27 voedingsmiddelen die papegaaien NIET mogen eten (en waarom!)

voedsel papegaaien kunnen niet eten

(Laatst bijgewerkt op: October 15, 2022)

Papegaaien eten graag veel van hetzelfde voedsel als mensen, maar niet al het menselijke voedsel is papegaaiveilig.

Er zijn voedingsmiddelen die we eten die ronduit giftig zijn voor papegaaien, wat leidt tot vroegtijdige dood. Andere voedingsmiddelen zijn niet dodelijk, maar kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, maagklachten en gewichtstoename.

Papegaaien mogen nooit avocado-, aubergine-, chocolade- of kersen- / abrikozenpitten krijgen. Andere voedingsmiddelen om te vermijden zijn rauwe rabarber, champignons, ui, knoflook, suikervrij voedsel, (beschimmelde) pinda’s en zuivel.

Inhoudsopgave

tonen

Welk voedsel kan een papegaai doden?

De volgende voedingsmiddelen kunnen binnen enkele dagen of onmiddellijk dodelijk zijn:

Avocado

Avocado’s produceren van nature een vetzuurderivaat genaamd persine. Wanneer het door papegaaien wordt ingenomen, kan het leiden tot ademhalingsproblemen en het onvermogen om goed te zitten.

Wanneer er genoeg wordt ingenomen, kan dit ervoor zorgen dat vloeistoffen zich ophopen rond vitale organen. Zodra ademhalingsproblemen beginnen, is de dood echter niet ver weg.

Persin is ook te vinden in alle delen van de avocadoboom, niet alleen in de vrucht.

Aubergine

Aubergines zijn een lid van de nachtschadefamilie, dus het bevat solanine, wat een gif is. Bij papegaaien kan solanine gastro-intestinale en neurologische aandoeningen veroorzaken. Symptomen zijn onder meer:

  • Diarree
  • Braken
  • Misselijkheid
  • Maagkrampen

Chocolade

Chocolade bevat een verbinding genaamd theobromine. Theobromine behoort, net als cafeïne, tot de klasse van alkaloïden die gemethyleerd xanthine worden genoemd. Dit betekent dat chocolade:

  • Stimuleer het centrale zenuwstelsel
  • Stimuleer het hart
  • Verhoog het spoelen van vloeistoffen in uw systeem

Theobromine maakt chocolade giftig voor vogels, zelfs in kleine hoeveelheden. Zelfs zonder theobromine is chocolade ongezond voor papegaaien omdat het het volgende bevat:

  • Boter: Dit voegt vet toe aan het dieet van een papegaai.
  • Melk: Dit is schadelijk omdat vogels lactose niet kunnen verteren.
  • Suiker: Dit kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en maagklachten.

Fruitpitten

Veel fruitpitten bevatten cyanide, dat giftig is voor papegaaien. Dit komt het meest voor in abrikozen- en kersenpitten, maar kan andere omvatten. Dit kan leiden tot het volgende:

  • Vangsten
  • Hersenletsel
  • Spijsverteringsproblemen en schade
  • Dalende bloeddruk
  • Pijntjes
  • Vroegtijdig overlijden

Hoe groter het zaad of de pit, hoe meer cyanide het bevat. Helaas vinden papegaaien fruitpitten vaak lekker en leuk om open te breken. Voordat u uw papegaai een vrucht met pitten voert, controleert u of ze cyanide bevatten.

welk voedsel kan een papegaai doden?

Voedingsmiddelen die giftig zijn voor papegaaien

Deze voedingsmiddelen zijn niet zo direct gevaarlijk voor papegaaien. Ze zijn echter nog steeds giftig en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen als ze vaak worden gevoerd, verkeerd worden bereid of in grote hoeveelheden worden gegeven.

Rauwe rabarber

Rabarber bevat oxaalzuur, een verbinding die van nature in veel planten voorkomt. Wanneer oxaalzuur gebonden is aan mineralen, vormt het een verbinding die oxalaten wordt genoemd.

Oxalaten zijn een soort verbinding die wetenschappers noemen een ‘anti-nutriënt’. Zoals de term al aangeeft, verminderen oxalaten het vermogen van het lichaam om mineralen te absorberen.

Veel bladgroenten of zaden bevatten deze verbinding en zijn veilig voor papegaaien. Rabarber bevat echter een hogere hoeveelheid, waardoor het schadelijk is wanneer het rauw wordt gevoerd. Het koken van rabarber vermindert de hoeveelheid.

Naast het niet in staat zijn om voedingsstoffen efficiënt op te nemen, heeft oxaalzuur andere negatieve effecten op het lichaam. Oxaalzuur is bijvoorbeeld in verband gebracht met de vorming van nierstenen.

