Worden papegaaien jaloers? (Partners, Baby’s, Huisdieren + Andere Vogels)

kunnen gezelschapsvogels jaloers worden?

(Laatst bijgewerkt op: 10 november 2022)

Papegaaien ontwikkelen hechte banden met hun eigenaren en overladen hen met liefde en genegenheid. Helaas kan dat zuur worden door jaloezie en afgunst, wat leidt tot bezitterig gedrag en driftbuien.

Papegaaien worden jaloers vanwege de sterke banden die ze vormen. De meeste papegaaien zijn monogaam, in staat om liefde te voelen voor een speciaal dier of persoon.

Deze afdruk begint al op jonge leeftijd en wordt met de tijd sterker. Het kan leiden tot de jaloezie van de papegaai op de partner van de eigenaar, een ander huisdier, kind, andere vogels of speelgoed.

Jaloezie verhoogt de agressieve, vijandige, destructieve en zelfbeschadigende neigingen van een papegaai.

Inhoudsopgave

tonen

Voelen papegaaien zich jaloers?

Papegaaien worden vaak vergeleken met menselijke peuters.

Zonder uw constante zorg en aandacht kunnen ze zich verwaarloosd voelen. Een gemeenschappelijke eigenschap die ze delen met peuters is jaloezie, dus je papegaai kan driftbuien krijgen wanneer hij zich minachtend voelt.

Het jaloerse gedrag van een papegaai kan soms lijken op hoe het zich gedraagt wanneer het gestrest is of een-op-een aandacht mist. Natuurlijk is het gemakkelijker om jaloezie te bepalen wanneer deze gericht is op verschillende mensen of dieren.

Je kunt de jaloezie van de papegaai beoordelen door hem aan andere dieren en mensen te introduceren en hun reactie te volgen. Papegaaien kunnen echter hun woede op de persoon richten, waardoor ze jaloers worden.

voelen vogels jaloezie?

Tekenen van jaloezie bij papegaaien

Je kunt herkennen wanneer een papegaai jaloers is zonder iemand in gevaar te brengen. Gedragingen omvatten:

Agressieve houding

De papegaai kan rechtop staan en alert zijn om iemand te confronteren of aan te vallen die hij niet leuk vindt.

Uitlopende staartveren

De staart zal worden uitgelokt wanneer hij zich boos voelt.

Klapperende vleugels

Papegaaien zullen hurken en met hun vleugels wapperen om zichzelf groter en bedreigender te laten lijken. Grotere papegaaien, zoals kaketoes, zijn gevoelig voor dit gedrag.

Pacing

Een papegaai zal als intimidatie om de persoon heen lopen die hij niet leuk vindt. Dit is om de persoon of het dier te volgen dat mogelijk te dicht bij zijn favoriete mens komt.

Overmatig geschreeuw

Papegaaien gebruiken geluiden om hun positieve en negatieve gevoelens te communiceren. Overmatig schreeuwen en krijsen zijn hoeveel papegaaien hun afkeer van andere mensen uiten.

Verbergen

Meer ontspannen papegaaien zullen zich achter hun eigenaren verschuilen wanneer de persoon of het dier waar het jaloers op is dichterbij komt.

Praat

Spraakzame papegaaien zullen hun eigenaren waarschuwen door hun naam of woorden te zeggen die het als vijandig beschouwt.

Rondvliegen

Een papegaai kan rondvliegen om de aandacht van de eigenaar te trekken. Vliegen laat ook de persoon zien die de papegaai niet leuk vindt en die de leiding heeft over dat territorium.

Waarom worden papegaaien jaloers?

Papegaaien zijn aanhankelijk met hun eigenaren, maar de nabijheid van de band kan leiden tot jaloezie. Andere huisdieren worden jaloers, maar zelden in dezelfde mate als papegaaien.

Er zijn verschillende theorieën over waarom dat het geval is:

Intelligentie

De eerste theorie die wordt poneerd is de intelligentie van papegaaien en hun vermogen om een paarband te koppelen.

Volgens de National Academy of Sciences hebben papegaaien een vergelijkbaar aantal neuronen in hun voorhersenen als primaten. Monogame primaten kunnen in dezelfde mate jaloers worden als mensen.

Dit geeft aan dat complexe gevoelens van afgunst eenopnieuw aanwezig zijn in intelligente dieren. Als papegaaien in staat zijn om emoties te ontwikkelen die niet-instinctief zijn, is jaloezie te verwachten.

Fokken

Een andere studie keek naar hoe de vroege fokmethode papegaaien als volwassenen beïnvloedde. In Applied Animal Behavior Science werd het gedrag van de volgende papegaaien waargenomen:

  • Met de hand gekweekt
  • Ouderopfokt
  • In het wild gevangen

Met de hand gefokte papegaaien werden gevoed en opgevoed door mensen vanaf het moment dat ze werden geboren. Deze vogels waren veel agressiever en selectiever dan die in het wild werden gevangen of door hun ouders werden verzorgd.

Wetenschappers geloven dat de domesticatie van papegaaien verantwoordelijk is voor hun problematische gedrag als volwassenen.

Afhankelijkheid van mensen

Wilde papegaaien worden verzorgd door hun ouders nadat ze zijn uitgekomen. Ze worden echter achtergelaten om rond te vliegen en te foerageren wanneer de tijd rijp is.

Ze paren uiteindelijk en hebben een gezin. Hoewel de ouderlijke band tussen papegaaien en hun kuikens er nog steeds is, is de band van het paar veel sterker, vooral voordat het vrouwtje eieren legt.

