetus leucocephalus) zittend op een rots in de kust van Alaska

Juveniele Zeearend (Haliaeetus leucocephalus) zittend op een rots in de kust van Alaska

Hoe heten onvolwassen Bald Eagles?

Baby eagles staan bekend als eaglets. Ze staan bekend als juvenielen zodra ze hun donzige broedveren hebben verloren en hun eerste vluchtveren hebben gekregen. Na het ruien uit hun juveniele verenkleed, wordt gezegd dat jonge Zeearenden onvolwassen zijn totdat ze hun volwassen verenkleed hebben gekregen en geslachtsrijp zijn geworden.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp die we niet hebben beantwoord? Dien het hieronder in en een van onze experts zal zo snel mogelijk antwoorden.