Volgens The New England Journal of Medicine hebben nierstenen meer kans om zich te vormen wanneer oxalaten hoog in het lichaam zijn, maar het urinevolume is laag.

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn schimmels die gifstoffen in hun omgeving kunnen opnemen. Bovendien bevatten paddenstoelen amatoxine, wat de magen van sommige vogels van streek kan maken.

Rauwe paddenstoelen zijn gevaarlijker voor papegaaien dan wanneer ze gekookt zijn. Sommige soorten bevatten hogere hoeveelheden amatoxine, wat leidt tot spijsverteringsproblemen en neurologische schade.

Shiitake paddenstoelen mogen nooit aan je papegaai worden gevoerd. Als ze niet veilig worden gekweekt, kunnen andere paddenstoelen schadelijk zijn voor papegaaien, zelfs als ze worden gekookt.

Voedingsmiddelen die slecht zijn voor papegaaien

Deze voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor uw papegaai, maar zijn niet giftig. Je papegaai zal niet sterven door ze te eten, maar kan later problemen ontwikkelen. Mogelijk moet u uw papegaai naar de dierenarts brengen als deze in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Uien

Uien bevatten een stof die sulfoxiden wordt genoemd. Sulfoxiden verdwijnen niet, zelfs niet als ze gekookt zijn. Dat gezegd hebbende, hebben geen studies geconcludeerd dat uien giftig zijn voor papegaaien.

Ondanks dit gebrek aan wetenschappelijk onderzoek, is er reden om aan te nemen dat sulfoxiden giftig zijn voor papegaaien. Veel dieren reageren niet goed op deze verbindingen, namelijk:

  • Honden
  • Katten
  • Cavia
  • Apen

Ze kunnen geen rauwe, gekookte, gedroogde of poedervormige uien consumeren. Alle andere planten die tot de Allium-familie behoren, zijn verboden terrein, inclusief sjalotten, een veel voorkomend kookingrediënt naast uien.

Dit wordt ondersteund door het Journal of Veterinary Diagnostic Investigations, dat keek naar twee koppels ganzen met een hoog sterftecijfer.

Er werd vastgesteld dat groene uien die aan de vogels werden gevoerd, verband hielden met hun dood. Onderzoekers ontdekten ook dat uien bloedarmoede en problemen met de lever kunnen veroorzaken.

Knoflook

Knoflook kan niet aan papegaaien worden gegeven omdat het twee verbindingen bevat:

  • Alliïne
  • Alliinase

Deze verbindingen worden gescheiden gehouden in knoflook door een celwand. Wanneer ze echter worden gesneden, worden de celwanden gebroken en worden de twee verbindingen gemengd. Wanneer ze worden gecombineerd, creëren ze allicine.

Allicine is niet onmiddellijk giftig voor papegaaien, maar is na verloop van tijd schadelijk. Vaak veroorzaakt te veel allicine maagklachten. In extreme gevallen kan allicine ervoor zorgen dat rode bloedcellen barsten, wat resulteert in hemolytische anemie.

Zelfs in kleine, niet-toxische doseringen kan knoflook de maag van uw papegaai irriteren en de stemming beïnvloeden.

Suikervrij eten

Papegaaien mogen geen voedsel krijgen dat als ‘suikervrij’ is gelabeld, zelfs niet in kleine hoeveelheden, omdat het vaak alternatieven voor suiker bevat die schadelijk zijn voor papegaaien.

U bent misschien bekend met hoe Xylitol dodelijk is voor honden en het is misschien niet meteen dodelijk voor papegaaien. Xylitol kan hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel veroorzaken; in extreme gevallen kan het leverfalen veroorzaken.

Zuivelfabriek

Hoewel het niet giftig is, moet zuivel worden vermeden, zelfs als je papegaai van ijs of kaas houdt. Zelfs kleinere hoeveelheden in gebakken goederen of soepen moeten worden vermeden.

Papegaaien zijn lactose-intolerant omdat ze het enzym lactase missen. Papegaaien hoeven lactose immers niet in het wild te verteren. Als ze wat zuivel eten, veroorzaakt dit maagklachten en diarree bij vogels.

Voedsel dat niet is om een papegaai te voeden

Deze voedingsmiddelen zijn niet giftig of schadelijk. Ze kunnen echter leiden tot maagklachten en onevenwichtigheden in de voeding. Afhankelijk van hoe ze zijn voorbereid, kunnen ze ook ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken.

voedingsmiddelen die giftig zijn voor papegaaien

Rauw vlees

Papegaaien kunnen vlees eten, maar dit voedsel moet altijd worden gekookt. Dierlijke eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van het dieet van een papegaai, omdat ze alleseters zijn.