Bij papegaaien in gevangenschap is de situatie anders. Papegaaien als huisdier kunnen zichzelf kwaad indrukken, vooral als ze zijn grootgebracht uit kuikens. Er is geen stadium waarin de papegaai onafhankelijk wordt. Zelfs als hij volgroeid is, wordt de papegaai altijd verzorgd door die persoon.

De papegaai vormt een ouderlijke en paarband met zijn eigenaar, wat leidt tot intensere jaloezie.

Soorten papegaai jaloezie

Jaloezie bij papegaaien is iets dat moet worden aangepakt. Er is een onderliggende hoeveelheid stress die een papegaai doormaakt bij het omgaan met jaloezie.

Deze stress maakt het gedrag van je papegaai bijna onhandelbaar. Het identificeren van jaloezie bij papegaaien is de eerste stap naar het vinden van een manier om je papegaai te kalmeren. U moet het volgende weten:

  • Gedragspatronen van jaloerse papegaaien
  • Welke situaties veroorzaken afgunst

Door te begrijpen wanneer een papegaai jaloers kan zijn, kun je je voorbereiden op deze situaties en deze vermijden. Het stelt je ook in staat om onderscheid te maken tussen jaloezie en normaal gedrag.

Volk

Een papegaai zal zich verbinden met de mens dat het:

  • Heeft het langst gekend
  • Brengt de meeste tijd door met
  • Zorgt voor zijn dagelijkse behoeften

Meestal heeft één persoon meer binding met de papegaai dan de rest, omdat de anderen:

  • Op school
  • Op het werk
  • Zijn niet zo attent
  • Voer de papegaai niet

Dit betekent natuurlijk niet dat de papegaai niet dol zal worden op andere leden van het huishouden.

Speelgoed en voorwerpen

Deze vorm van jaloezie komt meestal voor tussen twee papegaaien die een kooi delen.

Een van de papegaaien zal zich bezitterig voelen van een speeltje en jaloers worden als een persoon of een andere vogel het gebruikt. Dit resulteert erin dat de jaloerse papegaai de andere aanvalt, vooral als de jaloerse vogel groter is.

Papegaaien kunnen ook gehecht raken aan alledaagse huishoudelijke artikelen, zoals:

  • Tv-afstandsbedieningen
  • Mokken
  • Boeken
  • Kleren

Sommige eigenaren zijn niet op de hoogte. Ze kunnen de willekeurige aanvallen van de papegaai afschrijven als algemene agressie. De papegaai is echter jaloers dat je zijn favoriete object gebruikt.

Huisdieren en baby’s

Wanneer een nieuw huisdier of pasgeborene naar het huis wordt gebracht, is het gebruikelijk dat de papegaai jaloers is.

Een afname van de aandacht wekt meestal gevoelens van jaloezie op. De papegaai zal meer aandacht gaan eisen dan voorheen, wat moeilijk te geven kan zijn bij de zorg voor een huilende pasgeboren of energieke puppy.

De geboorte van een baby is vaak de oorzaak van een papegaai die opnieuw moet worden gehuisvest. De ouders kunnen de capriolen van de papegaai niet bijhouden, waardoor ze meer handelen totdat de eigenaar ervoor kiest om het ter adoptie voor te leggen.

papegaai jaloers op echtgenoot

Andere vogels

Papegaaien beschouwen je als onderdeel van hun kudde. Helaas zorgt dit voor problemen wanneer er een andere vogel in huis is. Als de papegaai gelooft dat een andere vogel zijn band met jou bedreigt, zal hij je dat laten weten.

Een nieuwe vogel kan aankomen en de papegaai zal er een paarband mee vormen. Als dat zo is, ben je niet langer de favoriete persoon van de papegaai en kan het jaloers worden wanneer je met de andere vogel omgaat.

Hoe om te gaan met een jaloerse papegaai

Natuurlijk, alleen omdat je het gedrag begrijpt, betekent niet dat je het moet tolereren.

Hier zijn manieren om om te gaan met het gedrag van een jaloerse papegaai:

Houd de kooi gesloten

Houd de kooi gesloten als je bezoekers hebt die de papegaai niet heeft ontmoet en laat hem niet uit totdat hij zich comfortabel voelt bij nieuwe mensen. Afhankelijk van hoe vriendelijk uw papegaai is, dit kan meerdere bezoeken duren.

Gebruik dezelfde methode met twee nieuwe papegaaien door ze in aparte kooien te houden en sta geen fysiek contact toe totdat ze aan elkaar gewend zijn geraakt.

Afleiding

Leid je papegaai af met aangeleerd gedrag. U kunt bijvoorbeeld met uw knokkels op tafel tikken of een deuntje fluiten voordat u de papegaai voedt.

De papegaai zal dat geluid associëren met voedsel. Gebruik die klop of fluit als je papegaai klaar is om luid te vocaliseren of aan te vallen. Voed het vervolgens als afleiding.

Zorgverantwoordelijkheden

Je kunt je papegaai leren om een band op te bouwen met de persoon op wie hij jaloers is door je partner toe te staan voor de papegaai te zorgen. Geef ze wat zorgtaken, zodat ze kunnen leren die persoon te vertrouwen en te waarderen.

Papegaaien jaloezie is natuurlijk. Hoe gehechter en afhankelijker de papegaai van je is, hoe meer deze gevoelens zich zullen manifesteren. Corrigeer je papegaai wanneer dit gebeurt. Na verloop van tijd zal het aanpassingen doen.