Wilde papegaaien eten kleine beestjes of scharrelen op overgebleven karkassen. Binnenlandse papegaaien kunnen het gebruikelijke vlees eten, zoals kip en vis. Rauw vlees kan echter gevaarlijke bacteriën bevatten, zoals:

  • Salmonella
  • Listeria
  • E. coli

Dit kan leiden tot voedselvergiftiging. Je papegaai heeft maar een kleine hoeveelheid slecht vlees nodig voordat je een dierenarts moet bellen. Het kan ernstige gevolgen hebben, zoals:

  • Vomijten
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Maagkrampen
  • Dehydratie

Dit soort bacteriën worden gedood wanneer het vlees gaar is.

Als ze rauw worden gelaten, kunnen bacteriën op het oppervlak van het vlees leven. Afgezien van rauw vlees, vermijd het geven van uw papegaai opgewarmd voedsel, omdat elk voedsel dat niet vers is, dezelfde bacteriën kan bevatten als rauw vlees.

Saltine Crackers

Hoewel het een traktatie is, moeten saltinecrackers met mate worden gevoerd. Het zijn geen giftige of schadelijke stoffen, maar bevatten een ongezonde hoeveelheid zout.

Friet

Chips bevatten veel natrium en additieven die ze ongezond maken. Evenzo worden ze vaak gefrituurd in olie, die papegaaien moeite hebben om te metaboliseren.

Als je chips aan je papegaai wilt geven, maak ze dan zelf. Snijd aardappelen dun en bak ze in de oven. Vermijd het toevoegen van extra zout of olie.

Grote rauwe bonen

Gekookte bonen, vooral grote, kunnen problemen veroorzaken met de spijsvertering van je papegaai. Bepaalde bonen, wanneer ongekookt, zijn:

  • Onverteerbaar
  • Enzymremmers hebben
  • Oorzaak jicht

Niet alle bonen bevatten deze stoffen. Het is echter verstandig om bonen uit voorzorg te koken. Het weken van de bonen zal deze stoffen verwijderen door het kiemproces te starten.

Maak pinda’s niet meer

Omdat ze zich in de grond bevinden, bevatten pinda’s waarschijnlijk aflatoxine. Dit wordt veroorzaakt door de Aspergillus-schimmel, waarvan bekend is dat deze de lever schaadt en verband houdt met bepaalde kankers.

Andere noten kunnen dit gif bevatten. Vanwege de manier waarop ze worden gekweekt, zijn pinda’s echter vatbaarder. Je kunt aflatoxinen verminderen door de pinda’s te roosteren en goed te bewaren. Controleer ook op tekenen van schimmel.

Stengels en bladeren

Zelfs als een groente veilig is om te eten, geldt dit niet altijd voor de stengels en bladeren. Bijvoorbeeld elke plant die tot de nachtschadefamilie behoort, zoals:

  • Okra
  • Goji bessen

Ze bevatten tropaan-alkaloïden, die hallucinaties en delirium kunnen veroorzaken. Controleer de basisverbindingen als u uw papegaaistengels of bladeren wilt voeren. Als het tropaanalkaloïden bevat, vermijd het dan.

Tomaten

Tomaten zijn zuur en te veel kan zweren veroorzaken. De stengels en bladeren behoren ook tot de nachtschadefamilie en kunnen giftig zijn als ze direct worden gegeten.

Hele selderijstengels

Selderijstengels kunnen leiden tot de impact van de maag of het gewas van uw papegaai. Een gewasimpactie komt vaker voor en het gebeurt wanneer voedsel niet van het gewas naar de maag kan gaan.

Complicaties van gewasimpacties omvatten infecties, of ze nu afkomstig zijn van bacteriën, gisten of schimmels. Door de verstopping kunnen papegaaien uitdroging en hypoglykemie ontwikkelen. Wanneer het onbehandeld blijft, kan gewasimpactie tot de dood leiden.

Dit betekent echter niet dat je je papegaai selderij nooit kunt voeren. De stengels kunnen impacties veroorzaken, maar als geheel is selderij gezond voor papegaaien.

Om problemen te voorkomen, hakt u de stengels fijn om hun kans op besmetting in het spijsverteringskanaal van uw papegaai te beperken. Je kunt de bleekselderij ook sappen in een blender met wat water.

Tapioca

Tapioca is niet giftig voor papegaaien, maar kan nog steeds de gezondheid van uw papegaai schaden.

Tapioca wordt gemaakt van cassavezetmeel, een soort bloem, wat betekent dat het niets meer is dan koolhydraten. Het voeren van meer dan een paar stukjes tapioca per week kan leiden tot gewichtstoename.

Specerijen

Specerijen, zoals nootmuskaat, moeten worden vermeden. Specerijen kunnen mensen negatief beïnvloeden, variërend van huidirritatie tot leverfalen.

voedingsmiddelen die slecht zijn voor papegaai

Wat kunnen papegaaien niet eten?

Er zijn andere keukeningrediënten die je papegaai nooit zou moeten hebben. Sommige van deze dranken of ingrediënten zijn giftig, terwijl andere het metabolisme van uw papegaai verstoren of na verloop van tijd tot ziekten leiden.

Alcohol

Het drinken van alcoholische dranken, zelfs in kleine hoeveelheden, kan negatieve effecten veroorzaken, zoals desoriëntatie, misselijkheid en een verhoogde hartslag.

Menselijke lichamen kunnen de gifstoffen uit alcohol wegspoelen, terwijl vogels dat niet kunnen. Omdat papegaaien kleinere lichamen hebben, zijn ze vatbaarder voor gifstoffen. Dit kan leiden tot het volgende:

  • Hartschade
  • Leverschade
  • Luchtweginfecties
  • Kanker

Zout

De hoeveelheid zout die een papegaai binnenkrijgt, moet tot een minimum worden beperkt. Dit betekent dat papegaaien nooit puur zout of voedsel kunnen eten dat gezouten is. Als dit het geval is, kan uw papegaai hypernatriëmie of overtollig natrium ervaren. Er zijn veel effecten van hypernatriëmie, waaronder:

  • Overmatige dorst
  • Overmatig urineren
  • Tremoren
  • Vangsten
  • Dood

Koffie

Hoewel het essentieel kan zijn voor je dag, kan je papegaai geen kopje koffie drinken. Koffie is niet alleen ongezond voor vogels, maar ronduit giftig vanwege de cafeïne, ongeacht de hoeveelheid.

Cafeïne behoort tot een klasse van alkaloïden genaamd gemethyleerd xanthine. Deze verbinding stimuleert het centrale zenuwstelsel en stimuleert het hart en de spieren.

Gemethyleerde xanthine is schadelijk voor papegaaien wanneer het wordt ingenomen en kan leiden tot tachycardie of een te snelle hartslag. De toename van motorische activiteit kan leiden tot het volgende:

  • Vangsten
  • Dehydratie
  • Hoge lichaamstemperatuur
  • Dood

Merk op dat cafeïne niet alleen in koffie voorkomt. Het is ook van toepassing op cafeïnehoudende dranken, zoals zwarte thee en energiedranken. Wanneer u uw papegaai dranken geeft, controleer dan of er cafeïne in de ingrediënten zit.

Koolzuurhoudende dranken

Suiker is een ingrediënt dat moet worden gematigd, vooral geraffineerde suikers of glucosestroop. Vanwege de manier waarop ze worden verwerkt, kunnen ze leiden tot het onvermogen van een papegaai om ze te metaboliseren.

Afgezien van suiker bevatten sommige koolzuurhoudende dranken cafeïne, die papegaaien niet kunnen hebben. Koolzuurhoudende dranken kunnen kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen bevatten.

Sommige fruitzaden

Zaden zijn een belangrijk onderdeel van het dieet van je papegaai, maar ze zijn niet allemaal veilig. Afgezien van fruitpitten, kunnen andere soorten zaden cyanide bevatten. Veelvoorkomende voorbeelden zijn:

  • Perziken
  • Peren
  • Nectarines
  • Pruimen

Hoewel de vruchten zelf gezond zijn voor papegaaien, zijn hun zaden dat niet. Papegaaien hebben een laag lichaamsgewicht en eten soms alleen de zaden uit de vrucht, waardoor het risico op cyanidevergiftiging toeneemt.

Gefrituurd eten

Je moet je papegaaivoer dat is gebakken nooit voeren, of dat nu betekent:

  • Sauteren
  • Frituren
  • Batten en frituren in een pan

Conserveermiddelen worden vaak toegevoegd voor versheid en knapperigheid aan commercieel gefrituurd voedsel, wat leidt tot spijsverteringsproblemen, gewichtstoename of vergiftiging. Vermijd het voeren van uw papegaai gefrituurd voedsel, waaronder:

  • Gebakken rijst
  • Gebakken groenten
  • Gebakken vlees
  • Gefrituurde desserts

De bovenstaande menselijke voedingsmiddelen zijn slecht voor papegaaien en sommige zijn dodelijk. Het dieet van uw papegaai moet voornamelijk uit pellets bestaan, maar papegaaien kunnen bepaalde vruchten, groenten, zaden en noten eten.